DELEGERA ARBETET TILL PÅLITLIGA ASSISTENTER.

BMW ConnectedDrive förarassistans i BMW X5 M.

Upphöjd sittposition, sportig ergonomi: I BMW X5 M är det lätt att ta kontrollen. Men du behöver inte göra allting själv – vissa saker kan du överlämna åt assistanssystemen. Till exempel parkering. Eller helljusinställningen. Innovationer från BMW ConnectedDrive hjälper dig i en mängd situationer. För maximal komfort. Och ännu mer säkerhet.

Bilderna på Control Display visar användargränssnittets nya design.

Read more

SURROUND VIEW.

Surround View omfattar kamerasystemen Top View, backkamera och Panorama View. Kameror i ytterbackspeglarna, en vidvinkelkamera fram och en vidvinkelbackkamera ger ett 360 graders perspektiv runt hela bilen och en panoramablick både framför och bakom bilen.
Top View registrerar ett 360 graders perspektiv runt hela bilen och ger på så sätt föraren ett bekvämt fågelperspektiv vid parkering. Vidvinkelkameran för Side View fram och vidvinkelbackkameran ger föraren en panoramablick både framför och bakom bilen. Varning för trafik från sidan varnar med hjälp av gula staplar i bildens ytterkanter och varnar även för korsande trafik med hjälp av en gul varningstriangel.
Kamerasystemen aktiveras när körläge R väljs, med PDC-knappen eller med Side View-knappen. Bilden visas på Control Display. Det går att välja mellan de tre funktionerna backkamera, Top View och Panorama View. Från en hastighet på 15 km/h stängs funktionen Side View av automatiskt.

BMW M HEAD-UP DISPLAY MED M-SPECIFIKA FUNKTIONER.

BMW M Head-Up Display med hela färgskalan och M-specifika funktioner projicerar information som är viktig för körningen direkt i förarens synfält, utan att föraren behöver ta uppmärksamheten från trafiken. På displayen visas information som hastighet, navigationsanvisningar, Speed Limit-information inkl omkörningsförbud, telefon- och infotainmentlistor samt information och varningar från de olika förarassistanssystemen (utrustningsberoende). Föraren kan trycka på en knapp för att växla till det sportbetonade M-läget. Tillsammans med en digital hastighetsmätare visas den valda växeln och en flerfärgad varvtalsmätare med Shift Lights som ändrar färg när det är bäst att växla.


Symbolerna som projiceras på vindrutan visas i fullfärg och med kristallklar upplösning. Genom att bilden upplevs vara ca 2,3 m framför vindrutan och är placerad optimalt i ögonhöjd går det snabbt och lätt att ta in informationen utan att uppmärksamheten blir lidande.


Projektionens ljusstyrka justeras automatiskt beroende på hur ljust det är utomhus. Dessutom finns det inställningar för dag och natt, samt möjlighet att justera projektionen i höjdled. Föraren kan själv välja vilken information som ska visas utöver hastigheten och varningar från förarassistanssystemen.  

BMW NIGHT VISION MED DYNAMIC LIGHT SPOT.

Enastående bra sikt, även i mörker: BMW Night Vision med Dynamic Light Spot kan upptäcka fotgängare och större djur i mörkret även på långt håll. En värmekamera är inbyggd bakom den vänstra BMW-njuren och visar bilden från området framför bilen på Control Display. På bilden kan föraren se människor och djur på ett avstånd på upp till 300 m.
Så fort IR-systemet upptäcker fotgängare eller djur riktas den ena av de två separat reglerade Dynamic Light Spot mot objektet utan att blända dem.
Ljuset gör att både föraren och den berörda fotgängaren varnas på ett effektivt sätt. I kritiska situationer varnas dessutom föraren med ett meddelande på displayen eller på BMW M Head-Up Display. Vid en akut fara visas en blinkande röd symbol (djur eller människa). Dessutom hörs en varningssignal och bromsarna försätts i bromsberedskap. Varningsfunktionen aktiveras automatiskt när bilen startas. Systemet varnar föraren även om inte bilden är aktiverad. BMW Night Vision med Dynamic Light Spot är en innovation från BMW ConnectedDrive.

DRIVING ASSISTANT.

Utrustningen Driving Assistant är en kombination av de kamerabaserade systemen körfältsassistent och påkörnings- och fotgängarvarning med citybromsfunktion.
Körfältsassistenten identifierar körfältsmarkeringar och varnar genom en lätt vibration i ratten om bilen är på väg in i ett annat körfält med en hastighet som överstiger ca 70 km/h. Varningen aktiveras inte om filbytet är avsiktligt, dvs om blinkers är aktiverade.
Påkörningsvarningen med citybromsfunktion identifierar bilar medan fotgängarvarningen med citybromsfunktion identifierar människor. Om fordonet framför bromsar in häftigt reagerar din BMW direkt om påkörningsvarningen är aktiverad. Systemet reagerar stegvis. Först visas en varningssymbol, därefter börjar symbolen blinka och en signal hörs, och som sista åtgärd bromsas bilen lätt vid en hastighet på under 60 km/h. Fotgängarvarningen, som är aktiv mellan 10 och 60 km/h, skickar en enstaka varning vid akut fara. När systemet varnar för en kollision förbereds samtidigt bromsarna på en snabbare reaktion. I nödfall påbörjar systemet en inbromsning. Vid mörker och dimma kan systemets funktion vara begränsad.

LANE CHANGE WARNING.

Funktionen Lane Change Warning är radarbaserad och varnar när ett fordon är i döda vinkeln eller i filen bredvid. Föraren får information om bilarna i närheten genom en trekantig varningssymbol vid ytterbackspeglarna. Om föraren ändå visar sin avsikt att byta fil genom att aktivera blinkers, varnas föraren av en lätt vibration i ratten och en blinkande varningssymbol i ytterbackspegeln.

NAVIGATION PROFESSIONAL.

Navigation Professional utmärker sig genom sin design och många praktiska funktioner: Navigationssystemet är enkelt att använda och särskilt anpassat till din BMW inklusive hanteringskonceptet iDrive och kontrollreglage iDrive Touch. I systemet ingår USB-anslutning, röststyrning (ej för svensk språkversion), radio Professional med DVD-spelare och 20 GB hårddiskutrymme för musikfiler. Det går även att lägga till Real-Time Traffic Information (RTTI). En integrerad 10,25" LCD-färgskärm med splitscreen-funktion (huvud- och assistansfönster) ger optimal läsbarhet och översikt. Enkel och intuitiv att använda med hjälp av kontrollreglaget iDrive Touch, där destinationer för navigationssystemet kan anges för hand på den beröringskänsliga ytan, med direktvalsknapparna och de åtta favoritknapparna, genom röststyrning (ej i kombination med svensk språkversion) eller med pekskärmen. Sex dynamiska paneler visar det aktuella innehållet. Tack vare att kartan visas i 3D, med satellitbilder som bakgrund och utvalda sevärdheter i fotorealistisk grafik, blir navigationen till en fascinerande visuell upplevelse utöver det vanliga.


Kostnadsfria kartuppdateringar under tre år ingår inom ramen för licensavtalet. Kartmaterialet kan uppdateras i samband med verkstadsbesök eller med ett USB-minne.

Navigation Professional.

  • Kontrollreglage iDrive Touch

    Enkel och intuitiv att använda med hjälp av kontrollreglaget iDrive Touch där destinationer för navigationssystemet kan skrivas in för hand på den beröringskänsliga ytan, med direktvalsknapparna och de åtta favoritknapparna eller genom röststyrning (ej i kombination med svensk språkversion). Tack vare att kartan visas i 3D, med satellitbilder som bakgrund och utvalda sevärdheter i fotorealistisk grafik, blir navigationen till en fascinerande visuell upplevelse utöver det vanliga. Inkluderar uppdaterade navigationskartor under 3 år.

PARKERINGSASSISTENT.

Den helautomatiska parkeringsassistenten är en del av den nya generationens bekväma fickparkering för BMW (endast i kombination med backkamera). Systemet sköter växlingen, kör framåt resp bakåt, styr samt sköter gas och broms helt automatiskt. Föraren behöver bara aktivera blinkers och hålla PDC-knappen intryckt under fickparkeringen samt hålla området runt bilen under uppsikt.
När manövern är avslutad lägger systemet in körläge P. Upp till en hastighet på 35 km/h och ett maxavstånd på 1,5 m till raden av parkerade bilar läser bilen med ultraljudssensorer av vilka parkeringsplatser som kommer ifråga och visar dessa på Control Display.

BMW SELECTIVE BEAM.

BMW Selective Beam underlättar mörkerkörning och ökar både komforten och säkerheten. Funktionen ger bästa tänkbara sikt i mörker, utan att andra förare bländas. BMW Selective Beam identifierar andra trafikanter och bländar av helljuset just där dessa befinner sig. Dess räckvidd på över 400 m ger föraren möjlighet att upptäcka risker i tid och gör det lättare att hålla kursen.