INTELLIGENTA FÖLJESLAGARE.

Förarassistentsystem i BMW X5.

De bästa medhjälpare man kan tänka sig. Alla förarassistanssystem i BMW X5 har ett enda mål: att se till att du kommer fram till resmålet på ett säkert och bekvämt sätt.
 

Bilderna på Control Display visar användargränssnittets nya design.

Read more

KÖASSISTENT.

KÖASSISTENT.

Köassistenten avlastar föraren på monotona vägsträckor. Systemet gör så att bilen ”flyter med trafiken” i en hastighet på max 60 km/h och gör det därmed enklare att hantera bilköer. Den håller automatiskt det inställda avståndet till bilen framför, reglerar hastigheten och bromsar vid behov in ända ned till stillastående. Bilen kan på så sätt hjälpa föraren att hålla kursen om föraren håller minst en hand på ratten. Bilen kör automatiskt iväg igen efter att ha stått helt stilla i upp till 30 sekunder. Ännu ett steg på vägen mot självkörande funktioner

BMW HEAD-UP DISPLAY.

BMW Head-Up Display med hela färgskalan projicerar information som är viktig för körningen direkt i förarens synfält, utan att distrahera föraren från trafiken.
Bland annat visas den aktuella hastigheten och, beroende på utrustning, även navigationsanvisningar, Speed Limit-information med omkörningsförbud, telefon- och infotainmentlistor samt information och varningar från de olika förarassistanssystemen. Symbolerna som projiceras på vindrutan visas i fullfärg och med kristallklar upplösning. Genom att bilden upplevs vara ca 2,3 m framför vindrutan och är placerad optimalt i ögonhöjd går det snabbt och lätt att ta in informationen utan uppmärksamheten blir lidande. Projektionens ljusstyrka anpassas automatiskt till de yttre ljusförhållandena, dessutom finns det natt- och dagläge och möjlighet att ställa in hur högt upp projektionen ska visas. Föraren kan själv välja vilken information som ska visas utöver hastigheten och varningar från förarassistanssystemen.

NAVIGATION PROFESSIONAL.

Navigation Professional utmärker sig genom sin design och många praktiska funktioner: Navigationssystemet är enkelt att använda och särskilt anpassat till din BMW inklusive hanteringskonceptet iDrive och kontrollreglage iDrive Touch. I systemet ingår USB-anslutning, röststyrning (ej för svensk språkversion), radio Professional med DVD-spelare och 20 GB hårddiskutrymme för musikfiler. Det går även att lägga till Real-Time Traffic Information (RTTI). En integrerad 10,25" LCD-färgskärm med splitscreen-funktion (huvud- och assistansfönster) ger optimal läsbarhet och översikt. Enkel och intuitiv att använda med hjälp av kontrollreglaget iDrive Touch, där destinationer för navigationssystemet kan anges för hand på den beröringskänsliga ytan, med direktvalsknapparna och de åtta favoritknapparna, genom röststyrning (ej i kombination med svensk språkversion) eller med pekskärmen. Sex dynamiska paneler visar det aktuella innehållet. Tack vare att kartan visas i 3D, med satellitbilder som bakgrund och utvalda sevärdheter i fotorealistisk grafik, blir navigationen till en fascinerande visuell upplevelse utöver det vanliga.

Kostnadsfria kartuppdateringar under tre år ingår inom ramen för licensavtalet. Kartmaterialet kan uppdateras i samband med verkstadsbesök eller med ett USB-minne.

Kontrollreglage iDrive Touch.

Kontrollreglage iDrive Touch.

Med kontrollreglaget iDrive Touch kan Control Display användas på ett bekvämt sätt med en hand. Tack vare pekplattan i kontrollreglaget kan man enkelt skriva in t ex destinationen för navigationssystemet med sin egen handstil. Dessutom går det att aktivera och ställa in flera funktioner samt bläddra i listor genom att vrida och trycka på kontrollreglaget. Användningen av reglaget är både enkel och intuitiv, vilket gör att föraren kan koncentrera sig på den omgivande trafiken samtidigt som det används. Alla funktioner som styrs med kontrollreglaget visas tydligt på Control Display.

BMW NIGHT VISION MED DYNAMIC LIGHT SPOT.

Enastående bra sikt, även i mörker: BMW Night Vision med Dynamic Light Spot kan upptäcka fotgängare och större djur i mörkret och rikta ljuset mot dem, även på längre avstånd.
En värmekamera, som är inbyggd i dubbelnjuren, visar människor och djur som befinner sig i området framför bilen på Control Display. Intelligent varningssystem med ljuseffekter: När värmekameran upptäcker fotgängare eller större djur i mörkret framför bilen riktar systemet två separata Dynamic Light Spots mot dem, utan att de blir bländade. Ljuset gör att både föraren och den berörda fotgängaren varnas på ett effektivt sätt.
Föraren varnas dessutom med ett meddelande när värmebilden är aktiverad på kombiinstrumentet eller på BMW Head-Up Display. Vid överhängande fara att kollidera med personer eller djur hörs även en varningssignal och bromsarna försätts i högsta bromsberedskap. BMW Night Vision med Dynamic Light Spot är en innovation från BMW ConnectedDrive.

PARKERINGSASSISTENT.

PARKERINGSASSISTENT.

Parkeringsassistenten underlättar vid fickparkering på gatan. Den styr bilen och sköter både gas, broms och val av växel.
Den helautomatiska parkeringsassistenten är en del av den nya generationens bekväma fickparkering för BMW (endast i kombination med backkamera). Systemet sköter växlingen, kör framåt resp bakåt, styr samt sköter gas och broms helt automatiskt. Föraren behöver bara aktivera blinkers och hålla PDC-knappen intryckt samt hålla området runt bilen under uppsikt, vilket underlättas av backkameran som även den aktiveras automatiskt. När manövern är avslutad lägger systemet in körläge P. Upp till en hastighet på 35 km/h och ett max avstånd på 1,5 m till raden av parkerade bilar läser bilen med ultraljudssensorer av vilka parkeringsplatser som kommer ifråga och visar dessa på Control Display.

SURROUND VIEW.

Det är bara att njuta av utsikten: De inbyggda kamerasystemen i BMW X5 förbättrar sikten t ex vid utfarter eller i andra oöverskådliga situationer.

 • Surround View

  Surround View hjälper dig att parkera och manövrera där det är ont om plats. Området framför, vid sidan av och bakom bilen visas på Control Display ur fågelperspektiv i 360° (Top View + Side View).

 • Side View

  Funktionen Side View, som också ingår i systemet, ger stöd i situationer med dålig sikt (t ex vid utfarter och oöverskådliga korsningar). En kamera i dubbelnjuren registrerar vad som händer vid sidan om bilen och visar detta på Control Display. På så sätt kan man upptäcka fordon som närmar sig från sidorna i god tid och hinna reagera.

 • Backkamera

  Backkameran visar området bakom bilen på Control Display vid parkering och backningsmanövrar. Backkameran ger dig en bättre överblick när du backar och parkerar med en hastighet på max 20 km/h. Interaktiva spårmarkeringar visar om den önskade parkeringsplatsen är tillräckligt stor för att din bil ska få plats och underlättar även parkeringen genom att visa färgmarkeringar på Control Display. I kombination med dragkrok har backkameran en praktisk zoomfunktion som gör det lättare att backa när man ska koppla på ett släp.
  Det går att välja mellan de tre kamerafunktionerna backkamera, Surround View och Side View och aktivera den funktion som önskas. Bilden från den valda kamerafunktionen visas på Control Display.

BMW SELECTIVE BEAM.

BMW Selective Beam underlättar vid nattkörning och ökar både komforten och säkerheten. Den här funktionen ger bästa tänkbara sikt i mörker, utan att andra förare bländas.
BMW Selective Beam identifierar andra trafikanter och bländar av helljuset just där dessa befinner sig. Dess räckvidd på över 400 m ger föraren möjlighet att upptäcka risker i tid och gör det lättare att hålla kursen.