MAXIMAL EFFEKTIVITET.

Kördynamik och effektivitet för BMW X5.

MAXIMAL EFFEKTIVITET.

Kördynamik och effektivitet för BMW X5.

MAXIMAL EFFEKTIVITET.Kördynamik och effektivitet för BMW X5.

BMW X5 kännetecknas av en otrolig dynamik och stor körglädje i alla situationer. Förarassistanssystemen ser till att bilen har optimal kontakt med underlaget, även i höga hastigheter, snäva kurvor och ned för branta backar. Samtidigt uppvisar BMW X5 hög effektivitet tack vare den sofistikerade aerodynamiken, de ekonomiska motorerna och en mängd BMW EfficientDynamics-funktioner – i synnerhet för BMW X5 xDrive40e iPerformance med eDrive-teknik.
 

Bilderna på BMW X5 xDrive40e iPerformance visar den nya BMW iPerformance-designen, som kommer att lanseras i december 2016.
 

Bilderna på Control Display visar användargränssnittets nya design.

Read more

BMW EFFICIENTDYNAMICS-TEKNIK.

Oavsett om det gäller maximala prestanda eller minimal förbrukning – det viktigaste är körglädjen, som är så typisk för BMW. BMW EfficientDynamics heter strategin från BMW, som syftar till att minska bränsleförbrukningen och sänka koldioxidvärdena samtidigt som prestanda och dynamik förbättras.


Det är ett teknikpaket för drivlinan, energistyrningen och bilkonceptet som helhet – och det är standard på alla BMW. Den intelligenta kombinationen av BMW TwinPower Turbo-motor och elmotor i en plug-in-hybrid ger upphov till högre prestanda och lägre bränsleförbrukning. För att öka effektiviteten ytterligare har både aerodynamiken optimerats och BMW EfficientLightweight utvecklats konsekvent. Genom att använda rätt material på rätt plats minskar bilens vikt samtidigt som det ger ökad styvhet. Ännu ett bevis på BMW:s ledande roll som innovatör på marknaden. I det omfattande teknikpaketet ingår dessutom intelligent energistyrning och möjligheten för föraren att välja ECO PRO-läget, som bidrar till ett körsätt med bättre bränsleoptimering.

 • Avgasnorm EU6

  Den banbrytande tekniken i motorerna för BMW X5 uppfyller redan i standardversionen den stränga avgasnormen EU6.
  BMW-motorer har alltid varit före sin tid eftersom motorerna hör till kärnkompetensen hos BMW sedan 1917. Detta bevisar även motorerna i BMW X5 på ett imponerande sätt. Med enastående effekt, snabb gasrespons och exceptionellt jämn gång uppfyller de även de högsta kraven på körkomfort.
  Alla dieselmotorer är garanterat framtidskompatibla tack vare standardutrustningens BluePerformance-teknik: tekniken gör att dieselmotorns utsläppsvärden kan optimeras ytterligare. Förutom dieselpartikelfiltret och oxidationskatalysatorn finns en kväveoxidkatalysator som reducerar kväveoxiderna i avgaserna ytterligare. Dessutom används en annan metod för att bryta ned kväveoxiden: SCR-katalysator (SCR = selective catalytic reduction) med AdBlue-insprutning. Genom att ureahaltigt AdBlue sprutas in skapas en kemisk reaktion, som i sin tur kraftigt reducerar kväveoxidutsläppen. Därmed kan du på även på lång sikt njuta av en av de renaste dieselbilarna i världen: med konsekvent reducerade utsläpp som uppfyller den stränga avgasnormen EU6.

KÖRDYNAMIK.

Maximal kraft: Upptäck den oslagbara kördynamiken hos BMW X5.

KÖRDYNAMIK.

Maximal kraft: Upptäck den oslagbara kördynamiken hos BMW X5.

8-STEGAD STEPTRONIC-VÄXELLÅDA.

Den 8-stegade automatiska Steptronic-växellådan är en i klass för sig vad gäller dynamik och effektivitet och är en central beståndsdel i BMW EfficientDynamics-filosofin.
Växellådans täta stegning är perfekt avstämd för att ge optimal kraftutveckling – från låga till höga hastigheter. Det sänker bränsleförbrukningen rejält samtidigt som du får en ännu sportigare och mer dynamisk körupplevelse.
De extra växlarna minskar varvtalet särskilt i hög fart, vilket gör körningen både bränslesnålare och tystare. Här spelar även momentomvandlaren en avgörande roll – till och med vid manuell växling. Växellådans täta stegning och välavvägda utväxling resulterar i extra hög växlingskomfort och avsevärt sänkt ljudnivå.

100 % SPORTIG.

Med extrautrustning som adaptiva chassipaket* kan du själv bestämma hur bekväm eller hur sportig du vill att din BMW X5 ska vara. Genom att välja ett av de adaptiva chassipaketen* kan du själv bestämma om du vill ha högre körkomfort eller mer kördynamik – eller kanske den effektivaste kombinationen av båda.

*Från och med september 2017 finns de adaptiva chassipaketen Dynamic och Professional inte längre för modellerna xDrive30d och xDrive40d.

 • Aktiv styrning

  En ny dimension av styrkomfort – den aktiva styrningen garanterar precision, smidighet och komfort i alla körsituationer.
  I låga hastigheter, t ex i stadstrafik, vid parkering och på serpentinvägar gör den aktiva styrningen rattutslaget större. Utan att behöva byta grepp eller vrida alltför mycket på ratten kan föraren göra mycket snäva svängar – vilket innebär ökad smidighet för din BMW och enklare fickparkering.
  För att förbättra köregenskaperna i högre hastigheter, från och med ca 120 till 140 km/h (beroende på modell och avstämning), blir den aktiva styrningen mer indirekt. Det innebär att den aktiva styrningen minskar hjulens rörelser. Fördelar: Hjulen går att styra mer exakt med större rattrörelser – det resulterar i bättre stabilitet och komfort. Även i kritiska situationer som t ex överstyrning eller bromsmanöver på olika underlag hjälper den aktiva styrningen till och dämpar exempelvis girningar – ännu snabbare än en nog så rutinerad förare klarar.
  Eftersom den aktiva styrningen är ett kompletterande system och inte bryter den direkta kopplingen mellan föraren och hjulen kan bilen ändå alltid styras. Även om systemet skulle sluta fungera helt och hållet finns en säkerhetsbrytare som blockerar systemet omedelbart om några avvikelser upptäcks. Det innebär att föraren alltid behåller kontrollen.

 • Adaptiva chassipaket

  BMW X5 har inte bara en suverän utstrålning, den uppför sig även suveränt på vägarna. Oavsett om du väljer en sportig eller komfortabel körstil så ser de adaptiva chassipaketen (extrautrustning) till att bilen har ett optimalt väggrepp i alla situationer.

 • Comfort

  Det adaptiva chassipaketet Comfort ger en maximal körkomfort utan att tumma på de för BMW så typiska dynamiska köregenskaperna. Den elektroniska stötdämparkontrollen (EDC) gör det möjligt att när som helst anpassa fjädringens och stötdämparnas egenskaper till den aktuella körsituationen, och den luftfjädrade bakaxeln garanterar en konstant hög körkomfort, oavsett hur tung last som transporteras.
  Om man ibland vill ha mer dynamiska chassiegenskaper erbjuder reglaget för Driving Experience Control även de båda lägena Sport och Sport+.

 • Dynamic

  Bilens potential kan optimeras ytterligare genom det adaptiva chassipaketet Dynamic. Dynamic Performance Control och utrustningen Dynamic Drive garanterar föraren en kördynamik som är utpräglat sportig, men ändå har en bibehållen komfort. Köregenskaperna kännetecknas inte minst av en mycket neutral styrrespons och minimal krängning i kurvorna.

 • Professional

  Det adaptiva chassipaketet Professional kombinerar de bästa egenskaperna från de båda paketen Comfort och Dynamic. Det ger högsta tänkbara körkomfort i kombination med maximal kördynamik.

 • Adaptivt M chassi

  Ökad kördynamik: Det adaptiva M chassit maximerar bilen kördynamik. Den elektroniska stötdämparkontrollen (EDC) och bakaxelns luftfjädring som ingår i standardutrustningen är anpassad för sportigare köregenskaper. Det adaptiva M chassit är bara tillgängligt för M Sport och M50d.

BMW xDrive.

Det intelligenta systemet för fyrhjulsdrift från BMW, xDrive, anpassar sig perfekt även till besvärliga körsituationer, genom att alltid leverera bästa tänkbara drivgrepp. Med xDrive och den dynamiska stabilitetskontrollen (DSC) behåller bilen sin stabilitet och spårhållning i alla lägen. xDrive fördelar drivkraften steglöst och flexibelt mellan hjulaxlarna med hjälp av DSC-sensorerna för att optimera drivgreppet och redan i ett tidigt skede motverka över- eller understyrningstendenser i kurvor. Dessutom bidrar systemet till att bilen startar säkert och stabilt även på halt underlag och i branta backar. DSC behöver inte ingripa lika ofta vid besvärliga vägförhållanden. Därigenom förenar xDrive fördelarna med fyrhjulsdrift – drivgrepp, spårstabilitet och körsäkerhet – med smidiga köregenskaper som är så typiska för en BMW.

AERODYNAMIK.

Bilens design ligger helt i linje med BMW EfficientDynamics filosofi. Det gäller särskilt den aerodynamiskt optimerade frontspoilern och det innovativa underredet som minskar luftmotståndet och sänker bränsleförbrukningen.

 • Air Curtain och Air Breather

  Frontspoilern med sin distinkta design personifierar hela filosofin med BMW EfficientDynamics. En integrerad Air Curtain leder fartvinden mot de främre hjulhusen via två vertikala luftintag. Därmed accelereras luftströmmen och skapar en ”gardin” på utsidan av hjulen. Dessutom gör Air Breather så att fartvinden kanaliseras runt framhjulen. Detta är innovativa åtgärder som ger mindre turbulens och luftmotstånd, vilket i sin tur sänker bränsleförbrukningen märkbart.

 • Luftventilskontroll

  Luftventilskontrollen identifierar kontinuerligt motorns aktuella kylningsbehov under körning med hjälp av sensorer och öppnar/stänger kylarens luftspjäll efter behov. Detta leder till en optimerad aerodynamik och förkortad varmkörningsfas för motorn, vilket in sin tur sänker bränsleförbrukningen.

 • Bakspoiler och Aeroblade

  Bakspoilern på takkanten och Aeroblade bildar tillsammans en synnerligen effektiv bakkant. Genom den styrda luftströmmen över bakpartiet reduceras störande turbulens och undertryck med bromsverkan till ett minimum.

ECO PRO-LÄGE.

ECO PRO-läget gör det möjligt för föraren att, beroende på det individuella körsättet, sänka bränsleförbrukningen med upp till 20 procent enligt en intern studie hos BMW. Med hjälp av funktioner som ”segling”, hastighetsassistent och ECO PRO-rutt går det att spara ytterligare fem procent.

Funktionen ”segling” kopplar bort drivlinan från motorn så att bilen kan rulla utan drivning. Föraren kan dra nytta av ”segling” i hastigheter mellan 50 och 160 km/h genom att lyfta foten från gaspedalen utan att bromsa. Hastighetsassistenten tar navigationssystemets data till hjälp för att upptäcka kurvor, tätortsinfarter samt motorvägsavfarter och ger förutseende råd att till exempel ta foten från gaspedalen. ECO PRO-rutt visar vilken väg som är effektivast beroende på aktuell trafiksituation, körstil och vägsträcka. Färddatorn visar hur många procent bränsle som kan sparas genom att välja den väg ECO PRO-rutt föreslår.