The 4 - känslan sitter i linjerna

THE 4 - KÄNSLAN SITTER I LINJERNA.

The 4 - känslan sitter i linjerna.

Karaktär i varje linje.

Den nya BMW 4-serie Coupé återanvänder det klassiska kupéutseendet. Designen är koncentrerad ner till starka och tydliga linjer och citerar en njurform tagen från BMW:s historia. Seungmo Lim, designern bakom formen förklarar hur känslorna och dynamiken är skapad genom ett samspel av linjer, ljus och konturer - och vilka av elementen från konceptbilen som reflekteras i produktionsbilen.   

 

Seungmo Lim knäböjer framför bakpartiet på den nya BMW 4-serie Coupé. Från taket i det runda rummet i BMW Research and Innovation Centre (FIZ), ljussätter lampor fordonet som om det stod på en scen. Designern pekar framåt och förbi de tredimensionella bakljusen. ”Snett bakifrån är ett av mina favoritperspektiv. Reflektionen av den muskulösa bakskärmen och den avbrutna, horisontella huvudlinjen mellan hjulhusen definierar karaktären av den nya kupén”, förklarar Lim. ”Sett från sidan, verkar linjen vara bågformade, men sett uppifrån kurvar den sig och tillåter ljus och skuggor forma en stram kroppsida. Linjen halverar också höjden av fordonet i två harmoniska delar och ger det en elegant rörlighet och dynamik, även när fordonet inte är i rörelse.”

Den tydliga huvudlinjen är ett av elementen som hittas i BMW Concept 4. Vid dess premiär på IAA 2019, skrev konceptbilen ett nytt kapitel i kupéhistorien med en förhandsgranskning av den nya kommande modellen som ska produceras. Nu berättar BMW 4-serie Coupé sin historia. Och det börjar med skisser på ett tomt, blankt papper.

Läs mer
Seungmo Lim skissar på BMW 4-serie Coupé
The 4 - BMW 4-serie Coupe

”Konceptbilen är som en filmtrailer”.

”Med den nya BMW 4-serie Coupé ville jag designa en slående kupé med så få linjer som möjligt” säger Seungmo Lim, ”Ett produktionsfordon är alltid föremål för många produktkrav inom fordonsdesign. Utmaningen för de som designar är att skapa ett unikt och önskvärt fordon inom ramarna för regelverket.”

Utförandet av BMW 4-serie Coupé är väldigt likt det från BMW Concept 4, även fast ytorna och linjerna är tydligt olika. Men vad är egentligen skillnaden i designen mellan en konceptbil och en produktionsbil? En konceptbil är som en uttrycksfull filmtrailer på en haute couture-modevisning, berättar designern. ”BMW Concept 4 ska representera designessensen av märket på ett väldigt tydligt sätt. I slutändan så gäller inte samma regler här som för en produktionsbil. Därför är det möjligt att göra registreringsskylten, lamporna och sensorerna mer simpla och fokusera på formen. Med BMW Concept 4 ville jag sätta fokus på den eleganta sportigheten av BMW Coupé. Den eleganta motorhuven, den långa hjulbasen, den svävande taklinjen, det korta överhänget: det visar siluetten och proportionerna av BMW Coupé på ett elegant och modernt sätt".

Läs mer
”Innan jag gör den första skissen så föreställer jag mig alltid hur bilen skulle se ut i backspegeln. Och nya BMW 4-serie kommer göra ett bestående intryck”.
Seungmo Lim BMW 4-serie Coupe

När han designar en ny bil, börjar Seungmo Lim alltid med att föreställa sig hur kunden möts av bilen för första gången. ”På vägen, i ett showroom eller i backspegeln – den första synen av bilen måste göra ett bestående intryck och säga: Wow! Det här är en BMW. Jag föreställer mig alltid konceptbilarna genom strålkastarna på en scen. De som tittar ska kunna föreställa sig själva i framtidens BMW” förklarar Lim.

Det finns tre olika kategorier av konceptbilar hos BMW. De som har ett visionstänk och ska illustrera designtänket för märkets framtid. Andra är nytolkningar av legendariska BMW-klassiker med ett modernt designspråk. Och BMW Concept 4 faller inom kategorin av konceptbilar som baseras på produktionsbilar.

Läs mer

Två kupéer, ett DNA.

Att alla linjer, idéer och konturer av den ursprungliga designen inte kommer med till finalversionen av modellen är ingen förlust för Seungmo Lim. ”Varje utmaning betyder också en möjlighet. Det var väldigt härligt för mig att tänka om, utveckla och på så sätt förbättra formen av BMW Concept 4 för den nya BMW 4-serie Coupé.” Nytolkningen av den vertikala njuren var en ikonisk detalj i designen av konceptbilen och nya BMW 4-serie Coupé.

Läs mer
BMW 4-serie Coupé

Den vertikala dubbelnjuren blir en bro till framtiden.

Att designa en BMW är också att återuppfinna över hundra års varumärkeshistoria om och om igen. Seungmo Lim går runt bilen och stryker över den tredje takstolpen och sidolinje innan han pekar mot fören av den nya BMW 4-serie Coupé. ”Vi har en stark designhistoria. Ett varumärke gör bilen igenkänningsbar – och de dubbla njurarna är en av våra tydliga ikoner. Men oavsett så måste designen av BMW återuppfinnas och översättas in till framtiden om och om igen. För att ta ett djärvt kliv framåt, så har vi tagit hjälp av historien när vi skapade den nya BMW 4-serie Coupé."

Med de nya vertikala njurarnas avlånga form och stötfångare citerar designen av den nya BMW 4-serie Coupé klassiker så som BMW 328 och 3.0 CSi, och refererar till den långa och framgångsrika kupéhistorian som BMW har.

Läs mer
Designern Seungmo Lim framför BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé Forbidden red

Färgen berättar sin speciella historia.

Fordonsdesign börjar alltid med linjer. För Seungmo är de bildramen för varje känsla. Och genom rätt färg, kan de intensifieras. ”Färgen formar bilen” säger Lim, och pekar på BMW Concept 4. Den uttrycksfulla färgen ”Forbidden Red” tydliggör ytans arbete. Den gör att när ytan av kupén är i ett ljust sken, blir den glansigt röd, medans skuggpartierna framställs nästan som svarta vilket skapar spännande kontraster.

Seungmo Lim kan se redan från lermodellen hur ljuset kommer påverka siluetten av bilen. Med några stänk av vatten, kommer silverfolien på lermodellen bli reflekterande, och konturerna blir synliga. ”Varje färg har sin egen personlighet” säger Seungmo Lim, ”men linjerna och kanterna av den nya BMW 4-serie Coupé kommer visa dess unika karaktär oavsett vilken färg bilen har”.

Läs mer
BMW:s historiska njure i förändring.

NJURARNAS HISTORIA.

I nästan 90 år har i princip alla fordon från BMW haft de omisskännliga njurarna. Följ med på en resa bak i tiden och se historiens utveckling fram till idag.