Aluminium - den hållbara metallen.

ALUMINIUM - DEN HÅLLBARA METALLEN.

Aluminium - den hållbara metallen.


Elektriska modeller som BMW iX3 och BMW iX är pionjärer inom framtidens mobilitet, men det är inte bara fordonens drivmedelsom styrs mot hållbarhet; även materialen som används i bilen är designade att följa den principen. Detsamma gäller även för vår aluminiumtillverkning.

 

Läs mer
BMW iX

Från och med nu kommer BMW använda sig av aluminium som framställs genom att använda el som kommer av solenergi från öknen utanför Dubai. Detta är en milstolpe på vägen mot vårt mål att reducera koldioxidutsläpp i vårt leverantörsnätverk med 20% innan 2030. 

 

BMW Group har ett långvarigt leverantörsförhållande med Emirates Global Aluminium (EGA) av främst aluminium. EGA får den el som behövs för att producera det låg kolhaltiga CelestiAL-aluminium ämnat för BMW från solparken Mohammed Bin Rashid Al Maktoum som ligger i öknen utanför Dubai.  

 

Aluminium är starkt, lättviktig, och oändligt återvinningsbart vilket gör att den spelar en viktig roll i att utveckla ett mer hållbart samhälle. På grund av att framställningen av aluminium är väldigt energikrävande har användandet av förnybara energikällor, så som solenergi, en betydande potential i att reducera koldioxidutsläppen. Det gör att solenergialuminiumet bidrar till utvecklingen av framtidens mobilitet.

Läs mer
EGA
Lättmetallgjuteriet i Landshut

På vårt lättmetallgjuteri i Landshut bearbetas aluminiumet vidare till karosseri- och drivkompententer. De komponenterna används sedan i de elektriska drivenheterna som finns i de elektriska BMW-fordonen.

 

Lättmetallsgjuteriet är ett av de största produktionsområdena vid vår fabrik i Landshut och BMW Groups enda produktionsanläggning för lättmetallgjutning i Europa. Fabrikens mer än 1 600 anställda producerade förra året 2.9 miljoner gjutna komponenter.

 

Lättmetallsgjuteriet är även ett av de mest moderna gjuterierna i världen; dess innovativa, hållbara tillverkningsprocesser för motorkomponenter så som cylinderhuvuden eller vevhus har vunnit flertalet pris.  

Läs mer
BMW iX

Utöver att använda förnybara energikällor för att ta fram aluminium har BMW själva satt målet att markant öka ration av återvunna råmaterial, så kallade sekundära material, senast 2030 och att använda de råmaterialen flera gånger om i en cirkulär ekonomi. 

 

Aluminiumet som framställs med hjälp av solenergin bearbetas sedan vid anläggningen för lättmetalgjuteri i Landshut. För att producera gjutgodset använder lättmetalgjuteriet metoder så som sandgjutning med kärnor . Sandkärnorna produceras genom att använda oorganiska bindemedel vilket gör att näst intill inga utsläpp sker under gjutningen.

 

Till år 2030 siktar BMW på att ha satt mer än 7 miljoner elektriska fordon på vägarna, där två tredjedelar av dem kommer vara helelektriska. För att uppnå det målet kommer BMW säkra att kraven på de hållbara åtgärder som krävs genomförs. 

Läs mer
BMW bygger hållbara bilar

HUR BYGGER BMW HÅLLBARARE BILAR?

Och vad har plantering av jordnötter med det att göra? Läs här om våra mål för att skapa hållbarare bilar och en hållbarare utveckling.
BMWs hållbarhetsarbete

VÄGEN MOT HÅLLBARHET.

Nyfiken på hur vi arbetar med hållbarhet? Läs 17 intressanta fakta om vårt hållbarhetsarbete och lär dig mer om hur vi tänker kring ämnet.