BMW i Design.

Roadtrip i Oslo.

Elektrifierande äventyr i hög stadspuls.

För de flesta är resor en hjärtefråga. För Nienke Krook och Nick Vullings är det dock inget mindre än ett kall i livet. Detta holländska par har förvandlat deras dröm till yrke med bloggen "The Travel Tester" och har varit på resande fot i nästan 13 år. Reseexperterna tog sig ut på vägen för sin första färd i en helt elektrisk bil och berättar hur BMW iX bidrog till nya perspektiv kring att resa.

Läs mer
Roadtrip i Oslo.Elektrifierande äventyr i hög stadspuls.

 

Inte så förvånande träffades Nienke och Nick första gången när de reste. De bodde på samma vandrarhem i Australien för 13 år sedan och har varit på resande fot tillsammans sedan dess. Nienke var lärare innan hon helt började ägna sig åt resebloggande. Nick är arkitekt som också reser mycket i jobbet när han inte är tillsammans med Nienke. Minst en gång i månaden känner de lusten av äventyr och lämnar sitt hem i Amsterdam.

 

Deras upplevelse av Covid-19-pandemin förändrade deras syn på resor. Sedan dess har de undvikit flygresor när det är möjligt och bytt fokus till individuell rörlighet. Bilen visade dem en ny känsla av komfort, samtidigt som den vänder på tanken om resor genom att göra resan lika viktig som destinationen.

 

Den här gången var de två reseexperterna i Oslo med BMW iX och nu delar de med sig av sina intryck av sin allra första helelektriska upptäcktsresa.

Läs mer

Hur föredrar ni att ta er runt på resorna?

Nick: Det beror på vart vi är på väg. Ibland finns det inget annat val än att flyga, men vi försöker undvika det. Det finns flera anledningar till detta, särskilt när det gäller hållbarhet och flexibilitet. Vi föredrar att ta tåget eller bilen och utforska länder och städer närmare hemmet. Det fina med att resa med bil är att resan i sig kan bli ett aktivt inslag. Du behöver inte ha kommit fram till din destination förrän du kan slappna av och njuta.

 

Nienke: Erfarenhet har visat att du bör lämna tillräckligt med utrymme i din resplan för att tillåta omvägar under äventyret. Även om jag gillar att planera saker i detalj är det viktigt att inte hänga upp sig alltför mycket på planen. Att kunna tillåta sig själv glida runt när spontaniteten faller på görs bäst med bil.

Läs mer

Vad skapar en oförglömlig resa?

Nienke: Vissa inslag är alltid viktiga för oss under våra resor: mat, kultur, design och arkitektur. Vi försöker också medvetet uppleva nya platser med alla våra fem sinnen.

 

 

Låt oss tillämpa det på er resa till Oslo. Vad upplevde era sinnen?

 

Nick: Det mest slående med den här resan för mig var den ljudliga upplevelsen. BMW iX var en så otroligt tyst bil!

 

Nienke: Ja, och du uppfattar plötsligt musiken helt annorlunda när du kör utan motorljud. Jag satt också i baksätet en gång och högtalarna i nackstödet på BMW:n var fantastiska.

Läs mer
Kai Langer
Roadtrip iX harbour

Vad fick ni se?

Nienke: Stadens läge i direkt anslutning till havet, skogarna och bergen gör att den ser och känns väldigt öppen och rymlig. Vi märkte detta direkt och hade exakt samma känsla i BMW iX. Min favoritfunktion i bilen var definitivt panoramataket eftersom det fick mig att känna att jag kunde njuta av staden inifrån bilen, speciellt när jag körde genom högre bebyggelse som i det nya Barcode-distriktet.

 

Nick: Jag tror att två sinnen möts här: se och känna. För det vi såg kände vi också. Olso är en väldigt kontrastrik stad. Till exempel har du de olika höghusen i Barcode-distriktet på ena sidan, och de typiskt skandinaviska trä- och fiskarhusen på andra sidan. Det betyder att du också kan känna kontrasten mellan material där du går, vidrör det lysande träet och de coola stål- och betongkonstruktionerna.

Läs mer
Roadtrip iX parking
Roadtrip iX street

Hur var det att köra BMW iX runt i stan?

Nick: Bilen gjorde det väldigt enkelt för oss. Den kändes inte för stor för staden, och assistanssystemen underlättade resandet så att man kunde fokusera på annat. När det händer så mycket runtomkring dig, som det ofta gör i storstäder, är det väldigt trevligt att ha ett fordon som är så lättnavigerat. Och Oslo är fortfarande vidsträckt även om det inte är en miljonstad. Så trots den korta tiden vi hade där kunde vi se väldigt mycket. Vi tog oss till och med upp i bergen en gång för att se solen gå ner över staden.

 

Nienke: Den böjda head-up-displayen samt 3D-vyn för parkering gjorde ibland att det kändes som att vara i ett datorspel. Och jag gillade särskilt gestkontrollerna med Shy Tech-interiören.

 

Nick: Jag var verkligen imponerad av hur okomplicerat allt var. Infrastrukturen för laddstationer växer snabbt, med Norge som naturligtvis leder den utvecklingen. Och det var nästan lika enkelt att ladda BMW iX som det är att ladda din smartphone. De cirka 40 minuterna som det tar att komma till 80 procent går väldigt fort, speciellt när du är på resande fot.

Läs mer
Roadtrip iX Nick and Nienke

Har den här resan med BMW iX gett er nya perspektiv på resande?

Nienke: Definitivt! Framtiden för hur vi resor är ständigt i mina tankar just, särskilt frågan om hur vi kan resa mer hållbart. Många människor slits av dilemmat att resor vanligtvis påverkar klimatet och det slutar med att det går ut över reseglädjen. Men nu när vi har upplevt hur lätt det är att resa utsläppsfritt i en elbil i Europa, har det förändrat vårt sätt att se på resande med bil. Det faktum att vi reste individuellt och ändå hållbart är ganska tillfredsställande.

 

Nick: Det kan låta som ett steg bakåt till en början, för den här typen av roadtrip påminner oss om våra föräldrar som brukade resa med bil och om de gamla vikkartor de använde på den tiden. BMW iX är dock så uppkopplad att vi alltid fick realtidsuppdateringar om vägavstängningar och vilken laddstation vi ska ta oss till under resans gång. Och ”My BMW-App” förser oss med all nödvändig information om bilen, även om vi bara strosade genom stan. Som bloggare måste Nienke dela mycket innehåll när han är på resande fot och vara online hela tiden. Vilket fungerade helt problemfritt med BMW iX.

Läs mer
Roadtrip iX charging

Var ser ni potential för förändring som kommer att göra det framtida resandet mer hållbart?

Nienke: Jag tror att i den starkt uppkopplade värld vi lever i kommer förändring främst att drivas av teknik och design. Detta kommer inte bara att påverka enskilda produkter, utan också på en lång rad områden som är sammanlänkade. Jag tänker här särskilt på cirkuläritet och materialåtervinning. Design och teknik måste förändras innan detta kan ske så att fördelarna äntligen kan påverka resandet. Det kan vara i form av till exempel hotell byggda av hållbara material eller restauranger som tar urban trädgårdsskötsel och därmed närproducerad mat till en ny nivå.

Läs mer
ALLT OM BMW iX.

ALLT OM BMW iX.

eAcademy - tips, råd och nyheter.

TIPS OCH NYHETER OM LADDBARA BILAR.