BMW iX1 som kör på gatan i Köpenhamn.

UPPTÄCK NØRREBRO MED RUNE GLIFBERG OCH BMW iX1.

UPPTÄCK NØRREBRO MED RUNE GLIFBERG OCH BMW iX1.

En av världens mest hållbara städer, en av skejtvärldens största ikoner och helt nya BMW iX1. Följ med på en åktur i Köpenhamns hippaste kvarter när lokala hjälten Rune Glifberg, olympier, professionell skejtare och arkitekt, visar upp sina favoritställen.

Rune Glifberg har ett brett leende och silverstänk i håret. Han är olympisk skateboardåkare, tvättäkta Köpenhamnsbo och faktiskt på lite extra gott humör just idag. I handen bär han nämligen nycklarna till en ny, helt elektrisk BMW iX1 och framför oss väntar en heldag bland Köpenhamns dolda pärlor.


Rune är Danmarks mest berömda skateboardåkare. Han började åka som 11-åring, blev proffs när han var 17 och fick snart smeknamnet ”The Danish Destroyer”. Under karriären har han vunnit X Games två gånger (2008 och 2009), varit en av de spelbara figurerna i Tony Hawks Pro Skater PlayStation-spel. Han har även rankats som den bästa skateboardåkaren i världen, både på vertramp (2001) och i bowl (2008). Under OS i Tokyo representerade han Danmark vid invigningen av skateboardens parkgren.

Läs mer
Kai Langer

En riktig BMW-älskare.

Efter 20 år i USA är Rune nu tillbaka i sin hemstad Köpenhamn. Här driver han den urbana arkitektbyrån Glifberg – Lykke tillsammans med designern och tillika skateboardentusiasten Ebbe Lykke. Runes mission är att få allt fler att upptäcka den urbana sport som fört honom världen runt under de senaste 30 åren.

Idag sitter Rune bakom ratten i nya BMW iX1, en komfortabel kompakt-SUV som erbjuder helelektrisk körning. Detta är det senaste tillskottet i BMWs helelektriska familj. Med kantig siluett, blå detaljer, kromad kylargrill och ett fyrkantigt bakparti ger BMW iX1 ett i närmaste muskulöst utseende med sportiga inslag. Det är helt enkelt en bil som är redo att ta sig an stadens gator med stil.

Läs mer
BMW iX1

Det här är långt ifrån Runes första BMW. Den allra första, en BMW 328is införskaffades 1997 när han bodde i USA och sedan dess har det inte blivit något annat märke. Han räknar upp modeller som BMW X5, BMW M5 och en rad projektbilar som han kört under åren och även tävlat med på banorna i Kalifornien.

Han lyser upp när han berättar om en resa till Gotland nyligen då han fick köra den senaste BMW iX M60 på en tävlingsbana. ”Det var fantastiskt att få uppleva den där bilen”, berättar han, innan han avslöjar att han just nu kör en laddhybrid från BMW. ”I stan känns det rätt att köra en bil som går på el.”

Läs mer
”Köpenhamn är en trevlig stad att bo i. Överallt ser man människor i full fart. Det är en livfull stad, i ständig rörelse.”
Rune Glifberg
BMW iX1

GLIFBERGS TIPS: EN LOKAL GUIDE TILL NÅGRA AV DE COOLASTE PLATSERNA I KÖPENHAMN

Vi kör in på Stefansgade, vårt första stopp på rundturen i Nørrebro och ett passande ställe att börja på. Våren 2022 utsågs gatan till Köpenhamns första gröna trafikerade gata, helt avstängd för diesel- och bensinbilar. Ett initiativ för att uppmuntra till mer miljövänliga transportmedel i stan. Det är med andra ord tur att vi åker i en BMW iX1…

Läs mer

1. CURBSIDE STORIES

Curbside Stories

Stefansgade 12 | @curbsidestories

Mitt på den lilla kullerstensgatan hittar vi Curbside Stories, en plats som är svår att kategorisera. Här, på en yta något större än ett genomsnittligt vardagsrum samsas vintagebutik med konstgalleri och skivförsäljning. En blå soffa står placerad i mitten av rummet och längst väggen löper bokhyllor fulla av konst- och skateboardböcker. Lokalen fungerar som en samlingsplats för lokala skejtare och är ett av Nørrebros kreativa centrum.

”Det här stället valde jag av flera anledningar. Ägaren René är en lokal filmskapare, fotograf och en vän till mig. Här har han skapat en plats som fokuserar på lokala kreativa förmågor och konstnärer”, säger Rune. ”Stefansgade är även en cool gata, och den ligger precis vid Jægersborggade, i en av de mest spännande stadsdelarna i Köpenhamn.”

För ägaren René Sascha Johannsen, filmskapare, regissör och skejtare vars studio gömmer sig bakom en gardin innanför galleriet, är just skejtkulturen central i verksamheten.

”Jag ville skapa ett kombinerat kontor och konstgalleri och involvera kreativa människor i skateboardvärlden”, säger han. Flera av galleriets utställare är åkare, bland annat konstnären Jonas Orlof, aka Bebe Jones/Blosti.

2. PSYCHE ORGANIC OCH PSYCHE ORGANIC CAFÉ

Psyche Organic och Psyche Organic Café

Jægersborggade 18 och 41 | @Psyche.organic

Några gator bort från Curbside Stories ligger Jægersborggade, ett epicentrum för hippa Nørrebro som även fick utnämningen ”världens coolaste stadsdel 2021” av Time Out. Här kan du botanisera i en uppsjö av oberoende affärer och matställen. Med stickningar hängandes utanför butiker, pelargoner växandes från zinkbaljor och träd dekorerade med garn i lysande färger finns en slags sprakande kreativitet i luften.

”Det coola med områden som detta är just de lokala verksamheterna.”  säger Rune. ”Det är småföretagen som får en stad att leva och andas. Det jag älskar mest med Jægersborggade är alla lokala butiker och närheten till Superkilen och Assistens Kirkegaard, kykogården i slutet av gatan.”

Vi tittar in hos Psyche Organic, en butik specialiserad på att sälja ekologisk och ansvarsfullt framtagen olivolja. Även här finns en anknytning till skateboardvärlden tack vare ägaren Theophilos Constantinou.   

”Theo är från USA och vi har gemensamma vänner inom skateboardåkning i New York” säger Rune. ”Jag gillar att han gav upp allt i USA för att sälja grekisk olivolja här. Psyche Organic är ett lokalt företag med en internationell touch, och deras ekologiska olivolja är fantastisk.”

Ett stenkast från olivoljebutiken har Psyche Organic ett salongsliknande café som serverar läckra, lokala ekologiska rätter i en miljö full av modern konst. På väggarna hittar du bland annat verk av Noah Becker.

3. URBAN 13

Urban 13

Under Bispeengbuen, Bispeengen 20 | @urban13.dk

Det är svårt att föreställa sig en bättre plats att utforska med BMW iX1 än Urban 13. I utkanten av Nørrebro, beläget under en bro hittar du detta s.k. ”stadslabb", en experimentell miljö där möjligheterna är många. Framför oss tränar en tonårspojke basket, pendlare cyklar hem med cykelkorgarna fulla av blommor och på en närliggande basketplan pågår en modefotografering.

På betongpelarna sitter bandaffischer, annonser för skateboardfestivaler och uppslag för kommande konserter, inklusive en poster med texten: ”När livet blir hårt, kör hårdare men njut samtidigt. ”Det sammanfattar Köpenhamns inställning: inte ”satsa hårt eller gå hem” utan satsa hårt och njut av det.

”Köpenhamn är bra på att integrera event och fritidsaktiviteter i vanliga stadsmiljöer och omstrukturera äldre områden för nya syften”, säger Rune och lyfter Urban 13 som ett praktexempel på innovativ stadsplanering. ”Det finns över lag många nya tankesätt och kreativa sätt när det gäller stadsplanering i Köpenhamn. Jag gjorde ett projekt i Høje Taastrup, en närliggande kommun, där vi skapade ett skejtbart vattenhanteringsdike. När diket inte används för överflödigt vatten kan man åka skateboard där istället.”

4. CIRCUS CIRCUS

Circus Circus

Guldbergsgade 16 | @circuscircus.dk

Om CPH Open är det bästa skateboardevenemanget i staden är Circus Circus den bästa skateboardbutiken. Den röd- och vitrandiga butiken för tankarna till ett cirkustält och ägs av Mischa Gundmann, en gammal vän till Rune. Butikslokalen består av två rum och bjuder på allt från en äkta 90-tals boombox och en Snoop Dogg-docka i originalförpackning till en disk fylld med truckar och en vägg prydd av brädor, inklusive en med Runes pixlade ansikte.

”Circus Circus är den bästa skateboardbutiken i Nørrebro”, säger Rune. ”Jag kommer hit för allt möjligt; de säljer till exempel Flip boards, ett märke som jag representerar, och jag får även paket skickade hit då och då.”

Förutom att vara Runes informella postkontor är Circus Circus en mycket omtyckt butik och en samlingsplats för skateboardfantaster. Mischa brinner för sporten och är en väl ansedd figur i branschen. Dessutom vet han allt om hur man bäst bygger en skateboard. ”Det är som att bygga en bil”, säger han, ”du måste fått veta hur alla delar fungerar tillsammans. I grund och botten handlar skateboardåkning i Köpenhamn om gemenskap. Och Rune är vår kung.”

5. BEVAR’S

Bevar’s

Ravnsborggade 10B | @bevars.dk

Efter att ha tittat förbi shoppinggatan Elmegade (där Carhartt, en av Runes favoritbutiker ligger) är vårt sista stopp Bevar’s på Ravnsborggade.

Denna mysiga lilla restaurang har perfekt läge, precis utanför huvudgatan i Nørrebro, nära Dronning Louises Bro som är en samlingsplats på sommaren. Bevar’s bjuder på en välkomnande atmosfär , dynamisk meny med fokus på dansk mat och en vinlista som med omsorgsfullt utvalda naturviner. Fokus är på viner som framställts med så liten påverkan utifrån som möjligt, utan tillsatser och mekaniskt komplexa processer. Ägaren Lau Guldbrand Dalgaard ville skapa en opretentiös plats, ett slags lokalt vardagsrum, där människor kunde arbeta på dagtid, äta bra mat på kvällen och stanna till sent på helgerna.

”Den här gatan hade många gamla vintagebutiker och second hand-butiker för 10 år sedan”, säger Rune. ”Det var en av de platser där du kunde gå in på bakgården och hitta ett helt outforskat möbellager. Men nu har fler och fler restauranger och caféer öppnat och gatan är mycket mer levande. Den har blivit väldig trendig.”

Fälgarna

FÖRNYELSE OCH INNOVATION: DET HIPPASTE OMRÅDET I KÖPENHAMN

När vår rundtur av Nørrebro lider mot sitt slut passar vi på att ta vägen över Dronning Louises Bro innan vi styr tillbaka mot BMWs huvudkontor med Rune bakom ratten. Han ler det där välbekanta leendet igen.

 

”Det har varit underbart att köra”, säger han när jag frågar om bilen levde upp till hans förväntningar. ”Utsidan ser fantastisk ut, mycket elegant och distinkt. Den känns liten och smidig, men ser större ut utifrån. Dessutom är den lätt parkera, så en bra bil för att ta sig runt i stan.”

Läs mer
Rundtur Nørrebro

Solen går ner i Köpenhamn och lyktorna tänds längs stadens gator. Den här rundturen i Nørrebro har varit en fantastisk upplevelse med en äkta Köpenhamnsinsider som lever och verkar för förnyelse, hållbarhet och innovation. På en plats som förmedlar en stark känsla av gemenskap. Om du letar efter en guide som känner stan inifrån och ut, från design och stil till hållbar livsstil, lokala kändisar och BMW-vänliga gator. Ja, då vet du var du hittar honom.

_____

Text: Laura Hall; Konst: Shin Miura, Madita O’Sullivan; Foto: Lasse Bech Martinussen

Läs mer
My BMW App.

FRÅN SKÄRMTID TILL EGENTID MED My BMW.

Nyfiken på hur en av våra BMW-ägare använder sig av My BMW? Läs mer om Marc och hans sätt att nyttja den digitala tekniken till max.
BMW i4

THE i4

Upptäck vår första helt eldrivna Gran Coupé med upp till 600 km* räckvidd.