BMW Iconic Sounds Electric

HANS ZIMMER SKAPAR LJUDET
I VÅRA ELEKTRISKA BILAR.

BMW IconicSounds Electric.

Hans Zimmer skapar ljudet<br>i våra elektriska bilar. BMW IconicSounds Electric.

HUR BMW SKAPAR ELEKTRISK KÖRGLÄDJE.

När Hans Zimmer tänker på ljudet av en BMW tänker han tillbaka på sin barndom. I samarbete med BMW Group har den prisbelönte, Oscarsvinnaren, gått ihop med BMW Group Sound Design för att utveckla ett speciellt ljud för de nya elektriska BMW-bilarna – BMW IconicSounds Electric. Vi tittar tillbaka på hans egna tidiga ljudspår och den akustiska resan från första idé till ljudpremiären i den färdigproducerade bilen.

 

Vad ger en film sin identitet? Bra scenografi, ett innovativt manus och ett visuellt koncept. Men mer än någonting annat är det ett bra ljudspår som verkligen väcker berättelsen till liv. Samma gäller för fordon. Särskiljande i design och chassi skapar en definierbar körupplevelse. Men det är ljudet som körningen skapar som är direkt förknippat med känslan. Exempelvis har fans och experter alltid kunnat känna igen ljudet av en förbränningsmotor från BMW. Men hur transporterar du den känslan till den tysta, elektriskt drivna bilen? ”Varje BMW har en egen karaktär vilket reflekteras i ljudet” avslöjar Zimmer. Det gäller särskilt för de elektriska modellerna, men i en ny tolkning.

 

BMW IconicSounds Electric medför nya och känslorika ljudspår till företagets elektriska modeller. De har skapats som ett samarbete mellan BMW Group, BMW Groups Creative Director Rezo Vitale och den Grammis och Oscars-vinnande filmmusikkompositören Hans Zimmer. Zimmer har nu fått uppleva ljudpremiären av sin senaste komposition för de elektriska bilarna under ett besök till München.

 

Ett nytt kapitel i den akustiska resan som började i hans barndom.

Läs mer
”Som barn brukade jag ivrigt vänta på att mina föräldrar skulle komma hem. Jag kunde höra det specifika ljudet av min mammas BMW och min pappas BMW och särskilja dem åt. Ljudet av bilen som anländer innebar alltid trygghet för mig.”
- Hans Zimmer
Hans Zimmer

LJUDET - EN KÄNSLA AV KOMFORT OCH TRYGGHET.

Under hans nästan 40-åriga karriär som sträcker sig över 200 filmer och tv-projekt, har den 11 gånger Oscarsnominerade kompositören gjort filmmusiken till storsäljare så som ”Gladiator”, ”Pirates of the Caribbean” och ”Lejonkungen”, den senare filmen som med rätta gav honom hans pris. Zimmer utvecklade också framtidens visioner i ”Blade Runner 2049” och i nyinspelningen av ”Dune”, båda gångerna jobbandes bredvid regissören Denis Villeneuve. Zimmer utvecklade sina egna ljudstrukturer för ”Batman Begins” och ”The Dark Knight” – en slags akustisk identitet för Gotham City. Kompositören är fascinerad av ljudet av stora städer.  De lånar deras unika karaktär till livet där, arkitekturen och naturen. Enligt Zimmer är ljud och toner oupplösligt sammanflätade med känslor och minnen. Och det är från en tidig ålder‚ avslöjar han för oss.

 

”Som barn brukade jag ivrigt vänta på att mina föräldrar skulle komma hem. Jag kunde höra det exakta ljudet av min mammas BMW och min pappas BMW och särskilja de ljuden åt. Ljudet av bilen som anländer innebar alltid trygghet för mig, en känsla av säkerhet, och att allt var på sin plats. Mamma och pappa var hemma. Det var som en lugnande akustisk signal att det var läggdags. Jag brukade stå på en stol och titta ut genom fönstret, väntandes på det ljudet.”

 

Det var början till en passion för ljud. Zimmer lärde sig också av sina föräldrar att från tidig ålder blicka mot framtiden. ”Min pappa jobbade som forskare innan han dog 1963. 1962, gjorde han så att alla hans företags bilar, och framförallt alla BMW-bilar, byggdes om och utrustades med katalysatorer. Eftersom vid den tiden, och på grund av att han var en kemist, förstod han att vi måste skydda planeten. Så jag växte upp med en väldigt grön syn på livet. Jag var bara 5 år gammal då.” Årtionden senare finner Zimmer sig själv aktivt rida på den nya elektriska mobilitetsvågen. Vilket är en härlig terräng för kompositören. ”Jag tycker elektriska bilar är särskilt spännande. Särskilt när jag hör dem med våra toner och ljud. Vårt ljud ger bilarna en identitet. Den musikaliska skalan har bara 12 noter och vi använde tre av dem för att skapa BMW-ljudet.”

Läs mer

I HARMONINS SPÅR.

BMW Iconic Sounds Electric
Hans Zimmer

BMW IconicSounds Electric började som ett samarbete mellan BMW Group och Hans Zimmer med objektivet att skapa en revolutionerande ljuddesign och koncept för BMW:s elektriska bilflotta, och att i slutändan skapa ljudet för framtiden. Kompositören var helt klart förtjust i att vara en del av projektet: ”För första gången sedan industriella revolutionen har vi en unik möjlighet att designa om och omdefiniera ljudet av våra städer. Och vi är inte på något sätt hindrade av mekaniska begränsningar. Det handlar om att skapa något som blir en känslomässig upplevelse."

 

Zimmer har ofta utvecklat ljud för bilar och fordon för att forma den akustiska bakgrunden i filmer – ljud som kan vara rimliga men som i själva verket är påhittade, så som med Batmobilen. Men hur gjorde han för att göra känslorna påtagliga i en bil som kommer köra på gatorna i det riktiga livet? ”Som en musiker, och med det menar jag inte att lära sig ackord och musik eller att spela ett instrument” understryker Zimmer. Det avgörande med musik, menar han, är att spela. ”Du spelar musik. För att spela musik måste du vara lekfull. När du omfamnar en bit av en musikants lekfullhet blir livet lite bättre. En av mina riktlinjer var att ge dessa bilar ett vackert och lekfullt ljud. Ljud som ger föraren en bekväm, mysig känsla även på en regnig morgon och som sätter ett leende på deras ansikten under resan till arbetet.

Läs mer
”Ljudlandskapen skapade för My Modes är en komposition av varierande former av ljud, där några är mer traditionella, medan andra är helt nya skapelser. Människoröster och klassiska instrument är basen, medan mekaniska ljud och ovanliga kombinationer läggs ihop för att skapa olika toner.”
- Renzo Vitale, Creative Director Sound BMW Group.

FRÅN EN BLANK KANVAS TILL ETT AKUSTISKT ÄVENTYR.

Under den kreativa processen med BMW teamet ville Zimmer och Vitale skapa ett syfte till att använda ljudet av BMW IconicSounds Electric. De ville skapa en vit kanvas för passagerare att färga med deras egna känslor. ”Ljudet när du kör en elektrisk BMW varierar inom de olika modellspecifika ljuden beroende på vilket My Mode som är valt. Fem olika My Modes som skapar en enhetlig användarupplevelse i interiören, och som är stämd mot förarens personliga preferenser. Varje My Mode fokuserar på olika sidor av fordonets karaktär. Det är också något som kan höras i ljudet” förklarar Vitale. I My Mode Personal, standardinställningen för BMW iX (BMW i4 har som standard Comfort) använder BMW IconicSounds Electric ett sfäriskt ljudmönster och många tonala komponenter för att förmedla ett grundläggande akustiskt läge som uttrycker fordonets progressiva och självständiga karaktär. Ljudvarianten du hör i interiören när Personal eller Comfort är valt formar också basen för ljudet som hörs utanför via det akustiska varningssystemet för fotgängare. My Mode Sport formar en kontrast till det harmoniska och eleganta ljudet hos My Mode Personal och Comfort. Den aktiva körupplevelsen ges en mycket större betoning i det här läget. Ljudlandskapet här har en uttalad akustisk närvaro och extremt dynamisk modulation. Detta ger föraren en omisskännlig feedback på motorns kraftleverans och nuvarande körläge.

Läs mer
BMW Iconic Sounds Electric

Ljudet i My Mode Expressive kompletteras även med neonfärger av hög kontrast och olika abstrakta mönster på displayen i förarsätet. Bastonen är violin. När man accelererar hörs flera ljud som läggs ovanpå varandra och som stegras när hastigheten ökar. Det första kompletta ackordet hörs vid 60 km/h och följs av ett andra komplett ackord vid 120km/h. Ljudet förblir detsamma när du håller konstant hastighet, men volymen reduceras för att kunna hålla koncentrationen på den tysta driften av fordonet. Den akustiska upplevelsen i My Mode Expressive är i stark kontrast mot de grundläggande inställningarna i My Mode Relax. När den inställningen är vald ligger fokuset på välmående och harmoni. Grafiken på displayen matchar såklart också och visar kustlinjer, sjöar och floder vilket ger en mjuk, subtil och harmonisk komposition som tar dig på en lugnare resa. ”Den ljudbilden lindrar förarens spänningar och hjälper dem att aktivt lämna stressen bakom sig” säger Renzo Vitale när han beskriver konceptet. Det är enbart i My Mode Efficient som den akustiska återkopplingen är helt undantryckt. Föraren har också möjligheten att inaktivera körljudet i de andra My Modes genom att ändra inställningarna i iDrive-menyn.

Läs mer

BÖRJA DIN EGEN AKUSTISKA RESA.

”Meningen med en tom kanvas är trots allt att vara öppen för överraskningar” förklarar Zimmer. ”Det handlar inte om att jag och Renzo ska berätta för alla vad de ska känna när de lyssnar och kör. Vi vill öppna en dörr och ge dem möjligheten att utforska deras egen akustiska resa. Vi försöker förmänskliga tekniken i bilen, förmänskliga upplevelsen och förmänskliga resan. Vi tänker numera på resan från A till B genom våra öron och så ska även körupplevelsen i en BMW bli transformerad till ett ljudligt äventyr.”

Läs mer
BMW i4

THE i4

Upptäck vår första helt eldrivna Gran Coupé med upp till 600 km* räckvidd.