KONCEPTET BMW iX FLOW

EN BMW SOM BYTER FÄRG MED ETT KNAPPTRYCK.

KONCEPTET BMW iX FLOW MED E INK.

BMW presenterar en möjlig framtida teknik som använder digitalisering för att anpassa bilens exteriör enligt dina önskemål i form av konceptet BMW iX Flow med E Ink som avtäcktes vid Consumer Electronics Show (CES) 2022.

Läs mer
EN BMW SOM BYTER FÄRG MED ETT KNAPPTRYCK.KONCEPTET BMW iX FLOW MED E INK.

BMW iX FLOW MED E INK.

Färgskiftningarna möjliggörs av en speciellt utvecklad ytbeläggning exakt anpassad efter konturerna hos BMW iX. När ytan stimuleras av elektriska signaler tar den elektroforetiska tekniken fram olika pigment till ytan, vilket gör att exteriören ändras till önskad färg. Än så länge enligt en gråskala.

Den innovativa E ink-tekniken ger helt nya möjligheter att anpassa bilens utseende, allt från förarens estetiska smak, väderförhållanden eller till och med funktionella behov kan styra de val som görs. BMW driver utvecklingen av tekniken så att denna nivå av personlig anpassning ska kunna upplevas både i exteriören och interiören hos framtida produktionsbilar.
BMW iX Flow med E Ink

SÅ FUNGERAR TEKNIKEN.

Elektroforetisk färgläggning baseras på teknik utvecklad av företaget E Ink och känns kanske främst igen från displayerna i läsplattor. Ytbeläggningen på BMW iX Flow med E Ink är uppbygd av flera miljoner mikrokapslar, med en diameter som motsvarar tjockleken på ett hårstrå. Varje mikrokapsel innehåller negativt laddade vita pigment och positivt laddade svarta pigment. Inställningarna gör sedan att de vita eller svarta pigmenten stimuleras genom ett elektriskt fält som gör att de samlas vid ytan av mikrokapseln och ger bilen sin önskade skepnad.

För att uppnå denna effekt har flertalet så kallade ePaper-segment applicerats med stor precision på bilens yta. Generativa designprocesser säkerställer att segmenten återspeglar bilens karaktäristiska konturer och efterföljande variationer av ljust och mörkt. De generativa designalgoritmerna möjliggör flexibiliteten som behövs för att skräddarsy ePaper-tekniken till bilens design.

Se filmen om arbetet bakom BMW iX Flow och hur färgskiftningarna går till.

INTE BARA ETT UTTRYCK.

Att ändra exteriörfärgen är inte bara ett uttryck för personlighet, smak eller dagshumör, det kan även ha praktiska syften.

Faktumet att mörka och ljusa färger har olika egenskaper när det kommer till att reflektera solljus och absorbera värme kan ha praktiska fördelar. De flesta känner till att vita ytor relekterar mer solljus än svarta ytor. Det innebär att uppvärmningen av bilen och kupén av starkt solljus kan reduceras genom att bilen ändras till en ljusare färg. I kallare temperaturer kan en mörk färg å andra sidan göra att bilen absorberar mer värme från solens strålar. I båda dessa scenarion kan färgvalet hjälpa till att minska användningen av uppvärmnings- och nedkylningssystem, vilket i sin tur minskar bränsle eller energiförbrukningen. E Ink-tekniken i sig är också väldigt energieffektiv, till skillnad från displayer eller projektorer kräver elektroforetisk teknik ingen energi för att bibehålla den valda färgen. Ström tillförs endast under den korta tid då färgen ändras.
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
"BMW iX Flow med E Ink är ett avancerad design- och forskningsprojekt och ett exempel på den framåtanda BMW är kända för"
Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.
BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

NYA VALMÖJLIGHETER.

Färgen på en bil är såklart redan idag ett sätt för föraren att visa sin personlighet. Valmöjligheterna för BMW-bilar täcker ett brett färgspektra och varje år tillkommer nya varianter som reflekterar modellernas karaktär och sätter nya trender inom exteriördesign. Utvecklade tekniker som den i BMW iX Flow öppnar en ny värld av valmöjligheter med en aldrig tidigare skådad känsla av frihet. Eller som Stella Clarke, projektledare för BMW iX Flow uttrycker det: ”Det här ger föraren friheten att uttrycka flera olika sidor av sin personlighet eller till och med sin inställning till förändring och att omdefiniera detta varje gång de sätter sig i bilen. Precis som med mode eller uppdateringar i sociala medier blir bilen ett uttryck för olika humör och omständigheter i livet”.
BMW iX Flow med E Ink
BMW iX Flow med E Ink

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV.

Missa inga nyheter om våra bilar och kommande tekniska innovationer, se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med det senaste från BMW-världen.

Läs mer
BMW iX

BMW iX - VÅR HELELEKTRISKA PIONJÄR.

Vår helektriska pionjär lämnar ingen oberörd. Här kan du läsa mer om allt från beräkning av räckvidden, detaljer om designen, tekniska data, samt artiklar om till exempel tillverkningen och bilens återvunna material.
BMW OCH HÅLLBARHET.

BMW OCH HÅLLBARHET.

För oss är körglädje så mycket mer än mobilitet. Hållbarhet är en viktig fråga som vi inte är villiga att kompromissa med. Läs mer om allt från strategi och målsättningar till hur vi jobbar rent praktiskt med exempel från våra fabriker världen över.