Kvinna pekar med handen på skärmen

INTERAKTIV OCH MÄNNISKOLIK TEKNIK I NYA BMW iX.

För första gången i BMW:s historia ser vi hur tekniken bakom IPA (Intelligent Personal Assistant) visuellt väcks till liv i nya BMW iX. Tekniken är en integrerad funktion i BMW:s iDrive-system med förmågan att ge dig en nästintill mänsklig interaktion ute på vägarna.

Läs mer
INTERAKTIV OCH MÄNNISKOLIK TEKNIK I NYA BMW iX.

BMW satte ny industristandard när operativ- och infotainmentsystemet iDrive hade premiär i BMW 7-serien för 20 år sedan. Vid BMW 7-seriens lansering 2001 renodlades cockpiten från knappar och spakar. Istället monterades en färgskärm i instrumentpanelen och ett vridhjul i mittkonsolen. Det multifunktionella systemet heter iDrive och ger föraren stora möjligheter i att styra fordonsinställningar, underhållning, navigering och andra funktioner. 

Läs mer

Brygga mellan människa och maskin.

IPA är den ultimata medpassageraren du kan prata med om nästan allt. Behöver du hitta stans bästa restaurang? IPA letar fram alternativen som passar just dig och guidar ända fram till dörren. Med sin digitala personlighet kan du etablera en trygg relation med assistenten genom att interagera och ställa frågor. Den kan enkelt berätta hur din bil mår och vilka funktioner den besitter. Om du känner dig stressad kan den göra körupplevelsen mer komfortabel genom att inreda bilen med en harmonisk och bekväm ljussättning. Ge den också ett tilltalsnamn den ska svara på - sedan är det bara fantasin som sätter gränserna.

Läs mer
IPA

Teknik byggd på kroppsspråk.

Den nya generationen av IPA gör en diskret men effektfull entré i ditt synfält: Glödande partiklar på skärmen väcks till liv och kommunicerar känslor genom att vända sig till föraren. Av alla tusentals olika idéer valdes denna minimalistisk design som är skapad i BMW Design Development.

"Ett avgörande ögonblick i projektet var insikten att vi inte behövde närma oss tekniken bakom Intelligent Personal Assistent från ett tekniskt eller designperspektiv. Istället bygger innovationen på riktiga människor och deras icke-verbala kommunikation", säger Jessica Covi, Experience Design Lead på BMW, som också ingår i utvecklingsteamet för Intelligent Personal Assistant. "Från det ögonblicket fokuserade vi på tredimensionell rörelsedesign." Kärnpersonligheten hos IPA inspirerades av en ny era Sherlock Holmes à la Benedict Cumberbatch och James Bonds moderna Q (Ben Whishaw): "Alltid lysande och beslutsam, men med ett leende på läpparna."


Under de första experimenten använde sig teamet av en 3D Kinect-videokamera där deltagarna filmades och svarade på frågor med hjälp av kroppsspråk. "Vi hade också en vit animerad låda som rörde sig inåt och spårade och kopierade kroppsspråket av riktiga människor - en av många inspirationer för Intelligent Personal Assistant", förklarar Covi.

Läs mer
Jessica Covi
"Teknik är ännu bättre när den överraskar dig"
Jessica Covi, Experience Design Lead på BMW och ingår i utvecklingsteamet för Intelligent Personal Assistant.
BMW iX

Förmänskligad innovation är framtiden.

För BMW Design Team kommer mänsklig beteendedesign fortsatt vara i fokus. "Vi går mot en ny era av upplevelsedesign utifrån aspekten av förmänskligande teknik," säger Covi. "Eftersom teknik är ännu bättre när den överraskar dig. Det är vad vi jobbar med."

Av designerns hos BMW User Experience görs ett gediget och grundläggande arbete för att kartlägga alla aspekter av kundresans behov. Du som förare eller passagerare i en BMW ska alltid känna dig bekväm. Samma filosofi gäller för att interaktionen med Intelligent Personal Assistant ska ske på ett naturligt och intuitivt sätt. "Det är baserat på beteendemönster som inte behöver läras från grunden, men som redan behärskas", förklarar Covi.

Läs mer
ALLT OM BMW iX.

ALLT OM BMW iX.

eAcademy

eACADEMY.

Vill du veta mer? Samla på dig fler matiga tips och nyheter om elbilar, laddhybrider och allt runt elektrifiering.