Elbil eller laddhybrid - vad är skillnaden?

LIKHETER OCH SKILLNADER MELLAN ELBIL OCH LADDHYBRID.

Vilken passar dig? Vi guidar dig rätt.

Likheter och skillnader mellan elbil och laddhybrid.Vilken passar dig? Vi guidar dig rätt.

Elbil eller laddhybrid?

 

Om valet står mellan en elbil eller laddhybrid kan det kan vara svårt och krångligt att sätta sig in i allt och hitta det alternativ som passar dig bäst. Innan du väljer en elbil eller laddhybrid är det några saker som är bra att ha svar på. Men lugn, vi hjälper dig att se både likheter och skillnader. 

 

Här nedanför kan du läsa om bland annat skillnader i räckvidd, om motorerna, köregenskaperna och hur laddningen går till. Allt för att du ska kunna göra ett så tryggt val som möjligt.

Läs mer
BMW Elbil eller laddhybrid?

Motorerna.

Först och främst, en elbil drivs till 100 % på el och behöver inga andra drivmedel för att rulla på vägarna. En laddhybrid har både en förbränningsmotor och elmotor som kan jobba tillsammans eller var och en för sig.

Läs mer

Räckvidden.

Batteriet i en elbil är kraftfullare och har en längre räckvidd än ett batteri i en laddhybrid, till exempel kan vår elbil BMW iX köra upp till 600 km* på en laddning, medan laddhybriden BMW 330e Sedan har en räckvidd på upp till 58 km*. Men där elbilen behöver laddas för att fortsätta, tar förbränningsmotorn i en laddhybrid över och du kan fortsätta så länge du har bensin i tanken.

 

Nyfiken på hur du får räckvidden att räcka längre? Här har vi samlat 7 tips för bäst räckvidd när temperaturen sjunker.

Läs mer

Köregenskaper.

När vi pratar köregenskaper är likheterna fler än skillnaderna, till exempel att:

 

 • När laddhybriden drivs på el får du ett jämnt vridmoment som gör att den likt elbilen accelererar både snabbt och smidigt, helt enkelt beroende på att alla hästkrafter utnyttjas från start, till skillnad mot en bil med förbränningsmotor.

 • Båda är dessutom tystlåtna (när du kör på el i laddhybriden) vilket bidrar till en behaglig körupplevelse i kupén och en generellt sett tystare utomhusmiljö.
Läs mer
BMW iX3

Miljöpåverkan.

Elbilen drivs endast av en elmotor och släpper därför inte ut någon koldioxid, jämfört med när laddhybriden tar hjälp av sin förbränningsmotor för att driva bilen. Men i en laddhybrid finns batteriet med i bakgrunden och minskar koldioxidutsläppen jämfört med en bil med förbränningsmotor.

 

Läs mer

Service.

Eftersom elbilen inte har en förbränningsmotor är antalet rörliga delar i bilen betydligt färre i jämförelse med laddhybriden. Servicekostnaderna blir därför ofta betydligt lägre för en elbil jämfört med en laddhybrid.

Läs mer

Laddning.

Du laddar en elbil och laddhybrid på samma sätt, antingen genom ett vanligt eluttag eller en laddbox. Fördelen med elbilen är att den kan snabbladdas på snabbladdningsstationer, batteriet kan nämligen ta emot en större effekt, ett batteri i en laddhybrid har inte den möjligheten. För elbilen BMW iX3 tar det exempelvis bara 45 minuter att ladda 80 % av batteriet. 

 

Läs mer
BMW iX3 - elbil

Nyfiken på mer om laddning?

Ladda snabbt när du är ute och kör eller ladda bekvämt när du är hemma. Här hittar du flexibla laddningsalternativ och innovativ laddningsteknik. Laddningslösningar som passar just dig. 

Läs mer
laddhybrid

Vårt utbud av laddhybrider.

BMW iX3

Kolla in vårt utbud av elbilar.

 • Den angivna bränsleförbrukningen och utsläppsvärdena utgår från EU-förordning (EG) 715/2007 i den version som gällde vid tidpunkten för typgodkännande. Värdena avser ett typfordon med grundläggande konfiguration och det visade intervallet tar hänsyn till storleken på hjul, däck och extrautrustning.

  * Värdena är enligt WLTP-körcykeln. Från och med 1 januari 2020 har WLTP helt ersatt den tidigare körcykeln NEDC. På grund av mer realistiska testförhållande – i WLTP är uppmätt bränsleförbrukning, energiförbrukning och koldioxidvärde ofta högre och verklig räckvidd i många fall lägre än med uppmätt NEDC-värde. Andra värden kan gälla vid beräkning av skatt och övriga fordonsavgifter. Du kan beräkna din fordonsskatt på: www.bilsvar.se

  Mer information om WLTP-körcykeln finns på www.bmw.se/wltp.

  Värdena avser basmodell med standardväxellåda; värden i [ ] gäller för modell med extrautrustningens växellåda.

  Elektrisk räckvidd påverkas av faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, utomhustemperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning/kupékylning.

  Modellerna på bilderna kan ha extrautrustning och tillbehör som inte ingår i standardutrustningen för den svenska marknaden. Information om vilka modeller och utrustningsalternativ som erbjuds i Sverige framgår av texten. Kontakta din BMW-återförsäljare för mer information. Med förbehåll för ändringar i konstruktion och utrustning samt skrivfel och andra felaktigheter.