BMW i3 laddas i en BMW Wallbox

LADDA ELBIL & LADDHYBRID.

Allt du behöver veta om laddning och räckvidd.

Ladda elbil & laddhybrid.Allt du behöver veta om laddning och räckvidd.

Laddning och räckvidd för elbilar och laddhybrider.

Ladda rätt. Kör smart. Få fler mil att leka med.

Sätt i kontakten och ladda. Svårare än så är det inte. Men vi vet att det ibland råder förvirring så därför har vi samlat det du behöver veta om laddning och räckvidd här. Visste du till exempel att det bara tar 45 minuter att ladda 80% av ett batteri i en BMW i3? Snabbt, eller hur? Och på 80 procent kommer man många vändor till förskolan, träningshallen och mataffären.

Om du är nyfiken på att köpa elbil och funderar på hur det härmed räckvidd fungerar så finns en sammanfattning längre ner på sidan. Använd snabblänkarna för att läsa mer om det, få svar på vanliga frågor och veta mer om vår installationsservice.

Läs mer

3 snabba om laddning.

 • 01 Ladda regelbundet för batteriets skull.
 • 02 Ladda nära inpå avfärd och räckvidden håller längre.
 • 03 Ladda alltid via godkända laddstationer.

Faktorer som påverkar räckvidden.

Och så får du milen att räcka längre.

Körsträckan på elbilar och plug-in hybrider skiftar ofta, och ibland mycket. Här får du några av de vanligaste förklaringarna till varför och vad du kan göra för att hålla räckviddsångesten på avstånd.
Hastighet

HASTIGHET.

Hur snabbt du kör påverkar din elbils räckvidd. Enkelt uttryckt så får elbilar mindre räckvidd ju snabbare du kör. Räckvidden brukar bli som längst i 30-40 km/h vilket gör att elbilar är perfekta i stadsmiljö där lägre hastigheter är vanligt.

 

Temperatur

ÅRSTID OCH TEMPERATUR.

Bilbatterier fungerar lite som människor. De trivs i en lagom temperatur där det varken är för varmt eller för kallt. Ditt batteri påverkas därmed en hel del av utetemperaturen. Ju kallare det är desto kortare blir räckvidden. Dels beror det på att underlag som exemeplvis snö ger större rullmotstånd och att vinterdäck rullar sämre än sommardäck. Om du har garage är det därför en fördel att parkera där över natten, i alla fall på vinterhalvåret.

Luftkonditionering

ANVÄNDNING AV KLIMATSYSTEM.

Din räckvidd påverkas också av hur du använder bilens luftkonditionering och kupévärmare. Klimatsystem förbrukar nämligen energi och om det är riktigt kallt behövs även el för att hålla batterierna varma.

Bilmodell

BILMODELL.

Olika modeller drar olika mycket el. Det påverkar bilens räckvidd.
Vilken kapacitet din elbil har kan du läsa om i bilens tekniska data.

 

 

Batteriets kapacitet

BATTERIETS KAPACITET.

Batteriet storlek kan skilja sig från bil till bil. Det innebär att vissa helt enkelt har lite mer att ge. Matcha därför dina behov med batteriets räckvidd innan du rullar från återförsäljaren med ett eget elbilsexemplar.

 

Körstil

KÖRSTIL.

Din körstil påverkar hur lång räckvidd din elbil har.
Jämn körning tar dig alltid längst. Ett bra tips är även att kolla däcktrycket då och då. Välpumpade däck rullar bättre och ger dig därför extra räckvidd.

Så kör du laddbart när temperaturen sjunker.

 • 01 Parkera inomhus om möjlighet finns. Uppvärmda batterier går längre.
 • 02 Om du ska köra längre sträckor, planera din körning och möjligheterna till laddning.
 • 03 Ladda fullt från början och fyll på längs vägen.
 • 04 Håll koll på snabba vädersvängningar, de påverkar räckvidden.
 • 05 Låt radion stå på. Den drar nästan inget och gör ofta resan trevligare.

LÄR DIG TERMERNA.

 • 01 Volt (V) – enhet för elektrisk spänning.
 • 02 Ampere (A) – enhet för elektrisk ström.
 • 03 Watt (W) – enhet för elektrisk effekt.
 • 04 Kilowattimme (kWh) – enhet för energi i ett konstant flöde per timme.
 • 05 Enfas växelström – standardström som finns i de flesta hushålls eluttag.
 • 06 Trefas växelström – ger stabil kraftförsörjning och klarar högre belastning.

BLI FÖRST MED DET SENASTE FRÅN BMW.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från BMW.

Läs mer

Ladda hemma och borta.

BMW eMobility laddningsstation elbil laddning hemma

Ladda hemma.

Att ladda hemma har aldrig varit enklare eller bekvämare. Välj mellan en rad olika produkter och tjänster för laddning av din BMW elbil eller laddhybrid hemma med en laddningseffekt på upp till 22 kW.
Upptäck alla produkter
BMW eMobility laddningsstation elbil laddning på resan

Publik laddning.

Är du på resa och behöver ladda din BMW elbil eller laddhybrid? Nätverket av publika laddningspunkter i innerstäder, på parkeringsplatser och viktiga trafikleder växer ständigt.
Upptäck alla produkter

Ladda hemma.

Tanka fullt utan att lämna uppfarten med BMW Wallbox.

Det smidigaste sättet att ladda elektriska bilar är att göra det på hemmaplan. Välj mellan en rad olika produkter och tjänster för laddning av din elbil eller laddhybrid hemma med en laddningseffekt på upp till 22 kW. Behöver du hjälp med installationen så finns vår installationsservice alltid redo att assistera.

BMW eMobility laddning hemma
BMWi Wallbox Plus

BMWi Wallbox Plus.

BMWi Wallbox Plus ger dig samma produktegenskaper som hos BMW Wallbox Essential men klarar flera användare och har åtkomstkontroll via integrerad RFID-autentisering.
Mer om BMWi Wallbox Plus
BMW Smart Wallbox

Smart Wallbox.

Smart Wallbox, som tillhandahålls av vår partner, erbjuder utökade funktioner för anslutning till elnätet och intelligent styrning av lösningen för hemmaladdning.
BMW eMobility elbil ladda standardladdningskabel

Standardladdningskabel.

Sladdens längd på fem meter brukar räcka för anslutning till ett eluttag. Förlängningssladdar och grenuttag ska inte användas. Laddningskabeln kan hantera en laddningseffekt på upp till 2,3 kW och 10A. Laddningseffekten går att justera under inställningar i fordonsmenyn. Vi rekommenderar en laddningseffekt på 1,3 kW och 6A vid laddning via vanligt vägguttag.

Publik laddning.

Ladda enkelt och flexibelt längs vägen.

Med hjälp av intelligent teknik och smarta mobilitetstjänsten kan du snabbt få en överblick kring var, när och hur du bäst laddar din elektriska bil. Vi jobbar dessutom med att hela tiden utveckla laddnätverket – både i Sverige och i världen. Håll utkik, mer el kommer.
BMW eMobility publik laddning
Public Charging med charging card

BMW Charging Card.

Tillsammans med laddningskabeln (mode 3) ingår BMW Charging Card ingår i köpet av din BMW och ger tillgång till det ständigt växande publika laddningsnätverket BMW Charging. Nätverket omfattar även ett stort antal HPC-laddningsstationer (High-Power-Charging) för ultrasnabb laddning på resa, exempelvis laddningsstationerna som tillhandahålls av vår samarbetspartner IONITY i Europa. Laddstolpar från olika operatörer visas i BMW navigationssystemet, appen eller på webbplatsen och kan låsas upp via appen eller BMW Charging Card. Du kan se alla laddningar du har gjort i BMW Charging-nätverket på den detaljerade månadsfakturan.
Upptäck
Public charging med IONITY

IONITY.

Joint venture-företaget IONITY, där BMW Group är medgrundare, håller på att bygga upp ett laddningsnätverk med hög kapacitet för snabb laddning av elbilar i Europa – ett viktigt steg för att säkerställa eMobility på långresor och för att därmed etablera eMobility på marknaden. Ladda till exempel din BMW iX3 från 0 % till 80 % på endast 34 minuter. IONITY:s High-Power-Charging-laddstolpar ingår i det publika laddningsnätverket BMW Charging och du får tillgång till det via en extra tariff. Priset är förmånligt för dig som BMW-kund. BMW Charging erbjuder en prismodell som uppdateras ständigt för attraktiva priser för laddning av alla elektrifierade fordon. För aktuella priser, gå in på www.bmw-charging.com.
Upptäck
BMW Connected Charging

Connected Charging.

Med tjänsterna som ingår i Connected Charging kan du utnyttja räckvidden hos din BMW elbil och Plug-in hybrid. Systemet informerar dig om var närmaste laddningsstation finns längs vägen och visar var du hittar intressepunkter som kaféer och restauranger, så att du kan använda laddningstiden så meningsfullt och effektivt som möjligt.
BMW eMobility elbil ladda laddningskabel (Mode 3) för publik laddning

Laddningskabel (Mode 3) för publik laddning.

Laddningskabeln (Mode 3) möjliggör enkel och snabb laddning vid publika laddstationer. Den kan användas för 3-fasladdning med en effekt på upp till 11 kW. En praktisk förvaringsväska medföljer. Laddningskabeln (Mode 3) ingår i köpet av din BMW.
BMW eMobility BMW eDrive Zones och BMW Points

BMW eDrive Zones.

Allt fler städer världen över upprättar zoner där fordonstrafik är förbjuden eller där fordonstrafik begränsas. I tyska städer upprättar man så kallade miljözoner, där koldioxidutsläppen och begränsningar av de skadliga ämnena i avgaserna reduceras lokalt. För att möjliggöra och uppmuntra till utsläppsfri körning i dessa miljözoner har vi utvecklat BMW eDrive Zone. Din BMW laddhybrid detekterar automatiskt om du kör i en miljözon och växlar då själv till lokalt utsläppsfri och helt elektrisk drift. 

Frågor och svar om laddning för elbilar och laddhybrider.

 • Vad är BMW Charging?

  BMW Charging är en komplett lösning för smidig och bekymmersfri laddning av din BMW. Med produkterna och tjänsterna som ingår i BMW Charging har du tillgång till en mängd skräddarsydda erbjudanden för laddning hemma och på resa. Laddkabeln för laddning vid publika laddstationer (mode 3) och ett BMW Charging Card ingår som standard. Senast 24 timmar efter aktivering kommer du att ha obegränsad tillgång till det breda publika laddningsnätverket i innerstäderna, på parkeringsplatser och längs viktiga trafikleder – inklusive High-Power-Charging-stationer för ultrasnabb laddning. Dessutom får du en laddningsvärdekupong som du, oberoende av fordon och marknad, kan lösa in för t.ex. en bekväm hemladdningslösning. Du får enklast detaljerad information om laddstolpar i den publika laddningsinfrastrukturen på www.bmw-charging.com eller visa publika laddstolpar i navigationssystemet eller My BMW-appen*. Du kan dessutom använda BMW Charging-appen som en portal för publik laddning. Vare sig det gäller laddningshårdvara, digitala tjänster eller tjänster – vårt erbjudande växer hela tiden. I köpet av din Wallbox ingår även installation och en särskild grön el-tariff för laddning hemma.

 • Hur laddar jag min BMW elbil och min BMW Plug-in hybrid hemma?

  Standardladdningskabeln för en laddningseffekt på 2,3 kW medföljer ofta din elektriska BMW som standard.* Sladdens längd på fem meter brukar räcka för anslutning till ett eluttag. Det är förbjudet att använda förlängningssladdar och grenuttag. Laddningseffekten är som standard inställd på 1,3 kW och 6 A. Denna effektbegränsning kan du enkelt antingen inaktivera helt under inställningar i fordonsmenyn, alternativt ställa in AC-laddströmmen på det exakta ampere-talet och beroende på din elinstallation.

  Om du vill kunna ladda extra smidigt, snabbt och säkert, väljer du en Wallbox, eftersom den förkortar laddningstiden markant jämfört med laddning via ett vanligt eluttag. Välj mellan två olika modeller:

  BMW WALLBOX ESSENTIAL.

  Laddningseffekt på upp till 22 kW; väderbeständig minimalistisk design, integrerad kabelhantering

  SMART WALLBOX.

  Smart Wallbox, som tillhandahålls av vår partner, erbjuder utökade funktioner för anslutning till elnätet och intelligent styrning av lösningen för hemmaladdning.

  Du kan dessutom enkelt boka installation av din Wallbox eller teckna ett speciellt grön el-avtal för din bil. Din BMW-återförsäljare hjälper dig gärna – även med skräddarsydda paketlösningar.

  Dessutom har du tillgång till Flexible Fast Charger med en laddningseffekt på upp till 11kW och vattentätt hölje för flexibel mobil användning. För att kunna dra nytta av hela batteriets kapacitet krävs det att du installerar ett industriuttag med utökad effekt. Vid behov kan vi även hjälpa dig att installera denna. Flexible Fast Charger lämpar sig även för laddning via ett vanligt eluttag med en effekt på 2,3 kW.

  *marknadsspecifikt erbjudande 

 • Kan jag köra en elbil även om jag inte har möjlighet att ladda den hemma?

  Självklart kan du det. Då använder du bara det ständigt växande publika laddningsnätverket som BMW Charging ger tillgång till, eller andra tillgängliga laddningsstationer, t.ex. laddare som tillhandahålls av din arbetsgivare. Publika laddningsstationer i ditt närområde visas i My BMW-appen* eller i bilens navigationssystem. Du hittar även en karta över den publika laddningsinfrastrukturen på www.bmw-charging.com eller i BMW Charging-appen. Som BMW-kund har du tillgång till attraktiva laddningstariffer och skräddarsydda erbjudanden. 

 • Var kan jag ladda min BMW elbil och min BMW laddhybrid när jag är på resa?

  När du laddar publikt har du tillgång till det ständigt växande BMW Charging-nätverket, som inte bara består av laddstolpar från ett stort antal operatörer i innerstäderna och på parkeringsplatser, utan även för High-Power-Charging-laddningsstationer längs motorvägarna, t.ex. de som vår partner IONITY tillhandahåller i Europa. Du får enklast detaljerad information om laddstolpar i den publika laddningsinfrastrukturen på www.bmw-charging.com eller visa publika laddstolpar i navigationssystemet eller My BMW-appen*. Du kan dessutom använda BMW Charging-appen som en portal för publik laddning. 

 • Var hittar jag lämpliga laddare när jag är på resa?

  Du kan förfiltrera på laddstolpar för växelström (AC), likström (DC) och High-Power-Charging (HPC). Eller så visar du bara publika laddstolpar med verifierad kvalitets- och tillgänglighetsstatus (”Preferred”). En lämplig laddningsstolpe visas direkt i bilens navigationssystem eller i My BMW-appen* – med laddningspunktens beteckning och med utökade funktioner som intressepunkt och status samt extra information om de enskilda laddningsstationerna. 

 • Hur får jag tillgång till publika laddstolpar och hur debiteras jag för laddning via dessa?

  Du får tillträde till BMW Chargings värld vid köpet av din elektriska BMW: i form av ditt personliga BMW Charging Card och laddningskabeln (Mode 3) för publik laddning. Allt du behöver göra är att registrera dig, ditt BMW ID och din bils chassinummer på www.bmw-charging.com, ingå ett avgiftsfritt laddningsavtal – inklusive tillgång till IONITY High-Power-Charging första året – och aktivera ditt BMW Charging Card. Senast 24 timmar efter registreringen kan du börja ladda via det breda publika regionoberoende laddningsnätverket! Du bokar enkelt och smidigt dina laddningar via BMW Charging. I priset ingår en specificerad månadsfaktura med en översikt över samtliga laddningar som har gjorts den aktuella månaden.

  Baserat på våra kunders behov och laddningsmöjligheterna för våra elbilar och Plug-in hybrider analyserar och optimerar vi löpande vår prisstruktur för publik laddning för att den ska vara attraktiv. Du hittar den senaste informationen bland annat på www.bmw-charging.com.

  Via BMW Charging erbjuder BMW ett nytt tariffupplägg för publik laddning med målet att göra publik laddning lika enkelt och attraktivt som att ladda hemma – t.ex. utan några grundavgifter första året för nya elbilar. Du kan ladda bilen via en mängd publika leverantörers laddare i det täta BMW Charging-nätverket – och det enda du behöver för att göra det är BMW Charging Card, BMW Charging-appen eller My BMW-appen*. All information om priskonceptet hittar du på www.bmw-charging.com.

  Du får tillgång till BMW Charging Cards värld när du hämtar ut din elektriska BMW: i form av ditt personliga BMW Charging Card och laddningskabeln (mode 3) för publik laddning. Allt du behöver göra är att logga in på www.bmw-charging.com med ditt BMW ID och din bils chassinummer, teckna ett laddningsavtal (ingen grundavgift) – och som inkluderar tillgång till IONITY:s High-Power-Charging-nätverk första året – och aktivera ditt BMW Charging Card. Senast efter 

 • Var kan jag se laddningsstatusen för batteriet i min BMW elbil och Plug-in hybrid?

  Du kan enkelt se aktuell laddningsstatus och tillgänglig räckvidd för din BMW elbil eller Plug-in hybrid i My BMW-appen* som du har installerat på din smartphone, eller i bilen.

 • Vilken batteriladdningsnivå är optimal för min elbil?

  Den idealiska laddningsnivån är mellan 20 och 80 procent. Lägre eller högre laddningsnivå är möjligt, men för att optimera livslängden hos ditt batteri rekommenderas en laddningsnivå på mellan 20 % och 80 %. Du kan enkelt ställa in att målnivån för laddningen ska vara 80 procent via fordonsmenyn och därefter behöver du inte bekymra dig mer om det.

  Ett laddningsmål på 80 procent täcker alla dina resor i vardagen. Om du skulle behöva öka räckvidden, ställer du enkelt in ett högre laddningsmål.

 • Vad bör jag tänka på när laddar min laddhybrid?

  En Plug-in hybrid kan laddas via ett eluttag, en Wallbox eller en publik laddningsstolpe (”plug in” = ansluta). Maximal effektivitet för en Plug-in hybrid uppnås med fulladdat batteri, och därför bör du ha tillgång till en laddare hemma eller på jobbet. Ladda din BMW Plug-in hybrid så ofta som möjligt för att kunna utnyttja eldriften maximalt.

 • Vad måste jag tänka på när jag laddar via ett vanligt eluttag?

  Standardladdningskabeln för en laddningseffekt på 2,3 kW medföljer ofta din elektriska BMW som standard.* Sladdens längd på fem meter brukar räcka för anslutning till ett eluttag. Det är förbjudet att använda förlängningssladdar och grenuttag. Laddningseffekten är som standard inställd på 1,3 kW och 6 A. Denna effektbegränsning kan du enkelt antingen inaktivera helt under inställningar i fordonsmenyn, alternativt ställa in AC-laddströmmen på det exakta ampere-talet och beroende på din elinstallation.

  *marknadsspecifikt erbjudande

 • Vad är skillnaden mellan att ladda med växelström (AC), likström (DC) och laddning via en HPC-laddstolpe (High-Power-Charging)?

  Att ladda en elbil (beroende på kabel resp. laddstolpe – med växelström (AC) tar längre tid än laddning med likström (DC); som går betydligt snabbare. Ultrasnabb laddning med likström (DC) är möjligt via en High-Power-Charging-laddstolpe (HPC), som de från vår partner IONITY. Med laddningseffekten på 150 kW hos HPC-laddstolpar laddas batteriet i BMW iX3 till exempel från 0 % till 80 % på endast 34 minuter – bilens maximala laddningsprestanda är dock beroende av infrastrukturen på den aktuella marknaden.

  Laddhybrider laddas enbart med växelström (AC) – dvs. bekvämt via ett eluttag, en Wallbox eller en publik AC-laddstolpe.

 • Vilken batteriladdningsnivå är optimal för min elbil?

  Den idealiska laddningsnivån är mellan 20 och 80 procent. Lägre eller högre laddningsnivå är möjligt, men för att optimera livslängden hos ditt batteri rekommenderas en laddningsnivå på mellan 20 % och 80 %. Du kan enkelt ställa in att målnivån för laddningen ska vara 80 procent via fordonsmenyn och därefter behöver du inte bekymra dig mer om det.

  Ett laddningsmål på 80 procent täcker alla dina resor i vardagen. Om du skulle behöva öka räckvidden, ställer du enkelt in ett högre laddningsmål.

 • Kan jag även köra längre sträckor med min BMW elbil?

  Ja, utan problem. För extra snabb laddning använder du till exempel vår samarbetspartner IONITY:s High-Power-Charging-laddningsstationer som finns utmed de stora trafiklederna i hela Europa. Du kan se var de finns i My BMW App* eller i bilens navigationssystem. Det enda du behöver göra nu är att tillämpa lämpligt filter. Det gör till exempel att du laddar din BMW iX3, som har en laddningskapacitet på upp till 150 kW, extra smidigt för ytterligare 10 mils extra räckvidd på cirka tio minuter – allt medan du passar på att dricka en kopp kaffe. Vid längre tankstopp räcker det med 34 minuter för att ladda batteriet i din BMW iX3 upp till 80 % – observera att bilens maximala laddningsnivå även är beroende av infrastrukturen på den aktuella marknaden.

 • Den angivna bränsleförbrukningen och utsläppsvärdena utgår från EU-förordning (EG) 715/2007 i den version som gällde vid tidpunkten för typgodkännande. Värdena avser ett typfordon med grundläggande konfiguration och det visade intervallet tar hänsyn till storleken på hjul, däck och extrautrustning.

  * Värdena är enligt WLTP-körcykeln. Från och med 1 januari 2020 har WLTP helt ersatt den tidigare körcykeln NEDC. På grund av mer realistiska testförhållande – i WLTP är uppmätt bränsleförbrukning, energiförbrukning och koldioxidvärde ofta högre och verklig räckvidd i många fall lägre än med uppmätt NEDC-värde. Andra värden kan gälla vid beräkning av skatt och övriga fordonsavgifter. Du kan beräkna din fordonsskatt på: www.bilsvar.se

  Mer information om WLTP-körcykeln finns på www.bmw.se/wltp.

  Värdena avser basmodell med standardväxellåda; värden i [ ] gäller för modell med extrautrustningens växellåda.

  Elektrisk räckvidd påverkas av faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, utomhustemperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning/kupékylning.

  Modellerna på bilderna kan ha extrautrustning och tillbehör som inte ingår i standardutrustningen för den svenska marknaden. Information om vilka modeller och utrustningsalternativ som erbjuds i Sverige framgår av texten. Kontakta din BMW-återförsäljare för mer information. Med förbehåll för ändringar i konstruktion och utrustning samt skrivfel och andra felaktigheter.