Elbil eller laddhybrid - vad är skillnaden?

SÅ SER DU LIKHETER OCH SKILLNADER MELLAN ELBIL OCH LADDHYBRID.

Så ser du likheter och skillnader mellan elbil och laddhybrid.

ELBIL ELLER LADDHYBRID?

Det kan vara svårt och krångligt att sätta sig in i allt och hitta alternativet som passar dig. Innan du väljer en elbil eller laddhybrid är det några saker som är bra att ha svar på. Men lugn, vi hjälper dig att se både likheter och skillnader. 

 

Motorerna.
Först och främst, en elbil drivs till 100 % på el och behöver inga andra drivmedel för att rulla på vägarna. En laddhybrid har både en förbränningsmotor och elmotor som kan jobba tillsammans eller var och en för sig.


Räckvidd.
Batteriet i en elbil är kraftfullare och har en längre räckvidd än ett batteri i en laddhybrid, till exempel kan vår elbil BMW i3 köra upp till 310 km* på en laddning, medan laddhybriden BMW 330e Sedan har en räckvidd på upp till 58 km*. Men där elbilen behöver laddas för att fortsätta, tar förbränningsmotorn i en laddhybrid över och du kan fortsätta så länge du har bensin i tanken.

 

Köregenskaper.
När vi pratar köregenskaper är likheterna fler än skillnaderna, till exempel att:

 

 • När laddhybriden drivs på el får du ett jämnt vridmoment som gör att den likt elbilen accelerarar både snabbt och smidigt, helt enkelt beroende på att alla hästkrafter utnyttjas från start, till skillnad mot en bil med förbränningsmotor.

 • Båda är dessutom tystlåtna (när du kör på el i laddhybriden) vilket bidrar till en behaglig körupplevelse i kupén och en generellt sett tystare utomhusmiljö.

 

Miljö.
Elbilen drivs endast av en elmotor och släpper därför inte ut någon koldioxid, jämfört med när laddhybriden tar hjälp av sin förbränningsmotor för att driva bilen. Men i en laddhybrid finns batteriet med i bakgrunden och minskar koldioxidutsläppen jämfört med en bil med förbränningsmotor.

Men en positiv miljöpåverkan börjar redan vid biltillverkningen. Idag drivs alla BMW-fabriker i Europa av förnybar energi och från 2020 kommer samtliga BMW-fabriker i världen göra samma sak.

 

Service.
Eftersom elbilen inte har en förbränningsmotor är antalet rörliga delar i bilen betydligt färre i jämförelse med laddhybriden. Servicekostnaderna blir därför ofta betydligt lägre för en elbil jämfört med en laddhybrid


Laddning.
Du laddar en elbil och laddhybrid på samma sätt, antingen genom ett vanligt eluttag eller en laddbox. Fördelen med elbilen är att den kan snabbladdas på snabbladdningsstationer, batteriet kan nämligen ta emot en större effekt, ett batteri i en laddhybrid har inte den möjligheten. För elbilen BMW iX3 tar det exempelvis bara 45 minuter att ladda 80 % av batteriet. 


Nackdelen är det begränsade utbudet av snabbladdningsstationer runt om i Sverige, men utvecklingen går fort framåt och drivs på av alla biltillverkare.

 

Vill du grotta ner dig mer om laddning? Kolla in vår sida fullmatad med info om laddning.

Läs mer
9 myter om elbilar.

9 MYTER OM ELBILAR.

Det finns en uppsjö av myter kring elbilar och än mer frågor och funderingar. Här sätter vi strålkastarljuset på de 9 vanligaste myterna.
eAcademy

eACADEMY.

Vill du veta mer? Samla på dig fler matiga tips och nyheter om elbilar, laddhybrider och allt runt elektrifiering.
 • Den angivna bränsleförbrukningen och utsläppsvärdena utgår från EU-förordning (EG) 715/2007 i den version som gällde vid tidpunkten för typgodkännande. Värdena avser ett typfordon med grundläggande konfiguration och det visade intervallet tar hänsyn till storleken på hjul, däck och extrautrustning.

  * Värdena är enligt WLTP-körcykeln. Från och med 1 januari 2020 har WLTP helt ersatt den tidigare körcykeln NEDC. På grund av mer realistiska testförhållande – i WLTP är uppmätt bränsleförbrukning, energiförbrukning och koldioxidvärde ofta högre och verklig räckvidd i många fall lägre än med uppmätt NEDC-värde. Andra värden kan gälla vid beräkning av skatt och övriga fordonsavgifter. Du kan beräkna din fordonsskatt på: www.bilsvar.se

  Mer information om WLTP-körcykeln finns på www.bmw.se/wltp.

  Värdena avser basmodell med standardväxellåda; värden i [ ] gäller för modell med extrautrustningens växellåda.

  Elektrisk räckvidd påverkas av faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, utomhustemperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning/kupékylning.

  Modellerna på bilderna kan ha extrautrustning och tillbehör som inte ingår i standardutrustningen för den svenska marknaden. Information om vilka modeller och utrustningsalternativ som erbjuds i Sverige framgår av texten. Kontakta din BMW-återförsäljare för mer information. Med förbehåll för ändringar i konstruktion och utrustning samt skrivfel och andra felaktigheter.