BMW Infinite Joy

BMW INFINITE JOY

Att återanvända är att skapa glädje.

För oss på BMW innebär cirkularitet att våra bilar inte bara ska vara hållbara vid körning, utan genom hela produktionskedjan och även kunna återanvändas till så stor del som möjligt. Men att tänka cirkulärt är såklart inte unikt för bilvärlden, cirkularitet behöver genomsyra många delar av vårt samhälle för att uppnå riktig förändring. 

Läs mer
BMW Infinite JoyAtt återanvända är att skapa glädje.

VÅRA AMBASSADÖRER.

Vi pratade med våra ambassadörer; Jason Diakité, Andra Farhad, Paul Svensson och Freddie Meadows för att få deras syn på cirkularitet och vad hållbarhet innebär för dem och deras fält.

JASON DIAKITÉ, ARTIST.

Jason Diakité
Jason Diakité

”Det är helt otroligt att gamla fiskenät och plastflaskor kan återvinnas och bli golvmattor till min nya BMW iX.”

Jason Diakité har varit en av Sveriges mest framträdande musikartister i två decennier. Han har belönats med ett flertal Grammispriser, hedersutmärkelser och har deltagit i flera stora svenska TV-produktioner, bland annat Så mycket bättre och På spåret. Han har vid sidan av sin musikkarriär också varit programledare, författare och föreläsare. Jason är känd för att lyfta sociala frågor i sina texter, och har ofta höjt rösten för hållbarhet och miljöfrågor.

Hans engagemang har bland annat handlat om exploatering av haven och mängden plastavfall som hamnar där. Därför är han en stor anhängare av cirkularitet, där material återvinns och får nytt liv istället för att bli skräp. BMWs tolkning av detta betyder bland annat att en del av materialet till nya BMW iX är tillverkat av fiskenät som återvunnits och blivit golvmattor istället för att ligga kvar i havet.

Jason Diakité

Material i våra bilar.

BMW har alltid varit noggranna med kvaliteten på material. Och numera väljer vi dem med ännu större omsorg än tidigare. Vi använder som tidigare nämnt återvunnen nylon från gamla fiskenät för att tillverka innertak och golvmattor i BMW iX. I interiören i våra bilar återfinns bland annat också restprodukter från tillverkning av olivolja och Kenaf, som är en växt från malvasläktet. Läs mer om hållbarheten i BMW iX.

ANDRA FARHAD, ENTREPRENÖR.

Andra Farhad
Andra Farhad

”Min nya BMW iX är egentligen inte helt ny. Jag älskar det!”

Andra Farhad är entreprenör med inriktning på privatekonomi och investeringar. Hon började med aktiehandel i tidig ålder och hennes budskap är att alla kan lära sig att investera oavsett bakgrund. Idag driver hon sitt företag ”Börshajen” som håller i utbildningar inom privatekonomi och är en flitigt anlitad föreläsare.

Hennes målmedvetenhet har rönt henne stora framgångar och hon har fått utmärkelsen ”Näringslivets mäktigaste kvinna” av Veckans Affärer, och tilldelats Kompassrosen av Konungens stiftelse Ungt Ledarskap. En av Andras idéer är att hållbara investeringar gör stor skillnad för miljön, vilket på ett naturligt sätt lett till att hon delar och uppskattar BMWs cirkulära filosofi, där mycket material både är återvunnet och återvinningsbart – även batterierna till de elektrifierade bilarna. 

Andra Farhad

Batterier och råvaror.

Det är mycket viktigt att vara noggrann med vilka råvaror som används vid tillverkning av batterier. BMW har därför gjort stora investeringar både vad det gäller själva batteritekniken, men även när det kommer till framtagandet av råmaterialen till batterierna. Det kobolt som används framställs ofta under osäkra villkor för de människor som arbetar med det.

BMW är också delaktiga i organisationen Responsible Cobalt Initiative, som bland annat garanterar att barn- eller slavarbete inte förekommer. Dessutom köper vi själva in den kobolt vi använder utan mellanhänder – på så sätt kan vi vara säkra på att villkoren är de rätta. När batterierna har nått sin fulla livslängd kan dessutom över 90% av materialen i dem återanvändas, vilket gör dem till en del av BMWs cirkulära filosofi.

PAUL SVENSSON, KOCK.

Paul Svensson
Paul Svensson

”Så lite som möjligt ska gå till spillo. Därför är det bra att stora delar av BMW iX kan bli en ny bil. Och en ny igen.”

Paul Svensson är framför allt känd som kock och krögare, med mycket fokus på grön och hållbart framställd mat. Han är också föreläsare och stark förespråkare av ”zero waste”, något han också ofta talar om i sina TV-framträdanden.

Paul arbetar dagligen med att återanvända material och minska avfall i köket, men filosofin går att anpassa till fler områden. Till exempel den cirkularitet som BMW demonstrerar genom tillverkningen av iX och andra kommande modeller, där 30% av materialet är återvunnet – och över 95% kan återvinnas. Läs mer om produktionen av BMW iX.

Paul Svensson

Återvinning av våra bilar.

Den nya klassens BMW-bilar är i allt större utsträckning byggda med hjälp av återvunna material, till exempel stål, aluminium och plast. Dessutom är de modulärt konstruerade för att kunna monteras ned och återvinnas när de har rullat färdigt.

FREDDIE MEADOWS, SURFARE.

Freddie Meadows
Freddie Meadows

”För mig är världen cirkulär. Ingenting är nytt – allt kan användas igen och igen.”

Freddie Meadows är surfare och har vigt sitt liv till att hitta den perfekta vågen, för att till slut hitta den på hemmaplan, runtom i Norden. Livet som surfare innebär inte bara äventyr, utan mycket väntan, vilket har gett Freddie möjlighet till att komma nära naturen på ett sätt få andra gjort.

På så sätt har han skaffat sig en naturlig koppling till hur viktigt arbete med miljö och hållbarhet är. Han brinner speciellt för att rädda och bevara våra hav, i synnerhet Östersjön. BMWs arbete med cirkularitet och långsiktiga ambition att  bygga hållbara bilar är därför någonting som Freddie på ett självklart sätt ställer upp på.  

Freddie Meadows

BMWs målsättning.

BMW Groups verkställande direktör Oliver Zipse har ett tydligt formulerat mål: Den mest hållbara elektriska bilen ska byggas av BMW. För att nå detta kommer vi att – förutom en stor mängd återvunna material – att ta hjälp av helt nya IT- och mjukvarulösningar, banbrytande helt elektriska drivlinor och den senaste generationens batterier.

Allt detta är ett uttryck för ambitionen att bygga de bästa bilarna, för dagens och morgondagens generationer. Målet är att ha minskat CO2-utsläppen för varje bil – alltså inklusive tillverkning och energiåtgång – med ytterligare 50% till 2030, jämfört med 2019. Läs mer om vår hållbarhetsstrategi.

UPPTÄCK BMW iX.

Ett första intryck som varar i många generationer.

Det är mycket som är speciellt med helt elektriska BMW iX. Allt från bilens unika utseende till det faktum att njurarna i fronten kan läka sig själva. Men en av de viktigaste egenskaperna syns inte ens. Mycket av materialet i en BMW iX är nämligen återvunnet. Och kanske ännu viktigare: gjort för att återvinnas igen och igen. BMW iX är en helheltsupplevelse för både denna och nästa generation. Och nästnästa.
Upptäck BMW iX
BMW iX

Upplev BMW iX.

Helt nya BMW iX går nu att provköra hos våra återförsäljare. Att bekanta sig med den här bilen i verkligheten är en upplevelse som är svår att göra rättvisa med bara ord. Boka en provkörning hos närmaste återförsäljare för att förstå vad vi menar.
Boka din provkörning
BMW och hållbarhet

Se en genomgång av BMW iX.

Se filmen där vår lokala produktexpert går igenom BMW iX i detaljer. Vi visar upp flera populära funktioner och berättar om tankesättet som utformat BMW iX.
Se filmen

MER OM BMW:s CIRKULÄRA ARBETE.

Ett av BMWs främsta mål har alltid varit att ligga i framkant av utvecklingen. När det gäller teknik, kvalité oh körglädje har vi sedan länge uppfyllt målen med god marginal. Det har också gett oss ett stort försprång när det gäller vägen mot hållbarhet. Läs mer om både konceptbilen BMW i Vision Circular och vårt övergripande hållbarhetsarbete.
BMW och cirkuläritet
BMW i Vision Circular

BMW i Vision Circular.

Läs mer om cirkularitet och BMW i Vision Circular som representerar de planer vi har på att bli den mest hållbara tillverkaren av individuell körglädje. Visionsfordonet har genom hela design-, utvecklings- och tillverkningsprocessen utformats enligt cirkulära principer.

Läs mer om konceptet
BMW och hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete.

För oss är körglädje så mycket mer än mobilitet. Hållbarhet är en viktig fråga som vi inte är villiga att kompromissa med. Tvärtom: Vi har en ny, konsekvent framtidsstrategi som inte bara omfattar sådant som vi har en direkt inverkan på, utan tar begreppet hållbarhet till en helt ny nivå.
Läs om vårt hållbarhetsarbete

MER HÅLLBARHET SOM RÄKNAS.

Vi vill inte bara berätta om vårt hållbarhetsarbete, det viktiga är att du förstår. Därför har vi samlat alla nyheter, projekt och fakta om hållbarhet på ett och samma ställe.

Vägen mot hållbarhet.

Nyfiken på hur vi arbetar med hållbarhet? Läs 17 intressanta fakta om vårt hållbarhetsarbete och lär dig mer om hur vi tänker kring ämnet.
Läs mer

Hur bygger BMW hållbarare bilar?

Och vad har plantering av jordnötter med det att göra? Läs här om våra mål för att skapa hållbarare bilar och en hållbarare utveckling.
Läs mer

Bevisat: Laddhybrid renare än diesel.

Vi testade en laddhybrid mot en dieselbil och fick fram vilken som är mest miljövänlig. Läs allt om testet och varför laddhybriden stod som vinnare.
Läs mer
Batteritillverkning

Finns en hållbar batteritillverkning?

Går det att tillverka batterier till laddbara bilar och samtidigt värna om hållbarhet och arbetsvillkor? Ja, det går.
Läs mer