Familj med hund framför en BMW som parkerat framför ett hus i sommarmiljö.

TAKBOXAR FRÅN BMW.

Ska du köpa en takbox? Vi ger dig tips på vägen.

TAKBOXAR FRÅN BMW.Ska du köpa en takbox? Vi ger dig tips på vägen.

EN TAKBOX GER DIG MER PLATS.

Takboxen är den perfekta packpartnern för både vinterns och sommarens äventyr. Här har vi samlat vad du bör tänka på innan du ger dig ut på vägarna – allt från säkerhet och val av takbox till montering och hur du faktiskt packar den rätt.

Läs mer
BMW med takbox parkerad framför en sjö.

VILKEN TAKBOX SKA JAG VÄLJA?

Börja med att fundera på vad som ska packas i den. Är det exempelvis skidor som ska med behöver du en längre takbox, här påverkas även bredden beroende på mängden skidor. De breda takboxarna är också väldigt bra för andra saker så som barnvagn eller golfbag. Behöver du ha en låsbar variant? Behöver du kunna öppna den från sidan? Fundera några varv så att du väljer en som passar ditt liv och just din BMW.

Läs mer
BMW takbox 320 Svart/Titansilver.

BMW takbox 320 Svart/Titansilver.

Den moderna takboxen i Svart med sidopartier i Titansilver har en volym på 320 liter och passar till alla BMW taklasthållare. Med sitt innovativa öppningssystem med 3-punkts centrallås på båda sidorna är boxen lätt att lasta och lasten säkert skyddad mot stöld.

Till produkten
 BMW takbox 420 Svart/Titansilver.

BMW takbox 420 Svart/Titansilver.

Den moderna takboxen i Svart med sidopartier i Titansilver har en volym på 420 liter och passar till alla BMW taklasthållare. Med sitt innovativa öppningssystem med 3-punkts centrallås på båda sidorna är boxen lätt att lasta och lasten säkert skyddad mot stöld.

Till produkten
 BMW takbox 520 Svart/Titansilver.

BMW takbox 520 Svart/Titansilver.

Den moderna takboxen i Svart med sidodekor i Titansilver har en volym på 520 liter och passar till alla taklastsystem från BMW. Genom att den kan öppnas från båda sidorna, är den lätt att lasta och stöldskyddad med ett 3-facks låsningssystem.

Till produkten
Kvinna som monterar en takbox på sin BMW.

MONTERA TAKBOXEN RÄTT.

Dina takräcken eller takrails har en maxvikt. Dessa måste hålla för belastningen du planerar att din takbox skapar. Följ noga instruktionerna, och se även till att den inte hamnar för långt bak på bilen, du vill ju så smidigt som möjligt kunna öppna bagageluckan. Takboxar från BMW är självklart kompatibla med alla takräcken från BMW. Din BMW Serviceverkstad hjälper dig gärna med monteringen om du inte vill göra det själv.

Läs mer

HUR PACKAR JAG MIN TAKBOX?

Takboxen är till för lätta och skrymmande saker och när du packar ska du fördela vikten jämnt över hela ytan. Använd de spännband som finns i takboxen, det är viktigt att lasten ligger stilla.  För att inte äventyra bilens köregenskaper allt för mycket, ska bilen ha så låg tyngdpunkt som möjligt. Att lasta en massa tunga saker på taket förändrar helt enkelt förutsättningarna vid en undanmanöver, vilket du helst vill undvika på hala vintervägar. Lasta därför den tyngsta packningen i bilens bagageutrymme och välj lättare saker att placera i takboxen. Du kan lägga familjens alla jackor ovanpå packningen eller skidorna så att allt ligger stilla vid kraftiga inbromsningar eller när du gasar på. Det kan även vara stora temperaturskillnader i takboxen, så lägg inte saker här som är temperaturkänsliga.

Läs mer
Man som öppnar sin BMW takbox.
BMW parkerad med takbox och cykelställ.

HUR MYCKET FÅR DU LASTA?

Hur mycket du får packa i boxen är olika beroende på vilken bil du kör. I bilens instruktionsbok bör det framgå vad maxlasten för en takbox får vara. Tänk på att maxvikten är inklusive hur mycket din takbox väger med fästen och takräcken. Även takboxen har en maxvikt på hur mycket last den tål.

Läs mer

HUR RÄKNAR DU UT MAXVIKTEN PÅ LASTEN?

Säg att takboxen väger 27 kg och takräckena 5 kg, det blir 32 kg totalt. Om bilen får ha 75 kg på taket drar du helt enkelt bort utrustningens totala vikt för att få siffran över hur mycket din last får väga. I detta fall blir det 75 kg minus 32 kg. Lasten får alltså max väga 43 kg för att du ska köra säkert och lagligt.

Läs mer
Man kliver ur sin BMW i sommarmiljö.
BMW med takbox.

VÄLJ EN SÄKER TAKBOX.

Det är stora krafter inblandade om du måste panikbromsa, välj därför en takbox som är säker och framförallt kraschtestad. BMW kraschtestar alla takboxar så du kan vara trygg med att du får en säker produkt. Enligt lag ska taklasten på din bil hålla för en kraftig inbromsning från 16–18 km/h, vilket motsvarar en g-kraft, och enligt branschstandard bör takboxen klara en kollision i 30 km/h.

Läs mer

HUR FORT FÅR DU KÖRA MED EN TAKBOX?

I Sverige får du köra i maximalt 120 km/h om du har en takbox monterad på biltaket. Om du kör över hastighetsbegränsningen gäller inte längre takboxens garanti. Läs noga igenom monteringsanvisningar och bilens manual så du vet vilken hastighet du bör köra när du har takboxen monterad.

Läs mer
BMW med takbox på landsväg.
BMW med takbox sedd ovanifrån.

HUR MYCKET MER DRAR BILEN MED TAKBOX?

Bränsleförbrukningen kan öka när du kör runt med en takbox, därför bör du montera ner den och även takräckena om du inte använder dessa under en längre tid. Även takboxens design kan påverka luftmotståndet, välj en strömlinjeformad variant.

Läs mer

TA BORT TAKBOXEN NÄR DU INTE ANVÄNDER DEN.

Det finns fler anledningar till att montera ner din takbox när den inte används. Förutom redan nämnd bränsleförbrukning så är även stöldrisken ett moment att förhålla sig till. Se till att alltid tömma takboxen inför natten. Om du har ett garage har du kanske möjlighet att montera en köpt eller egenskapad upphängning i taket eller på en vägg som gör att du enkelt kan förvara takboxen när den inte används.

Läs mer
BMW med takbox sedd framifrån.
BMW Proactive Care

BMW PROACTIVE

CARE.

Påminner dig om kommande service för din BMW.
BMW Vägassistans

BMW VÄG-ASSISTANS.

Hjälper dig vid ett eventuellt driftstopp.
BMW Service

BMW SERVICE.

Våra servicetjänster för din BMW.
BMW Bilvårdsprodukter.

BMW BILVÅRDS-PRODUKTER.

BMW Original bilvårdsprodukter är exklusivt utvecklade för din BMW och är tillverkade enligt lika höga standarder.