Fjärrstyrning till kupévärmare i BMW

KUPÉVÄRMARE – 14 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR.

Kupévärmare – 14 svar på vanliga frågor.

GUIDE OM KUPÉVÄRMARE FÖR DIG MED ELLER UTAN BMW.

En kupévärmare kan vara skönt att ha för att slippa en kall bil på vintern. Lär dig mer om hur en kupévärmare fungerar, hur man installerar den och vilka olika sorter som finns. På den här sidan svarar vi på vanliga frågor om kupévärmare. Här hittar du kupévärmare från BMW

Läs mer

Vad är en kupévärmare?

Kupévärmare är en värmeanordning som värmer upp bilens kupé. Den gör att du slipper kyla inne i bilen och frost på rutorna, och ökar komforten i kupén när du ska köra bil i kall väderlek. Det finns olika sorters kupévärmare. En variant av kupévärmare är fast installerad i bilen, antingen som bensinvärmare eller dieselvärmare. Den vanligast sortens kupévärmare är en elektrisk kupévärmare som ansluts till ett vägguttag (220 v) och ställs på golvet på passagerarsidan. De elektriska kupévärmarna finns i olika storlekar med olika effekt. En större bil behöver en större kupévärmare med större effekt. Effekten mäts i watt.

Läs mer

Hur fungerar en kupévärmare, jämfört med motorvärmare?

Det är vanligt att installera både kupévärmare och motorvärmare samtidigt. Kupévärmare är en värmeanordning som värmer upp bilens kupé. Motorvärmare däremot värmer upp motorn, oftast genom att oljetråget värms upp så att oljan sedan värmer upp motorn. Det finns även motorvärmare där vattnet i motorn värms upp. En fördel med motorvärmare är att den värmer upp motorn vid kall väderlek vilket sänker bränsleförbrukningen vid kallstart.

Läs mer

Är det rekommenderat att sladden till kupévärmaren går genom dörren?

Det är absolut inte att rekommendera att dra sladden genom bildörren. Då finns risk att kabeln skadas vilket kan leda till personskada på grund av elektrisk chock, eller att en säkring går.

Läs mer

Hur länge behöver kupévärmaren gå för att värma bilen?

Om det är minusgrader ute krävs cirka en timme för att kupévärmaren ska värma bilen. Vid något varmare temperatur tar uppvärmningen cirka 30 minuter. Om du har en liten kupévärmare med lägre effekt till en större bil kommer uppvärmningen att ta längre tid. Kupévärmaren kan, teoretiskt sett, stå på hur länge som helst. Det är dock onödigt att ha kupévärmaren på längre än den tid som krävs för att värma upp bilen. Att ha kupévärmaren på i onödan drar energi vilket kostar pengar och kan vara dåligt för miljön.

Läs mer

Hur går användningen av en kupévärmare till?

För att kunna använda en kupévärmare behöver du först och främst installera den i bilen. De flesta kupévärmarna är fjärrstyrda via gps eller bluetooth och kan hanteras via en mobilapp. Med gps-koppling kan du sätta igång kupévärmaren på distans, till exempel hemifrån. Bluetooth-lösningen kräver att du befinner dig i närhet av bilen för att styra kupévärmaren. Om kupévärmaren inte är fjärrstyrd behöver du själv sätta i sladden från bilen till ett uttag för att kunna starta kupévärmaren.

Läs mer

Hur mycket el drar en kupévärmare?

Hur mycket el kupévärmaren drar beror på vilken effekt den har. Om du har en kupévärmare med högre effekt, som mäts i watt, kommer den även att dra mer el. Kupévärmare kan ha en effekt på mellan 800 watt och 2100 watt. För att räkna ut hur mycket el din kupévärmare drar per timme multiplicerar du kupévärmarens effekt i watt med tiden för uppvärmning. Dividera svaret med 10 för att få fram kilowatttimmar och multiplicera det svaret med elpriset i kronor per kilowatttimme.

Räkneexempel:

  • Effekten 800 watt x 0,5 h uppvärmning = 400 wattimmar.
  • Dividera med 1000 för att få fram kilowattimmar = 0,4 kilowatttimmar.
  • 0,4 kilowatttimmar x 1,50 kronor i elpris = 1 krona för en halvtimmes uppvärmning.
Läs mer

Hur installerar jag en kupévärmare?

Installation av kupévärmare består av flera steg och komponenter. Du behöver ett elluttag på husväggen eller på en stolpe vid din bilparkering. På bilen behöver du ett intag för strömtillförseln från väggen/stolpen. Intaget brukar monteras i fronten på bilen, till exempel vid kofångaren. Intaget på fronten leder vidare till ett uttag inne i bilen på passagerarplatsen, där kupévärmaren placeras och ansluts. Kupévärmare är ett tillval/tillbehör som kan beställas och fås monterad hos din lokala återförsäljare vid köp av en ny eller begagnad bil. I norra Sverige är det vanligast att den finns monterad vid nybilsleverans. Kontakta en serviceverkstad för att få hjälp med att installera en kupévärmare.

Läs mer

Vad är fel, om kupévärmaren inte startar eller blåser kallt?

Det finns flera saker du kan kontrollera för att ta reda på varför kupévärmaren inte startar. Du kan först testa att ta ur kupévärmaren från bilen och ansluta den i ett vanligt uttag hemma. Om kupévärmaren då startar innebär det att något är fel på anslutningen till eller i bilen. I så fall är nästa steg att du behöver kontrollera att strömtillförseln är rätt till och i bilen. Det innebär att du kollar att alla kablar är korrekt monterade och anslutna och att kupévärmare är påslagen. Om du har en timer kan du kontrollera att timern är rätt inställd, så att uppvärmningen inte är inställd till en senare tidpunkt. Om allt verkar korrekt anslutet kan det var en säkring som har gått och som behöver bytas.

Om det blåser kallt kan det vara värmeelementet i kupévärmaren som är trasigt.

Läs mer

Vilka risker finns med användning av kupévärmare?

Det finns brandrisk om du placerar papper eller andra brännbara saker på eller nära kupévärmaren. En annan risk är om du drar sladden genom bildörren vilket kan orsaka kabelskada och elektrisk chock. Det kan hända att kupévärmaren luktar bränt när du startar upp den efter att den stått oanvänd en period. Lukten beror vanligtvis på att damm har samlats på elementet inne i kupévärmaren. Lukten brukar gå bort ganska omgående och är i normala fall inget farligt.

Läs mer

Vilken säkring behöver jag för kupévärmare och motorvärmare?

Motorvärmare har ingen säkring. Säkringen för kupévärmare kan sitta antingen i anslutning till monterade kablar för strömtillförseln, eller sitta dold under höljet på själva värmaren. Säkringar har olika amperestyrka som klarar olika effekt på kupévärmare. Om du misstänker att det är säkringen som orsakar att kupévärmaren inte fungerar bör du kontakta en serviceverkstad.

Läs mer

Kan jag installera kupévärmare på min bil?

Ja, det är möjligt att installera kupévärmare på alla bilar. Kupévärmaren monteras och placeras vanligtvis på golvet på passagerarsidan. Det beror på att det är den bästa tillgängliga ytan, utan pedaler i vägen som på förarsidan. Kupévärmare finns i olika storlekar – så se till att välja rätt storlek på kupévärmare som passar för din bil. Flera stora leverantörer av kupévärmare har manualer för nedladdning om du vill göra installationen själv. Det kan dock vara svårt om du inte är van vid installationer på bil. Kontakta gärna en serviceverkstad om du vill installera en kupévärmare.

Läs mer

Vad kostar det att installera en kupévärmare?

Priset för att installera kupévärmare varierar beroende på flera faktorer. Kupévärmare finns i olika sorter, med olika avancerade funktioner och i olika prisklasser. Hur avancerade funktioner du vill ha eller behöver påverkar priset, liksom vilka komponenter du behöver för installationen. Om du tar hjälp av en serviceverkstad för installationen tillkommer även arbetstiden. Kontakta en serviceverkstad för att få en aktuell prisuppgift för installation av kupévärmare i din bil.

Läs mer

Vilka risker finns med att installera kupévärmare själv?

Om du ska göra en komplett installation själv finns risken att du utför installationen felaktigt. Installationen kräver exempelvis att du borrar i delar av bilen. Om du råkar borra fel riskerar du att skada bakomliggande, ej synliga komponenter som är viktiga för bilens funktion. Vid egen installation som går fel får du själv stå för kostnaden av reparation och kostnaden kommer inte täckas av garantin.

Läs mer

Vad innebär en kupévärmare med inbyggd timer?

Timer finns att köpa som tillvalsprodukt till kupévärmare. Timern används för att ställa in den tid som kupévärmaren ska värma upp kupén. Timern kan kopplas till en mobilapp via gps eller bluetooth. Gps-anslutning möjliggör styrning av timern på distans, till exempel från hemmet eller annan ort. Anslutning via bluetooth begränsar fjärrstyrningen till bilens närområde. Vissa kupévärmare ger dig även möjlighet att övervaka och styra temperaturen inne i och utanför bilen. Vissa kupévärmare har en termostatfunktion där du kan välja olika effekt på kupévärmaren efter önskad temperatur i bilen och aktuell utetemperatur. För att installera en timer till din kupévärmare behöver du kontakta en serviceverkstad.

Läs mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Släpp loss och fokusera bara på det viktiga – körglädjen. Med BMW Service Inclusive är det möjligt. Det räcker att du betalar en gång för att all service och alla reparationsarbeten ska ingå under den tid som du väljer. Din BMW är i bästa händer hos alla BMW Serviceverkstäder i hela världen.

Upptäck mer
BMW Service 4+

BMW Service 4+.

När du kört många mil och varit med om så många äventyr att du kan din BMW innan och utan. Då behöver du en serviceverkstad som kan din BMW lika bra som du och som vet vad den behöver. Det ordnar BMW Service 4+: Service för BMW modeller som är 4 år eller äldre.

Upptäck mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldelar.

Din BMWs höga prestanda är beroende av samspelet mellan alla komponenter. Därför ska du alltid välja BMW Originaldelar: Perfekt funktion för varje enskild BMW-modell kan bara uppnås när alla komponenter i bilen samverkar. Vare sig det rör nya eller rekonditionerade BMW Originaldelar.

Upptäck mer