En man med golfklubba bredvid en BMW med en golfboll i vindrutan.

VINDRUTA – 17 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR.

Vindruta – 17 svar på vanliga frågor.

GUIDE OM VINDRUTA FÖR DIG MED ELLER UTAN BMW.

Bra sikt är livsviktigt för dig som bilförare. Så vad händer om du får ett stenskott eller en spricka i vindrutan? Hur går ett byte av vindruta till och vad går egentligen att laga när du får skador på vindrutan? På den här sidan svarar vi på vanliga frågor om vindruta. Välj bland frågor inom:

Läs mer

Vad kostar det att byta en vindruta?

Priset varierar beroende på vad du har för försäkring. Med hel- eller halvförsäkring ingår glasförsäkring och då betalar du bara självrisken. Om du har trafikförsäkring får du däremot stå för hela kostnaden själv. Det innebär att du behöver betala både en ny vindruta och arbetskostnaden hos serviceverkstaden. Priset varierar mycket mellan olika bilmodeller. Kontakta en serviceverkstad för att få en aktuell prisuppgift för just din bil.

Läs mer

Hur lång tid tar det att byta en trasig vindruta?

Det tar cirka 3–4 timmar att byta en trasig vindruta. Själva bytet tar kortare tid men sedan behöver limmet torka efter montering. Du som kund kan antingen vänta på plats på serviceverkstaden, eller hyra/låna en bil av verkstaden och åka tillbaka och hämta din bil senare. Vilka alternativ som erbjuds brukar serviceverkstaden informera om i samband med att du bokar tid för bytet av vindruta.

Läs mer

Är det svårt att byta en trasig vindruta själv?

Ja, du ska inte byta en trasig vindruta själv. Du behöver både specialverktyg och djup kunskap om vilka säkerhetsfunktioner (avståndsmätare, trötthetsvarnare, regnsensor mm) som är kopplade till vindrutan på din bil. När den nya vindrutan ska monteras behöver säkerhetsfunktionerna kalibreras för att fungera rätt. Dessutom krävs minst två personer för att genomföra ett byte. För att byta en trasig vindruta ska du ta hjälp av en serviceverkstad, som även tar hand om din trasiga ruta för återvinning och en hållbarare miljö.

Läs mer

Kan man laga en spricka i vindrutan?

Nej, det går inte att laga en spricka i vindrutan. Det beror på att rutan är en bärande del i bilens kaross. Vid sprickor i vindrutan behöver du byta hela rutan. Även om vindrutan bara har en liten spricka behöver du byta rutan. Annars riskerar fukt att tränga in i sprickan och under vintertid frysa till is, vilket gör att hela rutan spricker. Om du har en sprucken vindruta ska du kontakta en BMW Serviceverkstad.

Läs mer

Kan jag själv dölja en spricka i vindrutan?

Nej, du kan inte själv dölja en spricka i vindrutan. Om du har en spricka i vindrutan ska du byta ut hela vindrutan. Kör du med sprucken vindruta riskerar du att få sämre sikt vid körning och kan dessutom få böter om du stoppas av polis vid en kontroll.

Läs mer

Vad gäller kring sprucken vindruta på besiktning?

En spricka kan uppstå på olika ställen på vindrutan. Om du har en sprucken vindruta vid besiktning och sprickan sitter i förarens siktfält kommer du få en ”tvåa”, underkänt, på besiktningen. Då behöver du byta vindrutan och komma tillbaka på ombesiktning för att bilen ska bli godkänd. Om du inte byter vindrutan kommer du efter en tid få körförbud på bilen.

Läs mer

Kan alla stenskott lagas?

Nej, alla stenskott går inte att laga. Om skadan av stenskottet är mindre än en 3 cm så går det att laga. Är skadan större än så ska du i regel byta ut hela rutan. Om stenskottet sitter i förarens siktfält ökar sannolikheten att du behöver byta ut hela rutan, även om stenskottet är något mindre än 3 cm.

Läs mer

Kan jag laga små stenskott i vindrutan själv?

Nej, för att laga stenskottet behöver du använda specialverktyg. Ett vakuum-verktyg används för att tömma stenskottet på luft och sedan fylls hålet med ett speciallim som sedan härdas i uv-ljus. För att hindra stenskottet från att utvecklas till en spricka kan du använda så kallat stenskottsplåster. Men plåstret är ingen permanent lagning. Du behöver snarast möjligt se till att få stenskottet lagat på en serviceverkstad.

Läs mer

Hur skyddar jag vindrutan mot stenskott?

Det går inte att skydda vindrutan helt mot stenskott. För att minska risken för stenskott kan du se till att hålla avstånd till bilen framför dig och undvika att köra på grusvägar eller vägar som sandats.

Läs mer

Vad innebär det att polera vindruta?

Polering är en bättre form av rengöring där man gör rent rutan med polermaskin, istället för manuellt. Till poleringen används rengöringsmedel avsett för rutor. Polering görs för att få bort fett och ingrodd smuts som är svårt att få bort för hand. Ett komplement till polering är att behandla rutan med nanopartiklar som bildar en skyddande hinna på vindrutan. Vindrutan håller sig då ren längre och vatten rinner av lättare.

Läs mer

Kan jag polera bort repor på vindrutan?

Nej, det går inte att polera bort repor från vindrutan. För att få bort en repa krävs att materialet slipas ner vilket skulle försämra hållfastheten i glaset. När man polerar repor i lack fylls repan med det omkringliggande materialet. Samma metod går inte att använda på glas.

Läs mer

Kan behandling av repig vindruta (blästrad) gå på bilförsäkringen?

En repig, blästrad, ruta är inte möjlig att behandla. Vad som omfattas av försäkringen varierar mellan olika försäkringsbolag. Du behöver kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på om skadorna på din vindruta täcks av din försäkring.

Läs mer

Hur rengör jag vindrutans utsida på bästa sätt?

Att använda vindrutetorkaren och spolarvätska brukar oftast räcka för att rengöra vindrutan. Alkoholen, ofta etanol och isopropanol, i spolarvätskan tar bort fett och annan smuts på rutan. Om det inte fungerar kan det bero på att torkarbladen är dåliga eller att vindrutan är alltför sliten för att kunna torkas ordentligt ren.

Läs mer

Hur rengör jag vindrutans insida på bästa sätt?

Du rengör vindrutans insida på ungefär samma sätt som dess utsida, men med mindre mängd vatten så du inte spiller ner instrumentbrädan. För att renföra vindrutans insida kan du använda en mikrofiberduk och fönsterputsmedel.

Läs mer

Varför får jag frost på vindrutans insida?

Det beror på att fukt har trängt in i kupén i bilen. Till exempel kan tätningen vara dålig eller att du haft blöta skor eller kläder när du sätter dig i bilen. Fukten blir sedan till ånga av bilens värme. När ångan fryser på bildas frost som kan lägga sig på vindrutans insida.

Läs mer

Hur skyddar jag vindrutan mot snö, frost och is?

Ett vanligt sätt är att täcka vindrutan med ett vindruteskydd med aluminiumfilm. Skyddet fungerar mot sol, snö och is. Ett annat alternativ är att använda kupévärmare. Då slipper du frost och is på rutan och bilen är behagligt varm när du ska köra. Här hittar du kupévärmare från BMW.

Läs mer

Jag vill tona vindrutan, vad behöver jag veta?

Det är inte tillåtet att tona vindrutan. Däremot är det möjligt att lägga på en smalare solskyddsremsa längst upp på vindrutans insida. Men tänk på att det kan finnas säkerhetsfunktioner på vindrutan som riskerar att täckas av solfilmen. Reglerna säger att vindrutan måste ha en ljusgenomsläpplighet på minst 75 procent i förarens siktfält. Solfilmen får inte ge störande reflexer eller blända andra trafikanter.

Läs mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Släpp loss och fokusera bara på det viktiga – körglädjen. Med BMW Service Inclusive är det möjligt. Det räcker att du betalar en gång för att all service och alla reparationsarbeten ska ingå under den tid som du väljer. Din BMW är i bästa händer hos alla BMW Serviceverkstäder i hela världen.

Upptäck mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

När du kört många mil och varit med om så många äventyr att du kan din BMW innan och utan. Då behöver du en serviceverkstad som kan din BMW lika bra som du och som vet vad den behöver. Det ordnar BMW Service 5+: Service för BMW modeller som är 5 år eller äldre.

Upptäck mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldelar.

Din BMWs höga prestanda är beroende av samspelet mellan alla komponenter. Därför ska du alltid välja BMW Originaldelar: Perfekt funktion för varje enskild BMW-modell kan bara uppnås när alla komponenter i bilen samverkar. Vare sig det rör nya eller rekonditionerade BMW Originaldelar.

Upptäck mer