BMW med glänsande ren lack

BILLACK – 20 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR.

Billack – 20 svar på vanliga frågor.

GUIDE OM BILLACK FÖR DIG MED ELLER UTAN BMW.

Alla vill väl köra en bil med fräsch färg och glans? Då kan det vara bra att veta lite mer om hur du sköter om lacken på din bil. Till exempel vad du kan göra om lacken skadas, och vilket sätt som är bäst när du ska göra lacken ren. På den här sidan svarar vi på vanliga frågor om billack. Välj bland frågor inom:

Läs mer

Vad behöver jag för att rengöra billack?

För att rengöra billack behöver du tvätta bilen med vanligt bilschampo. Du kan också använda vax. Bäst är att använda schampo och vax utan silikon. Här hittar du bilschampo och vax från BMW. Tänk på att inte rengöra billack i direkt solsken då både bilschampo och vax kan ”bränna fast” i lacken och orsaka skador. En mer avancerad rengörning kan även inkludera rubbing och polermedel. Men det kräver vissa förkunskaper och kan göra skada på lacken om rengörningen inte utförs på rätt sätt.

Läs mer

Vad innebär det att polera billack?

Polering går att göra både manuellt och med maskin. Manuell polering innebär att du först tvättar bilen, därefter lägger på polermedel för hand och sist lägger på vax som skyddar bilen från smuts. En mer avancerad metod är att använda polermaskin som rengör lacken på djupet. Vid enbart tvätt får du bort ytlig smuts, damm och grus men inte de partiklar av asfalt, tjära, rost med mera som sitter djupare i lacken.

Läs mer

Vilka typer av billack finns det?

Billack finns i många olika fabrikat men är numera av en och samma sort: vattenbaserad och miljöanpassad. Billack kan man köpa i form av lackstift och lackspray. Om du behöver bättra på billacken på din bil bör du kontakta en serviceverkstad för att ta reda på vilken billack och färgkod på lacken du ska använda till just din bil.

Läs mer

Hur tar jag bort asfalt eller kåda på billack?

Asfalt kan sätta sig i billacken genom att asfaltspartiklar lossnar från varma, mjuka vägbanor och sprätter upp mot bilen. Du kan ta bort asfalt eller kåda på billacken med avfettningsmedel, som du sprayar på innan du tvättar bilen. Om du inte får bort asfalten eller kådan på det sättet kan du besöka en rekonditioneringsfirma. Rekonditioneringsfirmor har tillstånd att använda mer effektiva avfettningsmedel och kan använda sig av maskinpolering för att ta bort asfalt och kåda från billacken.

Läs mer

Hur tar jag bort vax från billack?

När du har strykt ut vax på billacken, efter biltvätt, behöver du sedan torka bort restprodukterna som ligger kvar på billacken. Det går bra att använda en mjuk trasa för att ta bort vax från billack.

Läs mer

Hur får jag bort fågelspillning på billack?

Fågelspillning kan ”bränna fast” i billacken om den får torka i solen under till exempel en varm sommardag. Effekten blir att fläcken då blir svårare att ta bort. För att ta bort fågelspillning från billacken kan du använda vatten och en tvättsvamp.

Läs mer

Hur tar jag bort fläckar på billack?

Det beror på vilken typ av fläck det handlar om. Det kan vara till exempel vara fågelspillning, asfalt eller kåda. Om det är en fläck ovanpå lacken behöver den troligen bara vaxas bort med vanligt bilvax. Det kan du testa att göra själv. Om det är en fläck i lacken behöver den poleras bort och då behöver du vända dig till en rekonditioneringsfirma.

Läs mer

Vad kostar det att lacka om bilen?

Kostnaden för att lacka om bilen varierar beroende på flera faktorer. Priset skiljer sig om du behöver lacka om hela bilen jämfört med bara en del av bilen. Vilket timpris verkstaden tar för arbetet att lacka om bilen spelar också in. Och priset på färgen varierar mellan special- och standardfärg. Kontakta en billackeringsfirma för att få en aktuell prisuppgift för att lacka om din bil.

Läs mer

Kan lacknafta användas på billack?

Förr var billack baserade på lösningsmedel och då kunde lacknafta behövas i samband med lackeringsprocessen. Numera används vattenbaserade och miljöanpassade billack som inte kräver lacknafta.

Läs mer

Kan ättika användas på billack?

Ättika kan användas för att ta bort kalk i kaffebryggare, duschkabiner med mera. Om du bor eller vistas i ett område med kalkrikt vatten kan du få kalkfläckar på billacken. Då går det att använda ättika, men vax är det rekommenderade valet i första hand. För att undvika att få kalkfläckar på bilen bör du torka av lacken direkt efter tvätt, till exempel med ett sämskskinn.

Läs mer

Får jag lacka om bilen till annan färg?

Ja, du får lacka om bilen till annan färg om du vill. Det behöver dock skrivas in i bilens registreringsbevis att färgen på bilen är bytt. Det gör du genom att registrera om bilen i samband med kontrollbesiktning, eller genom att uppdatera i del 1 av bilens registreringsbevis (per post eller digitalt). Mer om registreringsbevis finns att läsa på Transportstyrelsens webbplats.

Läs mer

Vilka för- och nackdelar finns med att foliera bilen?

Foliera är ett alternativ till att lacka om bilen om du vill byta färg. Det innebär att en plastfilm fästs ovanpå billacken. Med foliering kan du byta färg på bilen samtidigt som billacken behåller sin ursprungliga färg. En annan fördel är att folieringen skyddar lacken. Färgbyte genom foliering behöver du inte anmäla till Transportstyrelsen då det inte är en permanent förändring av bilens färg.

En nackdel är att livslängden på folieringen inte är lika lång som en lackering. Observera också att det vid delvis foliering kan uppstå kontrastskillnader i lacken efter att du tagit bort folieringen.

Läs mer

Går det att laga alla typer av lackskada på bil?

Mindre skador på lacken går att laga med lackstift eller lackspray. Det kan du göra själv om det handlar om exempelvis ett mindre stenskott. Om skadan är mer omfattande, en djup eller längre repa, så lagar man inte själva skadan i lacken utan lackar om hela den del av bilen som är skadad. Vid mer omfattande lackskada bör du kontakta en serviceverkstad eller en billackeringsfirma.

Läs mer

Går det att laga en liten lackskada själv?

Du kan använda lackstift eller lackspray för att själv laga en liten lackskada. Bäst resultat uppnår du genom att använda lackspray, med rätt färgkod till din bil, och klarlack. Börja med att rengöra lackskadan från smuts och fett. Spraya sedan lite färg i sprayburkens lock, doppa en hobbypensel i färgen och applicera på lackskadan/stenskottet. Därefter avslutar du med att pensla på klarlack ovanpå färgen.

Läs mer

Lackstift och lackspray – vilket ska jag välja?

Det finns fler fördelar med lackspray än med lackstift. Du får mer volym med en sprayburk och färgen är lättare att jobba med då den fyller skadan/stenskottet bättre. En fördel med lackstift är att det är litet och att du slipper köpa tillhörande pensel.

Läs mer

Hur lagar jag lackskada med lackstift?

Börja med att rengöra lackskadan från smuts och fett. Sedan applicerar du stiftets färg direkt på lackskadan tills den ”nakna”, skadade ytan är täckt. Det kan vara svårt att portionera ut rätt mängd färg med lackstift i jämförelse med lackspray och pensel.

Läs mer

Hur lagar jag enklast en lackskada på grund av dörruppslag?

Kraftigt dörruppslag kan orsaka en ”bula” i plåten. I de fallen behöver du kontakta en plåtverkstad för att åtgärda skadan. Ofta ger dörruppslag endast ytliga lackskador såsom repor. De går att polera bort. Vid ytliga lackskador kan du kontakta en rekonditioneringsfirma.

Läs mer

Kan jag polera bort en repa i lacken?

Ja, det går att polera bort en repa eller annan ytlig skada i lacken. Stenskott däremot är en djupare skada som inte går att polera bort. Det enklaste sättet att polera bort repor i lacken är att ta professionell hjälp. Hos ett flertal BMW Serviceverkstäder erbjuds möjligheten att åtgärda skador på plåt och lack. Kontakta annars en rekonditioneringsfirma för att ta reda på vad som går att göra åt lackskadan på din bil. Det är också möjligt att du polerar repor själv, förutsatt att du har förkunskaper och rätt verktyg.

Läs mer

Kan jag lacka plast på bilen?

Vissa typer av plast går att lacka och vissa inte. Lackade plastytor som blivit skadade går att slipa ner och sedan ytbehandla med lack. För att ta reda på hur det ligger till med din bil behöver du kontakta en Bilskadeverkstad.

Läs mer

Hur lång är torktiden för billack?

När du använder lackspray (billack på sprayflaska) krävs flera appliceringar i många tunna skikt av färgen för att uppnå ett gott resultat. Tänk då på att låta färgen torka emellan appliceringarna. Torktiden är vanligtvis cirka 10 minuter i rumstemperatur. Torktiden blir kortare ju varmare det är.

Läs mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Släpp loss och fokusera bara på det viktiga – körglädjen. Med BMW Service Inclusive är det möjligt. Det räcker att du betalar en gång för att all service och alla reparationsarbeten ska ingå under den tid som du väljer. Din BMW är i bästa händer hos alla BMW Serviceverkstäder i hela världen.

Upptäck mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

När du kört många mil och varit med om så många äventyr att du kan din BMW innan och utan. Då behöver du en serviceverkstad som kan din BMW lika bra som du och som vet vad den behöver. Det ordnar BMW Service 5+: Service för BMW modeller som är 4 år eller äldre.

Upptäck mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldelar.

Din BMWs höga prestanda är beroende av samspelet mellan alla komponenter. Därför ska du alltid välja BMW Originaldelar: Perfekt funktion för varje enskild BMW-modell kan bara uppnås när alla komponenter i bilen samverkar. Vare sig det rör nya eller rekonditionerade BMW Originaldelar.

Upptäck mer