BMW med sommardäck

SOMMARDÄCK – 10 SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR.

Sommardäck – 10 svar på vanliga frågor.

GUIDE OM SOMMARDÄCK FÖR DIG MED ELLER UTAN BMW.

När vintern är slut är det dags att sätta på sommardäcken igen. Läs på om när det är tillåtet att byta till sommardäck, vilket mönsterdjup som gäller och vilka övriga lagar och regler du behöver ha koll på inför bytet. På den här sidan svarar vi på vanliga frågor om sommardäck.

Läs mer

Vilket är det minsta mönsterdjup sommardäck får ha på besiktning?

Minsta tillåtna mönsterdjup i däckets huvudmönster på sommaren är enligt lag 1,6 mm för personbilar, jämfört med 3 mm för vinterdäck. Behovet av däckens grepp- och bromsegenskaper är större vid vinterväglag. Därav kravet på större mönsterdjup på vinterdäck.

Läs mer

När får jag tidigast byta vinterdäck till sommardäck 2023?

Du får tidigast byta till sommardäck när det inte längre råder, eller finns risk för, vinterväglag. Om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller i vägrenen räknas det som vinterväglag. Du måste byta till sommardäck senast den 1 april, om det inte fortfarande råder vinterväglag. Om du har friktionsdäck bör du byta dem till sommardäck senast den 30 april.

Läs mer

Är det lagligt med sommardäck på vintern?

Du får köra med sommardäck på vintern när vinterväglag inte råder. Vinterdäckslagen gäller från den 1 december till den 31 mars, om vinterväglag råder. Det finns några undantag för användning av sommardäck på vintern, även om vinterväglag råder. Du får exempelvis köra med sommardäck till och från besiktning – förutsatt att du tar kortaste och lämpligaste vägen. På Transportstyrelsens webbplats finns information om de undantag som gäller.

Läs mer

Vilka lagar och regler gäller för sommardäck?

Det finns flera lagar och regler som gäller för sommardäck:

  • Mönsterdjupet måste vara minst 1,6 mm.
  • Det är tillåtet att använda sommardäck året om så länge inte vinterväglag råder.
  • Hastighetsindex (hastighetskapaciteten) på dina sommardäck måste överstämma med det hastighetsindex som är godkänt för din bil. Rätt index står i manualen till din bil.
  • Det är viktigt att du köper rätt storlek på däck, som passar till din bil. Annars kommer hastighetsmätaren visa fel. I värsta fall skiljer sig rullomkretsen mellan hjulen så mycket att fyrhjulsdriftssystemet går sönder.
  • Sommardäckens belastningsförmåga (vilken vikt de klarar att bära) måste också vara rätt för din bil.
  • Alla fyra däcken måste också vara av samma typ, till exempel radial eller diagonal.

Mer detaljerad info om sommardäck finns hos Transportstyrelsen.

Läs mer

Kan jag besiktiga bilen med sommardäck på vintern?

Ja, det kan du. Det är tillåtet att köra bilen till närmaste besiktningsföretag även om du har sommardäck på vintern. Om du saknar vinterdäck kan du köpa dem hos BMW. Här hittar du ett antal vinterdäck från BMW.

Läs mer

Vilket lufttryck ska sommardäck ha?

Vilket lufttryck du ska ha på dina sommardäck avgörs av vilken dimension däcken har och hur tungt lastad bilen är med passagerare och bagage. Vilket lufttryck som rekommenderas för din bil brukar finnas att läsa på en etikett vid dörrposten i anslutning till någon av bilens dörrar, ofta vid förarplatsen (b-stolpen). Informationen finns också i bilens registreringsbevis.

Läs mer

Under vilken tidsperiod måste jag hinna byta till sommardäck 2023?

Perioden för när du kan byta till sommardäck varierar beroende på väder och väglag. Du kan byta till sommardäck tidigast när det inte längre råder risk för vinterväglag. Om du har friktionsdäck bör du byta till sommardäck senast den 30 april. Om du har dubbdäck så måste du ha hunnit byta till sommardäck senast den 15 april, om det inte längre är vinterväglag.

Läs mer

Finns tysta sommardäck?

Det finns inget däck som inte avger ljud vid körning. Sommardäck har hårdare gummi än vinterdäck och låter därmed generellt mer än vinterdäck. Om du vill ha ett tystare sommardäck bör du välja ett däck med större andel naturgummi, som är mjukare. Ett sommardäck kan dock inte vara hur mjukt som helst. Hårdheten i gummit krävs för att garantera en stabil körning i varmare väder på varm vägbana.

Läs mer

Kan jag få böter med dåligt mönsterdjup på sommardäck?

Ja, du kan få böter. Det är för att du riskerar säkerheten för dig och andra trafikanter. Du kan ta reda på om dina sommardäck uppfyller kraven på mönsterdjup genom att mäta djupet i däckets huvudmönster. Det sitter på slitytan som ligger an mot vägbanan.

Läs mer

Kan jag köra med sommardäck i april trots snö?

Vid snö är det vinterväglag som råder och då är rekommendationen att inte använda sommardäck, även om lagen tillåter sommardäck från den 1 april. Om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller i vägrenen räknas det som vinterväglag. Att köra med sommardäck i vinterväglag är inte säkert och ska därför undvikas.

Läs mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Släpp loss och fokusera bara på det viktiga – körglädjen. Med BMW Service Inclusive är det möjligt. Det räcker att du betalar en gång för att all service och alla reparationsarbeten ska ingå under den tid som du väljer. Din BMW är i bästa händer hos alla BMW Serviceverkstäder i hela världen.

Upptäck mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

När du kört många mil och varit med om så många äventyr att du kan din BMW innan och utan. Då behöver du en serviceverkstad som kan din BMW lika bra som du och som vet vad den behöver. Det ordnar BMW Service 5+: Service för BMW modeller som är 5 år eller äldre.

Upptäck mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldelar.

Din BMWs höga prestanda är beroende av samspelet mellan alla komponenter. Därför ska du alltid välja BMW Originaldelar: Perfekt funktion för varje enskild BMW-modell kan bara uppnås när alla komponenter i bilen samverkar. Vare sig det rör nya eller rekonditionerade BMW Originaldelar.

Upptäck mer