Elbil - så maxar du räckvidden under vinternkylan.

MAXA RÄCKVIDDEN FÖR ELBILEN UNDER VINTERN.

Maxa räckvidden för elbilen under vintern.

7 TIPS SOM GER DIG BÄTTRE RÄCKVIDD PÅ VINTERN.

Det är ingen hemlighet, Sverige är kyligt under stora delar av året och under några månader kan det vara låga minusgrader och snötäckt på vägarna. Hur fungerar då din elbil eller laddhybrid när vinterkylan sveper in? Vi har samlat några tips som är bra att tänka på.

Läs mer
BMW i4

1. PARKERA INOMHUS – OM MÖJLIGT.

Har du möjlighet att parkera bilen inomhus? Med ett uppvärmt batteri kan du maximera körlängden på bilen allra bäst. Startar du elbilen eller laddhybriden när det är kallt går mycket el till att bara värma upp batteriet.

Läs mer

2. LADDA KLART TÄTT INPÅ AVFÄRD.

Se till att batteriet är laddat och klart precis innan du ska åka, då är batteriet varmt vilket inte behöver påverka körsträckan lika mycket. Extra viktigt förstås om bilen står utomhus.

Läs mer

3. VÄRM BILEN NÄR DEN LADDAR.

Sätt på värmen i bilen under tiden den laddar, förutom att du inte behöver slösa batterikapacitet på att värma upp bilen, är den dessutom varm och go lagom till du ska köra iväg.

 

I My BMW appen kan du till exempel både schemalägga laddningen och sätta på värmen i bilen, ditt bästa verktyg under vinterkylan.

Läs mer

4. SATSA PÅ RATT- OCH SÄTESVÄRMARE.

Det drar mycket energi om du sätter på kupévärmaren på full effekt så fort du sätter dig i bilen. Sätt på ratt- och sätesvärmaren istället och behåll jacka och mössa så sparar du energi.

Läs mer

5. LADDA HELLRE OFTA ÄN SÄLLAN.

Oavsett om du ska iväg och handla eller springa in och köpa det där soffbordet du spanat in ett tag, så är det smart att kolla om det finns laddmöjligheter. Att ladda ofta gör att batteriet håller en jämn och bra temperatur vilket är gynnsamt för räckvidden.

 

Och kommer du ihåg punkt tre? Sätt på värmen under tiden du laddar, så väntar en varm bil när du har gjort dina ärenden.

Läs mer

6. ACCELERATION, DÄCKTRYCK OCH RULLMOTSTÅND.

Att se till att elbilen eller laddhybriden är tipp topp inför vinterkylan är bra för både säkerheten och räckvidden, de små sakerna innan och under körning kan göra stor skillnad.

 

Tänk på att

  • acceleration och kraftiga inbromsningar gör att elmotorn får jobba hårdare. Kör jämnt och planerat, då blir du både en säkrare förare och skonar batteriet från påfrestningar
  • snö ger större rullmotstånd och vinterdäck rullar sämre än sommardäck, vilket påverkar batterilängden
  • ha koll på däcktrycket. Dåligt däcktryck ökar både motståndet och energiförbrukningen.
Läs mer

7. LÅT BILEN GÖRA JOBBET.

Vi avslutar med ett allmänt tips som gäller året runt. Kör du laddhybrid från BMW är ett tips att lägga in resmålet i navigationen och låta bilens hybridläge styra när du ska köra på el. Bilen optimerar körmönstret och maxar körningen på el när den är som mest effektiv.

Läs mer
Allt om laddning.

BLI FULLADDAD.

Vi rätar ut dina frågetecken och ger dig allt du behöver veta om laddning.
eAcademy

eACADEMY.

Vill du veta mer? Samla på dig fler matiga tips och nyheter om elbilar, laddhybrider och allt runt elektrifiering.