Förbered din BMW inför vintern

FÖRBERED DIN BMW INFÖR VINTERN.

Tipsen som tar dig från A till B på vintervägarna.

FÖRBERED DIN BMW INFÖR VINTERN.Tipsen som tar dig från A till B på vintervägarna.

KUNSKAPEN, PRODUKTERNA OCH TJÄNSTERNA SOM GÖR VINTERÄVENTYREN
ROLIGARE – OCH SÄKRARE.

Vinterväglag är utmanande, både för dig som förare och för bilen. Därför är det bra att fräscha upp kunskaperna inför den kalla säsongen. Här kommer tipsen på vad du bör ha med i bilen vid avresa, hur du kör säkert på hala väglag, vad du gör i en nödsituation och hur du bäst förbereder bilen inför vintern.

 

Happy reading – happy driving!

Läs mer
Packtips för vinterresan

BRA ATT HA-LISTAN FÖR BILEN I VINTER.

Att skrapa bort is och snö från bilen innan avfärd är inte det enda du behöver tänka på under vintern. Kitta bilen med följande och du gör resan både enklare och säkrare:

 

 • Isskrapa, borste och snöskyffel
 • Startkablar
 • Varningstriangel
 • Reflexväst
 • Extra filt och varma kläder
 • Förbandsväska
 • Ficklampa och extra batterier
 • Powerbank till mobilen
 • Bogserlina
 • Flaska med grus

 

Och du, du vet väl om att du kan förvärma många av våra bilar via My BMW App? Det är ett smidigt sätt att slippa överanvända isskrapan och få en varmare upplevelse från start. 

Läs mer
BMW höst- och vintertillbehör BMW Däckreparationssats

BMW Isskrapa.

Praktiskt hjälpmedel under den kalla årstiden: använd den lilla isskrapan för att snabbt och effektivt avlägsna is från rutorna. De olika komponenterna är till hjälp på särskilt envisa islager.

Till produkten
BMW fälgborstar

BMW Fälgborstar.

Original BMW fälgborstar med tre stabila borsthuvuden av naturmaterial med skruvfattning av mässing. För bekväm rengöring av t ex BMW lättmetallfälgar.

Till produkten
BMW Förbandslåda

BMW Förbandslåda.

Den kompakta väskan innehåller allt, som snabbt behövs i en nödsituation. Två varningsvästar med reflexränder i enhetsstorleken XL, en varningstriangel som är lätt att sätta upp och en förbandslåda med första-hjälpen-material – som vi hoppas aldrig behöver användas.

Till produkten
BMW höst- och vintertillbehör BMW Ventilhattar med logotyp

BMW Varningstriangel.

Varningstriangeln är ett viktigt hjälpmedel när det gäller att öka säkerheten vid en punktering eller ett tekniskt problem under resan. Den har ett stabilt utförande och är lätt att hantera. Leveras med behållare för förvaring i bilen.

Till produkten
BMW varningsväst

BMW Varningsvästar.

BMW varningsväst ökar den personliga säkerheten vid en punktering eller annat tekniskt problem. den är av hög kvalitet och syns tydligt både dag och natt.

Två reflexvästar i en storlek som passar de flesta. I skyddande förvaringsficka med litet packmått.

Till produkten
BMW Vinterdäck

BMW VINTERDÄCK.

BMW VINTERDÄCK.

STATING THE OBVIOUS: BYT TILL VINTERDÄCK.

En förutsättning för att köra säkert är såklart vinterdäck. De ska alltid på, men när? Jo, när halsduken åker fram, ungefär. Redan vid 5–7 grader börjar nämligen dina sommardäck bli hårda och du får ett betydligt sämre grepp med bilen även när vägbanan är torr.

 

Passa på att kontrollera skicket och mönsterdjupet innan däcken börjar rulla för säsongen. Enligt lag måste mönsterdjupet på vinterdäcken vara minst 3 mm.  Rekommendationen är dock att du byter vid 4–5 mm eftersom däcket redan då börjar tappa mycket av sin bromseffekt och styrbarhet.

 

Datum att förhålla dig till

 • Från och med 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck.
 • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag. 
 • Mellan 16 april och 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck, om det inte förväntas bli vinterväglag. 

En mycket viktig detalj, speciellt för dig som byter däcken själv, är att märka upp vilket däck som suttit var. De bästa däcken ska nämligen alltid placeras längst bak. De ska dessutom rulla åt samma håll. Om du lämnar in dem för hjulbyte har de koll på detta. Verkstaden balanserar även hjulen åt dig, vilket bidrar till minskat slitage på bilen.

 

Tips!

Visste du att varje modellserie från BMW har godkända kompletta vinterhjul som är speciellt framtagna för just den serien, för maximalt grepp och effekt? Här kombineras därmed säkerhet med matchande design. Körglädje i vinterhjulsformat skulle man kunna säga. 

Läs mer
BMW Vinterdäck
 18'' BMW lättmetallfälgar Multieker 619 Reflexsilver, smidda, komplett uppsättning vinterhjul.

18'' BMW lättmetallfälgar Multieker 619.

Den högvärdiga 18'' BMW M Performance lättmetallfälgen är smidd och ger med sitt exklusiva utseende bilen en speciellt sportig accent.

Till produkten
 17'' BMW lättmetallfälgar V-eker 776 Ferricgrå, komplett uppsättning vinterhjul.

17'' BMW lättmetallfälgar V-eker 776.

17'' BMW lättmetallfälg V-eker 776 kan användas med snökedjor och är i utförande Ferricgrå.

Till produkten
 18'' M lättmetallfälgar Dubbeleker 790 Bicolor (Orbitgrå, högglanspolerade), komplett uppsättning vinterhjul.

18'' M lättmetallfälgar Dubbeleker 790.

Högklassig 18'' M lättmetallfälg Dubbeleker 790 M i utförande Bicolor Orbit Grey, högglanspolerad, ger bilen en mycket sportig vinterlook.

Till produkten
 19'' BMW Aerodynamikfälgar Dubbeleker 842 Bicolor (Jet Black, glanssvarvade), komplett uppsättning vinterhjul.

19'' BMW Aerodynamikfälgar Dubbeleker 842.

Den högkvalitativa aerodynamiska 19'' BMW lättmetallfälgen Dubbeleker 842 är i utförande Svart ger bilen en mycket sportig framtoning med sin look.

Till produkten
 18'' M Aerodynamikfälgar Dubbeleker 858 M Bicolor (Midnight Grey, högglanspolerade), komplett uppsättning vinterhjul.

18'' M Aerodynamikfälgar Dubbeleker 858 M.

Högklassig 18'' M Aerodynamikfälg Dubbeleker 858 M i utförande Bicolor Midnight Grey, högglanspolerad, ger med sitt utseende bilen en sportig känsla.

Till produkten
 17'' BMW Lättmetallfälgar Y-eker 896 Refined Silver, komplett uppsättning vinterhjul.

17'' BMW Lättmetallfälgar Y-eker 896.

De snygga 17'' BMW Lättmetallfälgarna Y-eker 896 i utförandet Refined Silver ger bilen ett unikt utseende.

Till produkten
 21'' BMW Aerodynamikfälgar Stjärneker 1011 Jet Black, komplett uppsättning vinterhjul.

21'' BMW Aerodynamikfälgar Stjärneker 1011.

Högklassig 21'' BMW Aerodynamikfälg Stjärneker 1011 i utförande Jet Black ger ett extra sportigt utseende.

Till produkten
 19'' BMW i lättmetallfälg Turbinstyling 428 Bicolor (Svart, högglanspolerad).

19'' BMW i lättmetallfälg Turbinstyling 428.

Lättmetallfälg, smidd, 19 tum.

5J x 19 fram, 5,5J x 19 bak. Endast fälg (säljes styckevis). Ej för BMW i3s.
Fälg- och däckkombinationerna är godkända för din bil och kan fås på begäran.

Till produkten

INNAN DU ÅKER I VÄG.

Sikten är A och O. Förvärm eller skrapa för hand, det viktigaste är att du ser vad som händer i bilens alla vinklar.

 

Gör det till en god vana att alltid borsta bort snö och is från bilen, inklusive tak och motorhuv, både för din egen och dina medtrafikanters säkerhet. Om snö eller is på bilen orsakar skada eller en olycka kan du dömas för vårdslöshet i trafik och i värsta fall bli av med körkortet.

 

Glöm inte att även se till att registreringsskylten är så pass ren att den kan avläsas.

Läs mer
BMW på vinterväg
BMW vindruta

SPOLARVÄTSKA OCH KYLARVÄTSKA.

Is och kyla är som bekant en utmaning för bilen. Se till att spolarvätska och kylarvätska är påfyllt enligt manualen, allt för att undvika isbildning. Se också över om du har rätt blandning glykol i kylarvätskan eftersom det är den som ser till att kylaren inte fryser till. Kom ihåg att spolarvätska är mycket brandfarligt, lämna därför dunken hemma. För optimal sikt är ett par nya torkarblad även att föredra.

Läs mer

VINDRUTA.

Tänk på att en vindruta som är blästrad, har stenskott eller sprickor i sig, försämrar både sikten och säkerheten. Det här gäller särskilt på vintern då vi lätt blir bländade vid mörkerkörning till exempel. Om du upptäcker ett fel eller brist på vindrutan bör du åtgärda det så fort som möjligt eftersom den vid temperaturförändringar kan spricka. Din auktoriserade BMW Serviceverkstad hjälper dig gärna med detta.

Läs mer
BMW vindruta
BMW bilbatteri

BATTERIET.

Batteriets livslängd påverkas också av kyla. Batteriet belastas exmpelvis ofta hårdare när du startar bilen på vintern. Fläkt, stolsvärme och eluppvärmda rutor drar också mer energi. Kontrollera därför skicket en gång extra och underhållsladda vid behov. Kör du en äldre BMW kan det vara en god idé att be en auktoriserad BMW Serviceverkstad kontrollera batteriets kapacitet inför vintern. I det fall bilens batteri skulle behöva bytas, kommer du få ett servicemeddelande direkt i din BMW.

 

Bonustips är att alltid ha en ficklampa nära tillhands om du måste stanna på otillgänglig plats. BMW har en LED-lampa som du sätter i 12V uttaget vilket betyder att den alltid är uppladdad. Du hittar den i tillbehörskonfiguratorn.

Läs mer

MOTORVÄRMARE OCH KUPÉVÄRMARE.

Både du och motorn mår bra av att inte börja resan genomfrusna. Motorvärmare och kupévärmare är då svaret. Den förstnämnda värmer upp motorn innan start vilket sänker bränsleförbrukningen vid kallstart. Den andra kan du installera för att värma upp dig själv och göra början på bilåkandet mer behagligt. Glöm heller inte att sätta på funktionen avfrostning av vindrutan i klimatanläggningen. Om du får igång värmen medan bilen står på laddning slipper du slösa på batteriet för mycket vid senare tillfälle.

 

I My BMW appen kan du både schemalägga och sätta på värmen i din bil på distans.  Säg hej till det kanske bästa verktyget i vinterkylan.

Läs mer
BMW kupévärmare
 BMW kupévärmare.

BMW Kupévärmare.

Den kraftfulla kupévärmaren för bensin- och dieselmotorer ger is- och imfria rutor samt skön temperatur inne i kupéutrymmet redan innan du startar. Aktiveringen görs med huvudenheten, via iDrive och Control Display, alternativt med fjärrkontrollen som finns som separat tillval.

Till produkten
 BMW LED-ficklampa, laddbar.

BMW LED-ficklampa, laddbar.

BMW LED-ficklampa i elegant design i specialstål övertygar med sin låga strömförbrukning, en livslängd på upp till 3 000 laddcyklar och en enorm ljusvidd. För att ladda det starka batteriet sticks lampan enkelt in bilens 12-voltsuttag.

Till produkten
BMW batteriladdare

BMW Batteriladdare.

BMW batteriladdare lämpar sig för underhållsladdning med mellan 1,2 och 160 amperetimmar (Ah) samt för optimerad laddning av batterier av typen 12 V AGM-batterier, blysyrabatterier och litiumjonbatterier. Därmed kan den användas för alla bilar från BMW, BMW M och MINI. Tack vare en särskild adapter och egna laddprogram för motorcyklar går den även att använda till BMW:s motorcyklar – smidigt och bekvämt utan att batteriet behöver demonteras.  

Till produkten
 BMW Spolarvätska

BMW Spolarvätska med frostskydd, 1000 ml.

Koncentrerad vindrutespolarvätska för vinterbruk. Förhindrar att spolaranläggningen fryser igen och håller isen borta från vindrutan. Högeffektiva substanser i spolarvätskan tar på några sekunder bort snöslask och vägsalt från vindrutan och ger därigenom klar sikt. Frostskydd outspädd ner till ¨63°C. Lämplig för spridarmunstycken.

Till produkten

UNDERHÅLL FÖR BILEN UNDER VINTERHALVÅRET.

Salt på vägen tar bort snö och is, vilket är bra. Men, vägsaltet sliter också på din bil och kan ge upphov till rost. Se därför till att ta hand om din BMW på bästa sätt genom att använda rätt produkter.

 

Skydda och vårda bilen mot vintervädret genom att regelbundet tvätta och vaxa. Högst troligt använder du din BMW dagligen. Vi rekommenderar då att tvätta den minst en gång i månaden, men gärna oftare under vintern.

 

Har dörrarna fryst fast? Undvik detta debakel genom att torka av dörrlisterna och smörj in dem med listskydd, vilket är speciellt framtaget för ändamålet.

Läs mer
 BMW Bilvårdssats vinter.

BMW Bilvårdssats vinter.

De produkter som ingår i bilvårdsetet är speciellt anpassade för rengöring och vård om vintern. Den medföljande väskan kan användas på många sätt och är tillverkad av kapelltyg, ett mycket tåligt och lättskött material. Den enkla och samtidigt dynamiska designen hos väskan betonar den höga kvaliteten hos bilvårdsetet och de BMW Originaltillbehör för bilvård som den innehåller. Väskan är dessutom så utformad, att den även kan användas som väska för en laptop. Detta set innehåller: 1x Glasrengöring med frostskydd (1000 ml), 1x Defroster för fönsterrutor (500 ml), 1x Interiörvård (250 ml), 1x Isskrapa, liten.

Till produkten
 Mattlack specialshampo, 500 ml.

Mattlack specialshampo, 500 ml.

Ett koncentrerat rengöringsmedel för intensiv och skonsam manuell tvätt av bilen. De högvärdiga tvättaktiva substanserna skonar skyddsskiktet hos de lackkonserverande produkterna och förlänger livslängden hos denna försegling.

Till produkten
 BMW Rengöringsskum läder, 300 ml.

BMW Rengöringsskum läder, 300 ml.

För grundlig och skonsam rengöring av all läderinredning i bilarna från BMW, även lämplig för mocka och textilklädsel. Innehåll: 300 ml.

Till produkten
BMW elbil

KÖRA ELBIL UNDER VINTERN.

När det blir kallare väder går det åt mer energi till alla funktioner i din elbil, vilket gör att räckvidden blir kortare. Planerad körning gör därför livet på vintervägarna enklare, både för dig och din elbil. Tänk på följande: 

 

 • Förvärmning: koppla in laddsladden och ställ in förvärmning på både kupén och batteriet innan du kör.
 • Koppla alltid in laddsladden: vid extrem kyla är detta ett hett tips, om du har möjlighet.
 • Energiåtgång: minska kupévärmen och använd stol- och rattvärme.
 • Däcktryck: kontrollera det regelbundet.
 • Parkera inomhus: om batteriet är uppvärmt kan du maximera körlängden på bilen allra bäst.
 • Ladda ofta: det gör att batteriet håller en jämn och bra temperatur vilket är gynnsamt för räckvidden.
Läs mer

TILL DIG SOM PLANERAR INFÖR VINTERNS ROADTRIP.

Det finns mycket härligt med vinterkörning, men mörkret är kanske inte alltid en av dem. Dagarna bli kortare och ljuset försvinner snabbt, något som kan påverka dig som förare. Mörkret, speciellt i kombination med nederbörd, kan som bekant vara en riktig utmaning som gör dig både tröttare och gör det svårare att upptäcka fara. Vid skymning bör du vara särkilt uppmärksam då många djur är på språng just då.


Är ni två som kan köra, kanon! Se till att bytas av och pausa vid behov. Anpassa körning efter väglag och låt resan bli en del av målet.


Och apropå målet, se till att uppdatera din BMWs inbyggda navigationssystem. Med tjänsten Map Update ser du alltid till att dina kartor är uppdaterade.

Läs mer
Så här använder du BMW Maps, BMW Maps instruktionsvideo
BMW takbox

PACKTIPS INFÖR VINTERÄVENTYREN.

Att packa är inte bara ett huvudbry i planeringsstadiet, det vill säga när ditt boende vänds upp och ner på jakt efter pjäxor, vantar eller kanske det där speciella gosedjuret som "bara måste med". När allt ska in i bilen behöver du tänka på några saker:

 

 • Börja med den tyngsta packningen, den ska placeras nära bilens mitt.
 • Se till att resterande last är jämnt fördelad i övrigt.
 • Se till att nödvändiga saker som verktyg eller första hjälpen-kit för vinterförhållanden är lättillgängliga.
 • Undvik att blockera sikten bakåt. Takboxen är din bästa vän om bagaeutrymmet inte räcker till.
 • Kitta dig med en väska (och/eller kylväska) med saker som du och dina passagerare kan behöva under färden, exempelvis extra varma kläder, käk och dryck. 

 

Hos BMW finns specialgjorda tillbehör  som förenklar både packning och resandet i sig. Det finns exempelvis takboxar i olika storlekar, hållare för skidor och snowboard, bagagerumsmatta samt skyddsmatta för lastkant. Det sista är perfekt när du till exempel behöver sitta för att ta på dig pjäxor, eller låta barnen sitta medan du letar fram den klassiska humörhöjaren – kexchokladen!

Läs mer om produkterna nedan, eller kontakta din närmaste auktoriserade BMW Återförsäljare, eller BMW Serviceverkstad, för mer information.

Läs mer
 BMW takbox 420 Svart/Titansilver.

BMW Takbox 520 Svart/Titansilver.

Den moderna takboxen i Svart med sidodekor i Titansilver har en volym på 520 liter och passar till alla taklastsystem från BMW. Genom att den kan öppnas från båda sidorna, är den lätt att lasta och stöldskyddad med ett 3-facks låsningssystem.

Till produkten
 BMW skid- och snowboardhållare som kan dras ut på sidan.

BMW Skid- och snowboardhållare som kan dras ut på sidan.

Den låsbara skid- och snowboardhållaren som kan dras ut i sidled ser till att upp till fem par skidor eller fyra snowboards sitter säkert och går enkelt att lasta på, särskilt på högre bilmodeller. Den kan kombineras med alla BMW lasthållarsystem och har även plats för stavarna.

Till produkten
 BMW Bagageutrymmesmatta, vändbar, med fästpunkter för bagage.

BMW Bagageutrymmesmatta, vändbar, med fästpunkter för bagage.

Den vändbara BMW Bagageutrymmesmattan med fästpunkter för bagage kan användas efter behov. Du kan fästa föremål på mattans ovansida och smuts syns nästan inte alls. Den andra sidan av mattan kan användas för att transportera våt och smutsig last. Den är enkel att rengöra med vatten.

Till produkten
 BMW formpressad skyddsmatta för bagageutrymmet.

BMW formpressad skyddsmatta för bagageutrymmet.

Den glidhämmande, vattenavvisande och mycket slittåliga formmattan med hög kant runt om skyddar bagageutrymmet mot väta och smuts. Den är svart med röd accent.

Till produkten
 BMW skyddsmatta för lasttröskel.

BMW Skyddsmatta för lasttröskel.

Den robusta BMW skyddsmattan skyddar lastkanten mot repor och smuts vid i- och urlastning av bagageutrymmet. Den sätts fast i bagageutrymmets bakre fästöglor med hjälp av flyttbara kardborrefästen och kan även användas som halkskyddsmatta för bagageutrymmet.

Till produkten

ANPASSA DIN KÖRSTIL NÄR SNÖN OCH HALKAN ÄR FRAMME.

Ta hand om dig och dina medtrafikanter genom att köra hänsynsfullt. Det innebär exempelvis att hålla avstånd till bilen framför och anpassa körstil efter väglag. Även om bilar idag har antisladdsystem, bör detta inte användas som en ursäkt för att köra för fort.

 

Bromstestar du? Det borde du, men under säkra förhållanden. När ingen är bakom dig, sikten är god och du har kontroll på situationen kan du testa att kraftigt bromsa för att avgöra vägförhållandena. Om ABS-systemet aktiveras direkt är det ett tecken på att det är mycket halt och du bör anpassa farten.

 

Om du skulle hamna i ett läge där bilen får sladd bör du släppa gasen långsamt, styra emot sladden och bromsa varsamt. Panikbromsa inte och undvik plötsliga rattrörelser.
Läs mer
BMW på svensk vinterväg
Däck i vintermiljö

HÄR SKA DU VARA EXTRA UPPMÄRKSAM.

Var extra uppmärksam på platser där det kan vara halt:

 

 • broar
 • skuggiga områden
 • dalgångar
 • områden nära vatten
 • öppna landskap. 
   

Tecken på halka kan vara is på bilrutor, frost på träd och blänk i vägbanan. Om du märker att andra bilister kör långsammar än du, kan det vara ett tecken på halka. Var alltid beredd och titta långt framåt i trafiken för att förutse och förbereda dig för potentiella risker.

 

Sedan har vi såklart det här med att köra fast eller tappa fäste. Uppförsbackar eller stora snömängder på kort tid kan ställa till det, ofta från en sekund till en annan.  Om du känner att bilen plötsligt börjar slira, undvik plötsliga rörelser med ratten, eller att gasa eller bromsa hårt. Det kan göra att hjulen skrapar fram mer is. Ett tips är att växla mellan att köra framåt (på tvåans växel) och därefter lite bakåt . Det kan skapa nya spår där däcken får fäste. Om inte detta hjälper tar du fram din redan preppade flaska med grus eller sand (för visst har du en sådan i bilen?) och häller ut framför däcken. Granris, eller bilmattan fungerar också om det kniper. 

Läs mer

VID EN NÖDSITUATION – BMW VÄGASSISTANS.

Om du råkar ut för en olycka eller hamnar i diket står BMW Vägassistans till ditt förfogande. Vi har samarbete med utvalda tekniker och räddningstjänster, allt för att få dig och din BMW på vägen igen.

 


Så fungerar BMW Vägassistans

Läs mer
BMW Vägassistans
BMW höst- och vintertillbehör.

HÖST- OCH VINTERTILLBEHÖR.

Livet händer där ute. Även under den kalla årstiden.
BMW Vägassistans

BMW VÄG-ASSISTANS.

Hjälper dig vid ett eventuellt driftstopp.
BMW Service

BMW SERVICE.

Våra servicetjänster för din BMW.
BMW Bilvårdsprodukter.

BMW BILVÅRDS-PRODUKTER.

BMW Original bilvårdsprodukter är exklusivt utvecklade för din BMW och är tillverkade enligt lika höga standarder.