BMW bygger hållbara bilar för framtiden.

9 TIPS OCH TRICKS FÖR DIG SOM KÖR EN ELBIL.

9 tips och tricks för dig som kör en elbil.

Vad betyder förkonditionering och vilka knep kan du använda dig av för att få ut så mycket som möjligt av batteriet samtidigt som du bevarar dess energi så länge som möjligt? Vi har satt ihop tio elbilshacks – alltså snabba tips och råd för dig som kör elbil eller en laddhybrid. Låt oss börja.

Läs mer

1. Planera din resa enklare.

Utvecklingen för hur långt du kan åka med din elbil har märkbart förbättras och fortsätter att göra det i rask takt. De flesta batterieldrivna fordon har idag en räckvidd på över 300 kilometer och kan med enkelhet hantera vardagsanvändningen. Längre sträckor, så som vid semestrar, underlättas dock om man tänker lite innan man ger sig i väg.

 

Lite planering kan därför vara grundläggande för att undvika otrevliga överraskningar men det bästa är att du kan göra planeringen sittandes bekvämt i din soffa med hjälp av till exempel appen My BMW. Med BMW Charging Service kan du se ett konstant växande nätverk av publika laddstationer, inkluderat högladdningsstationer från olika leverantörer, och få dem skickade direkt till fordonet. Du kan söka efter laddställen och även se annan användbar information så som laddtyp, öppettider och tillgänglighet.

Läs mer
BMW iX - planera din resa enklare

2. Snabbare laddning: Dra ur vid 80 procent.

Att ladda vid snabbladdstationer är smidigt och såklart det bästa alternativet vid långdistansresor eftersom ditt batteri kan bli laddat på tiden det tar för dig att ta en kaffepaus. Snabbladdstationer med en effekt på 150 kW kan till exempel ladda batteriet på en BMW iX3 till en räckvidd på 100 kilometer på under 10 minuter. Och på cirka 34 minuter kan de ha nått hela 80%. Vid längre sträckor med mellanladdningar kan restiden inkluderat laddtiden reduceras märkvärt om du enbart laddar batteriet till 80%. Navigationssystemet föreslår just det perfekta caféet nära laddstationen för att göra väntetiden så bekväm som möjligt. Med appen My BMW kan du alltid se en översikt över tidigare laddcyklar. Och du kommer också få en notis när ditt fordons batteri är fulladdat.

Läs mer
Snabbare laddning

3. Förkonditionering: åk i väg optimalt förberedd.

Långt ord, enkel effekt: förkonditionering betyder att du ställer in laddnivån på batteriet och temperaturen i kupén på en optimal siffra innan du åker. Eftersom luftkonditioneringen av kupén medan du kör använder el påverkar det fordonets räckvidd. Därför är det bättre att kyla eller värma insidan av bilen medan du laddar, så som när du laddar den hemma innan avfärd. Inställningarna kan göras i bilen eller enkelt via My BMW-app – vilket betyder att du inte ens behöver gå till bilen för att ställa in det. På så sätt är den ideala temperaturen och den önskvärda laddnivån på batteriet nådd med perfekt tajming innan din planerade avfärd. Vid kallare temperaturer är det särskilt viktigt, då bilbatteriet kan bli uppvärmt av batterivärmaren för att säkra optimal drift.

Läs mer
BMW i4

4. Utbyt information med varandra.

Om du kör elektriskt är du en pionjär inom framtidens mobilitet, och pionjärer brukar framför allt vara aktiva när det kommer till att utbyta information. Exempelvis finns det flertalet forum och bloggar som har uppkommit från BMW i3 gemenskapen. De första ägarna och förarna av den allra första helelektriska BMW:n njöt av att dela information och diskutera deras upplevelser av den. Och det finns nästan alltid någon som har svaret eller löst ett problem som du har – så denna kollektiva information är något man ska nyttja. Det behöver inte bara gälla erfarenheter av specifika bilmodeller, men också kunskap om hur laddinfrastrukturen ser ut. Många välinformerade elbilsförare gillar att dela deras tips och knep inför långkörningar eller information om en nyligen installerad eller planerad laddstation.

Läs mer

5. BMW Points – kör elektriskt, samla poäng.

Det här tipset är enbart för dig som kör en laddhybrid från BMW. Världens första belöningsprogram av detta slag belönar förare av laddhybrider med 1 poäng per kilometer, när du kör den på el. I centrala stadsdelar och andra områden som definieras som eDrive-zoner, får du till och med dubbla poäng om du kör på el. När du har kommit upp till en viss nivå av poäng, kan du omvandla dem till laddkrediter. BMW Points används via appen My BMW.

Läs mer
BMW bygger hållbara bilar för framtiden.

5. Din körstil ger dig kontroll över räckvidden.

Även om de två framdrivningsteknologierna skiljer sig åt, finns det en sak som är lika med att köra en elbil eller en bensin/dieseldriven bil: de som kör med förstånd och med en rimlig hastighet kommer komma längre. Exempelvis påverkas räckvidden markant till det bättre ifall du kör 110 km/h på motorvägen i stället för 130 km/h.

 

Den individuella körstilen är den största faktorn i hur effektiv din elektriska bil är och hur effektivt ditt batteri blir. Inte nog med det, i stadstrafik med dess många start och stopp så kan du även generera energi. Med energiåterhämtning, omvandlas rörelseenergi till elektrisk energi och förs in i bilbatteriet så fort du tar bort foten från gaspedalen. Det gör att kilometrar kan adderas till den elektriska räckvidden när du kör i stadstrafik.

Läs mer

6. Regenerativ bromsning: få tillbaka energi varje gång du bromsar.

Vi ger vår helelektriska BMW iX3 och framtida laddhybrider en ny funktion: adaptiv återhämtning. Det betyder att bilen använder sig av bromsprocessen och konverterar rörelseenergi tillbaka till elektrisk energi via den elektriska motorn och tillbaka till batteriet. ”Adaptiv” betyder att intensiteten av energin som återhämtas via regenerativ bromsning anpassar sig till trafiksituationen, vilket bestäms med hjälp av navigeringsdata och sensorerna i förarassistanssystemet. På så sätt ökar återhämtningen exempelvis när du närmar dig en korsning, en sträcka med lägre hastighet eller om du har en bil framför dig. Men när du kör på öppna vägar aktiverar bilen kustkörningsfunktionen så fort du tar foten från gaspedalen. Dessutom kan föraren manuellt välja mellan återhämtningsnivåer i körläge (D). Och sätter du växelspaken till B, är återhämtningen särskilt stark, vilket är en funktion som känns igen från BMW i3.

Läs mer

7. Ditt batteri och temperaturen: håll dig sval och undvik extrema temperaturer.

Rent generellt behöver förare av elektriska fordon vara medvetna om att temperaturen är den viktigaste externa faktorn som påverkar batteriets prestanda och kapacitet. Det kan jämföras med batteriet till din mobiltelefon: särskilt höga eller låga temperaturer kan begränsa enhetens prestanda eller använda en oproportionerlig hög nivå av batteriet. Däremot så minskar påverkan av temperaturer genom optimerad driftstrategi för termisk konditionering av batterier.

Läs mer
BMW iX och BMW i4

8. Värmepumpen hjälper dig plocka mer miltal.

Hur ökar jag räckvidden på min elbil? Svaret är ganska enkelt egentligen: om du kan stänga av så många energikrävande objekt som möjligt i fordonet kan du använda den elektriska energin för att resa längre. Framför allt kräver luftkonditioneringen av kupén en del energi. Det kan lösas genom en värmepump som avlastar värmesystemet – i BMW iX3 är detta därför standard. Vid kallt väder, kan användandet av värmepumpen ge de där viktiga extra kilometrarna utan att du behöver kompromissa med att frysa under vägen.

Läs mer

9. Håll dig informerad genom att använda de rätta källorna.

För elbilsförare är information nästan lika viktigt och användbart som elektrisk kraft. Tekniken utvecklas med stormsteg och infrastrukturen för eldrivna fordon utvecklas och förbättras snabbt. Om du som förare av ett helelektriskt fordon eller laddhybrid vill hålla dig uppdaterad, kan tjänsten BMW Charging vara något för dig. Dessutom hittar du många tips på BMW.se under vår informationssida om laddning och nyheter och artiklar om elbilar på vår eAcademy-sida.

Läs mer

Få elektriska nyheter från BMW.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få tips, nyheter och artiklar om allt som händer inom elektrifiering.

Läs mer
My BMW App.

FRÅN SKÄRMTID TILL EGENTID MED My BMW.

Nyfiken på hur en av våra BMW-ägare använder sig av My BMW? Läs mer om Marc och hans sätt att nyttja den digitala tekniken till max.