Vårt verktyg som används för att hantera godkännande av cookies är för närvarande inaktivt. Därför saknas eventuellt vissa funktioner som kräver att du godkänner cookies.

BONUS MALUS 2022.
Så påverkar bonus malus elbilar, laddhybrider och mildhybrider.
KLIMATBONUSEN UPPHÖRDE 8 NOVEMBER 2022.
Regeringen har valt att avskaffa klimatbonusen med omedelbar verkan. Malus, det vill säga den förhöjda fordonsskatten för bilar med höga utsläpp av koldioxid lämnas oförändrad för att bidra till ökad andel miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp.
Uppdaterad information kommer att publiceras på den här sidan i närtid.
3 snabba om bonus malus 2022
- 01 Bilar med ett nypris på över 700 000 kronor får inte bonus längre.
- 02 Bonusbeloppen för laddhybrider justeras och sänks.
- 03 Gränsvärdet för koldioxidutsläpp sänks från 60 gram CO2/km till 50 gram CO2/km.

Räkna ut vad du kan få i bonus
Använd beräkningshjälpen på Transportstyrelsen webbplats och ta reda på just din bonus. Beräkningshjälpen är uppdaterad så att den tar hänsyn till de nya gränsvärden som gäller från och med den 12 juli 2022.
Vanliga frågor om bonus malus.
Källa: Transportstyrelsen.
Vilka fordon omfattas?
Det är endast nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som berörs av bonus malus. Fordonsskatten förblir oförändrad för de bilar som rullar på vägarna redan i dag. Med nya menas fordon som blir skattepliktiga (tas i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare. (Fordonet får inte ha varit påställt tidigare, vare sig i Sverige eller utomlands.)
Hur fungerar bonusen?
Bilar som är tagna i trafik för första gången före 2020 eller efter 31 mars 2021 med koldioxidutsläpp på upp till 60 g/km, samt fordon tagna i trafik under 2020 fram till 31 mars 2021 med koldioxidutsläpp på upp till 70 g/km klassas som miljöanpassade fordon. Bonusen blir max 70 000 kr för bilar med nollutsläpp för privatpersoner eller maximalt 35% av prisskillnaden mot jämförbar modell för juridiska personer. Bonusen minskar därefter linjärt för varje gram koldioxid bilen släpper ut ner till 10 000 kronor.
Bilar som kan drivas med annat gasbränsle än gasol, exempelvis fordonsgas, får minst 10 000 kronor i bonus.
Bonusen får max utgöra 25 procent av bilens pris.
Fem års skattebefrielse för miljöbilar slopas.
Bonusen betalas ut först efter sex månader.
Bonusen ersätter supermiljöbilspremien.
Hur fungerar malusen?
- Den höjda fordonsskatten gäller i tre år och påverkar bilar som tagits i trafik mellan den 1 juli 2018 och den 31 mars 2021 och släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Eller som tagits i trafik den 1 april 2021 eller senare och släpper ut över 90 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning.
- För bilar med utsläpp i spannet 95–140 g/km är beloppet 82 kr/ över 95. För bilar med utsläpp över 140 g/km är beloppet 107 kr/g över 140.
- Grundbeloppet för alla bilar är 360 kr.
- Dieselbilar får ett miljötillägg på 250 kr.
- Bränslefaktorn för dieselbilar ersätts med ett bränsletillägg på ca 13,52 multiplicerat med antalet gram koldioxidutsläpp per kilometer.
- E85- och gasfordon får oförändrad skatt.
- Från år 4 och därefter är koldioxidbeloppet 22 kr/g som fordonet släpper ut per kilometer utöver 111 g (samma regler som tidigare).
Hur mäts utsläppen?
- Utsläppen mäts enligt den internationella testmetoden WLTP och är en ny standard som började gälla från 1 januari 2020 för hur vi och andra fordonstillverkare ska testa och mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp från personbilar.
- WLTP-metoden utgår från data från verklig körning och visar vad bilarna faktiskt förbrukar och släpper ut.
- Den tidigare metoden (NEDC) var föråldrad pga av utvecklingen av teknik och körförhållanden och hade en mer teoretisk inriktning.
Hur kommer den nya fordonsskatten påverka mig som kör företagsbil?
Förmånsvärdet kommer, från den 1 juli 2021 att höjas för dig som kör företagsbil. Kostnaden för att äga en företagsbil kommer fortsättningsvis att motsvara kostnader för att äga en privatbil. Observera att den avser bilar som registreras från den 1 juli 2021, fordon som är i drift påverkas inte.
Den 1 juli 2021 tas även det så kallade lyxbilstillägget bort, vilket gör det billigare att köra en företagsbil som kostar 650 000 kronor eller mer.
Hos Skatteverket kan du räkna ut förmånsvärdet på din bil och se hur den nya skatten påverkar.
Generella förändringar
Den femåriga fordonsskattebefrielsen för miljöbilar tas bort. De fordon som idag har en femårig skattebefrielse påverkas inte. Men inga nya bilar kommer att få skattebefrielsen efter att bonus malus har trätt i kraft.Supermiljöbilspremien ersätts av en bonus för så kallade klimatbonusbilar med låga utsläpp.
För bensin- och dieseldrivna fordon med fordonsår 2018 eller senare tas en förhöjd fordonsskatt – malus – ut under de tre första åren från det att fordonet blir skattepliktigt (tas i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare.
Bränslefaktorn ersätts med ett bränsletillägg. Bränsletillägget beräknas genom att det totala antalet gram koldioxid, som fordonet vid blandad körning släpper ut per kilometer, multipliceras med värdet 13,52.