BMW EfficientDynamics Innovativ teknik i BMW EfficientDynamics

BMW EFFICIENT DYNAMICS: INNOVATIV TEKNIK.

Morgondagens teknik, i serieproduktion redan idag.

BMW strävar efter maximal dynamik och minimal förbrukning i sina fordon. För att uppnå detta används många innovativa teknologier från karossen via drivlinan till förarassistanssystemen som ökar effektiviteten och sänker förbrukningen. Läs mer om lättviktskonstruktioner, aerodynamiklösningar och BMW:s hållbara drivningskoncept.

Läs mer
BMW EFFICIENT DYNAMICS: INNOVATIV TEKNIK.Morgondagens teknik, i serieproduktion redan idag.
BMW EfficientDynamics BMW kaross med låg vikt Detaljbild

BMW EFFICIENT LIGHTWEIGHT – BMW:S INTELLIGENTA LÄTTVIKTSKONSTRUKTION.

BMW EfficientLightweight är ett paradexempel på hur effektiv och dynamisk bilkörning kan samexistera. Den omfattande användningen av extra lätta och styva material såsom kolfiber i passagerarutrymmet, aluminium i chassit, höghållfasthetstål i karossen och toppmoderna magnesiumlegeringar i motorerna har bidragit till att bränsleförbrukningen har kunnat sänkas samtidigt som både prestanda och kördynamik kunnat förbättras avsevärt.

Med det första serieproducerade passagerarutrymmet i kolfiber revolutionerade BMW bilbyggandet och satte en ny standard för lättviktskonstruktioner. Materialets styvhet och styrka ger passagerarna optimalt skydd vid kollisioner men är samtidigt så pass lätt att det även kompenserar för högprestandabatteriets extra vikt. Resultatet är ökad säkerhet samt en rymlig och bekväm interiör som dessutom sparar vikt – och därmed ger ännu bättre kördynamik.

Att hightech-materialet kolfiber används i serietillverkning av en personbil gör BMW i3 ännu mer unik. Kolfiber har tidigare endast kunnat användas i begränsad omfattning eftersom det måste tillverkas för hand. Idag tillverkar BMW både kolfiber och kolfiberplattor själv, vilket möjliggjort serietillverkning i stor skala.

AERODYNAMIK.

Effektivitetshöjande aerodynamiska lösningar i BMW EfficientDynamics.

Bra idéer behöver inte vara komplicerade: Med specifika aerodynamiska hjälpmedel såsom luftventilkontroll och Air Curtain i framspoilern, Air Performance-fälgar och Air Breather bakom de främre hjulhusen får din BMW ett optimerat luftmotstånd. Andra luftmotståndssänkande detaljer är det aerodynamiskt optimerade underredet och proportioner som har definierats genom AERO GENE och som förbättrar aerodynamiken ytterligare. Det har en positiv inverkan på effektiviteten och körstabiliteten, och sänker samtidigt ljudnivån i bilen.

Läs mer
BMW EfficientDynamics Air Performance-fälgar

Air Performance-fälgar.

En enkel match mot vinden: Luftmotstånds- och viktoptimerade fälgar leder luften längs karossens sidor på ett optimalt sätt och förbättrar på så vis bilens aerodynamik.

Läs mer
BMW EfficientDynamics Active Air Stream-njure

Active Air Stream-njurar.

Active Air Stream-njurarna vet när motorn bromsar och när andra komponenter behöver lufttillförsel och öppnar då luftventilerna automatiskt. När de inte behöver ytterligare lufttillförsel stängs ventilerna igen. Det förbättrar aerodynamiken, som i sin tur sänker bränsleförbrukningen.

Läs mer
BMW EfficientDynamics Air Curtain

Air Curtain

Du kontrollerar bilen, Air Curtain kontrollerar fartvinden. Air Curtain minskar karossens luftmotstånd på ett förbluffande enkelt men mycket effektivt sätt. De avsmalnande kanalerna accelererar luftströmmen och leder den förbi framhjulen. Detta minskar turbulensen i de främre hjulhusen vilket minskar såväl karossens luftmotstånd som bränsleförbrukningen och koldioxidvärdena.

Läs mer

BMW DRIVNINGSKONCEPT.

Banbrytande drivlinor för maximal effektivitet och hållbarhet.

Vid utvecklingen av sina fordon investerar BMW ständigt i nya och innovativa drivningskoncept. Upptäck effektiv drivlinevarianter som Plug-in hybrid, eDrive, vätgasdrift eller den nya 48-volts Mild-Hybrid-tekniken.

Läs mer

BMW:S 48-VOLTS MILDHYBRIDTEKNIK.

BMW EfficientDynamics BMW Mild-Hybrid

En elmotor kompletterar förbränningsmotorn för ökad effektivitet och dynamik.

En mildhybrid är en specialvariant av hybriddrivlinan. Elmotorn i bilen används inte för att driva bilen utan hjälp av förbränningsmotorn, utan kopplas in i vissa situationer för att avlasta förbränningsmotorn. Det sänker bränsleförbrukningen och ökar räckvidden. Samtidigt kan den elektriska drivlinan förstärka förbränningsmotorns effekt. På mildhybrider laddas batteriet endast under körning i samband med inbromsningar genom bromskraftsåtervinningsfunktionen.

BMW PLUG-IN HYBRID.

BMW EfficientDynamics BMW Plug-in-hybrid

Effektiv kombination av förbrännings- och elmotor.

BMW-bilar med hybriddrivlina – även kallade laddhybrider – har två motorer: en förbrännings- och en elmotor. I kombination med de senaste högpresterande litiumjonbatterierna leder detta inte bara till ökad räckvidd, utan även mer kraft och dynamik. Laddningen av batteriet kan ske både via vanliga eluttag och laddstationer och via bromskraftsåtervinningen. Vid så kallad bromskraftsåtervinning omvandlas bilens rörelseenergi vid inbromsning via elmotorn till elektrisk energi som lagras i batteriet.

BMW ELDRIFT.

BMW EfficientDynamics BMW Elbil

Renodlade elbilar med eDrive-drivlina – för maximal räckvidd och effektivitet.

BMW:s banbrytande elbilar med eDrive-drivlina körs helt och hållet på el. Den renodlade drivkonceptet har ingen förbränningsmotor och kräver inget fossilt bränsle för bilens drivning. Det gör att BMW:s elbilar är helt utsläppsfria under körning. Strömmen som behövs lagras i ett batteri, vilket avgör räckvidden på el. Batteriet kan laddas via ett vanligt eluttag, med en BMW Wallbox eller vid en publik laddningsstation.

BMW VÄTGASDRIVLINA.

BMW EfficientDynamics BMW i Hydrogen NEXT

Fordon med vätgasbaserade bränsleceller: framtiden inom obegränsad och utsläppsfri mobilitet.

BMW har forskat på vätgasbilar i många år och har sedan 2013 ett samarbete med Toyota kring en kommersialisering av drivlinor med vätgasbaserade bränsleceller. I nästa steg kommer BMW från 2022 att genomföra en pilotstudie av andra generationen av sina drivlinor med vätgasbaserade bränsleceller i en liten serie kallad BMW i Hydrogen NEXT. Vätgasbilar drivs av en elmotor, vilket gör att de också klassas som elbilar. Avgörande skillnad jämfört med andra elbilar: Vätgasbilar alstrar strömmen själva och använder sig inte av något inbyggt batteri som behöver laddas via en extern strömkälla. Istället är vätgasbilar utrustade med eget kraftverk i form av inbyggda bränsleceller. Dessa producerar ren el med hjälp av vätgas och syre. Det gör att bilar med vätgasdrift inte genererar några utsläpp.

BMW EfficientDynamics Effektiv körning

KÖR EFFEKTIVARE MED BMW EFFICIENT DYNAMICS.

BMW EfficientDynamics Förbrukning och utsläpp

FÖRBRUKNING, UTSLÄPPSVÄRDEN OCH MÄTMETODER.